SPORNI POSLI

Ni znala udariti po mizi

Na sojenju Mirku Krašovcu pričala nekdanja direktorica. Vpletenost v sporne posle je že priznala.
Fotografija: Krašovec je obtožen napeljevanja k oškodovanju Evropske skupnosti pri obnavljanju dvorca Betnava. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Krašovec je obtožen napeljevanja k oškodovanju Evropske skupnosti pri obnavljanju dvorca Betnava. FOTO: Tadej Regent

CELJE – Na okrožnem sodišču v Celju se je včeraj nadaljevala glavna obravnava na že v tretje ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu Nadškofije Maribor Mirku Krašovcu. Obtožen je napeljevanja k oškodovanju Evropske skupnosti pri obnavljanju dvorca Betnava, na prostor za priče pa je tokrat stopila Dragica Marinič, ki je bila leta 2009 kratek čas direktorica podjetja Betnava.

Tudi Mariničeva se je v taisti zadevi pred leti znašla na klopi za obtožence, a je leta 2013 očitke o pomoči pri poslovni goljufiji priznala. S tožilstvom se je pogodila za leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Poleg Mariničeve so vpletenost v sporne posle doslej priznali vsi razen Krašovca, nadškofija je neupravičeno pridobljenih 1,772 milijona evrov tudi že vrnila.

Včeraj je Mariničeva pred sodnico Cvetko Posilovič dejala, da se vseh podrobnosti iz jeseni 2009 ne spominja, je pa kljub temu povedala dovolj. Da je bila naivna, zaupala ljudem, ki so bili strokovnjaki ali ugledni. Vodenje Betnave je prevzela na pobudo Krašovca in Dušana Zazijala z nadškofije. Ko je podjetje postalo last Vegrada in dobilo nove nadzornike, so o tem odločili na nadškofiji brez njene vednosti. Odločali so Krašovec, Zazijal in nadzornik gradbišča Anton Ekart, na sestanke z njimi pa da je občasno prihajala tudi Hilda Tovšak. »Nisem znala udariti po mizi, ko sem želela predati funkcijo, pa je bilo prepozno,« je dejala.

Tako ni pravočasno podvomila o izjavi Vegrada, da je material za obnovo dvorca skladiščen oziroma vgrajen, in podpisala je sporni zahtevek za izplačilo financiranja. »Ko je z ministrstva prišla kontrola, sva z Ekartom ostala sama. Iz nadškofije ni bilo več nikogar blizu,« je dejala med drugim.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije