VELEPOSLANIK

Niti za napade na 3 otroke mu ne bodo sodili

Nekdanjemu veleposlaniku očitali kazniva dejanja nad 8-, 10- in 13-letnim.
Fotografija: Tako neprepoznaven je bil Peter Reberc, ko je avgusta lani sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Tako neprepoznaven je bil Peter Reberc, ko je avgusta lani sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Foto: Dejan Javornik

NOVA GORICA – Za nekdanjega slovenskega veleposlanika v Španiji Petra Reberca, ki je med službovanjem na madridski ambasadi na veselo in veliko zapravljal, se je ugodno končal še en kazenski postopek. Sodnica novogoriškega okrožnega sodišča je namreč zavrgla obtožbo, v kateri mu je tožilstvo očitalo, da naj bi med letoma 2005 in 2007 storil tri kazniva dejanja spolnega napada na tri otroke, stare osem, 10 in 13 let. Poleg tega še storitve treh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem naj bi bile prikazane zlorabljene mladoletne osebe. Postopek na sodišču je stekel šele marca 2014. Sprva se je Reberc s tožilstvom pogajal o morebitnem priznanju krivde, a se to ni zgodilo.

SLO., NOVA GORICA., SOJENJE ZOPER OBD., IGORJA GERBECA, 13.12.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
SLO., NOVA GORICA., SOJENJE ZOPER OBD., IGORJA GERBECA, 13.12.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zaradi zaščite oškodovancev, ki so bili tudi zaslišani in so vložili premoženjskopravne zahtevke, je bilo sojenje zaprto za javnost. V tem primeru so bili postavljeni sodni izvedenci, ki so ugotavljali prištevnost nekdanjega veleposlanika v času, ko naj bi storil kazniva dejanja, in sodišče je zavrglo obtožbo na podlagi izvedenskega mnenja o tem, ali je sploh sposoben spremljati obravnavo. Pojasnili so, da je bila ovadba zavržena zaradi okoliščin, ki začasno preprečujejo pregon. Tožilstvo je že napovedalo, da se bo na omenjeni sklep pritožilo.

Bil je neprišteven

Proti Rebercu je bila, kot smo že poročali maja, zavrnjena tudi obtožba zaradi zlorabe položaja, zaradi katere se je moral zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču. Sprva mu je bilo očitano, da je za potrebe španske rezidence popolnoma po nepotrebnem kupoval nenormalno količino različnih predmetov (med drugim 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, sto zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic, za 40.200 evrov goriva in glodavca – puščavskega skakača). A je ta del očitka že zastaral. Zato se je moral braniti le še tistih očitkov, ki so govorili o ponarejanju nekaterih računov in navideznem kupovanju letalskih vozovnic.

Tako ljubko živalco si je med službovanjem v Španiji omislil veleposlanik Reberc.
Tako ljubko živalco si je med službovanjem v Španiji omislil veleposlanik Reberc.
Država je prej na delovnem sodišču od njega tudi terjala vrnitev 73.639 evrov za omenjene stvari, ki jih je kot veleposlanik nabavljal od februarja 2007 do predčasnega odpoklica avgusta 2010, a je bila neuspešna. Za nakupe namreč ni mogel biti odgovoren, saj zaradi bolezni ni bil sposoben razumeti svojega ravnanja in se imeti v oblasti. Po oceni psihiatra Dragana Terziča je pri njem že od sredine 90. let prisotna psihotična motnja, ki mu jo je zaradi nadpovprečne inteligence uspelo prikrivati, ob nastopu funkcije veleposlanika pa te službe sploh ni bil sposoben opravljati. Glede dejanj, ki jih je storil pod vplivom motenj, je pojasnil, da je bila realitetna kontrola povsem zabrisana. Državno odvetništvo je nato zahtevalo obnovo postopka, saj je iz medijev izvedelo za različna izvedenska mnenja, ki so bila tudi nasprotujoča si. Sklep o obnovi postopka še ni pravnomočen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije