SKRIVNOSTNI UMOR

Nečka pokopali, morilec na prostosti

Objavljeno 12. januar 2019 13.30 | Posodobljeno 12. januar 2019 13.33 | Piše: Moni Černe

Nedžad Nurkasa je bil zaboden, porezan in pretepen do neprepoznavnosti. Sorodnikom so odsvetovali ogled zmaličenega trupla 46-letnega ribiča.

Brata Nečko in Ševko FOTO: Facebook
AJDOVŠČINA, IZOLA  – V četrtek so pokopali ribiča Nečka, ki je tri dni po božiču umrl nasilne smrti v Izoli. Na pokopališču v Ajdovščini so ga položili v grob k njegovi materi. Na zadnjo pot bi ga pospremilo mnogo več ljudi, a je bil strah pred morilcem premočan. Niso si upali priti, smo izvedeli. Klavca, ki je v pritličnem stanovanju na Tartinijevi ulici 3 brutalno iznakazil in pokončal 46-letnega izolskega ribiča Nedžada Nurkaso, policija namreč še ni izsledila.

Tam, kjer so ga v petek, 28. decembra, ob sedmih zvečer našli, je Nečko tudi umrl, in sicer med osmo uro zvečer 27. 12. in deveto uro zjutraj 28. 12. Ko so ga našli, je bil mrtev najmanj deset ur. Glede na hude poškodbe in dejstvo, da je bil zelo močan mož, je bilo najbrž več napadalcev, domneva naš vir. Na vratih po umoru ni bilo videti znakov vlamljanja, žrtvin telefon je izginil, stanovanje je bilo po zločinu zaklenjeno.

7 vbodov z nožem naj bi odkrila obdukcija.

Sodna obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani je trajala več kot teden dni, pokazala pa je, da je Nurkasa dobil top udarec v glavo od zadaj, ki bi lahko bil smrtonosen, in udarce v glavo spredaj. Bil je brutalno in do nerazpoznavnosti pretepen. V predelu vratu, glave in hrbta je bil večkrat zaboden, po naših informacijah sedemkrat. Obraz v celoti porezan. Truplo je tako iznakaženo, da so svojcem obisk v izolski mrtvašnici odsvetovali.

image
Položili so ga v grob k njegovi materi.
Nečkova soseda je povedala, da je policija preiskala vse okoliške smetnjake. »Kolikor vem, so iskali nož.« Nečkov čoln sameva v izolski marini. Na njem so žalni venček, vrtnice, svečka in dve papirnati barčici, ki sta ju za strica, ki sta ga imela zelo rada, naredila nečakinja in nečak, stara pet in sedem let. Ob privezu sta prižgani sveči. Policija je skopa z informacijami, tiskovna predstavnica PU Koper je za Slovenske novice povedala le, da preiskava intenzivno poteka. »Ko bo več znanega, bomo o tem tudi obveščali javnost.«

Po čudežu preživel

Bil je delaven, dober, pošten in miren človek, so povedali ribiči, sosedje, prijatelji. Verjetno pa je le malokdo med njimi vedel, da je Nečko, preden je postal ribič, ki je ulov prodajal okoliškim gostincem, živel mnogo bolj nevarno. Leta 2003 ga je moški iz Ajdovščine poskusil umoriti s strelnim orožjem. Nečko se je po poskusu umora preselil iz Ajdovščine v Izolo.

image
Brata Nečko in Ševko FOTO: Facebook
Dogajanje 26. decembra 2003 pri lovski koči LD Col v Beli in poznejše sojenje sta močno odmevali. V sodnem procesu zoper strelca je pričal Nedžad Nurkasa, ki je zgolj po čudežu preživel streljanje iz pištole iz neposredne bližine. Od strelca, s katerim sta se spoznala v zaporu v Italiji – sedela sta zaradi tihotapljenja prebežnikov –, si je po prestani kazni sposodil 5000 mark. Ko je upnik čedalje pogosteje zahteval vračilo dolga, je Nečko od nekoga kupil 70 gramov kokaina. Sam naj ne bi vedel, kako ga preprodati, zato je prosil upnika, da kokain proda, vzame 500.000 tolarjev, preostanek izkupička pa naj mu izroči, saj je imel še dolg do dobavitelja mamila.

Nato je 26. decembra takrat že nekdanji upnik prišel zjutraj k Nurkasi domov in rekel, naj prisede v avto, da se odpeljeta po denar. Zavila sta k lovski koči v Belo in tam mu je povedal, da je preostali denar od prodaje mamil skrit pod snegom na tretji stopnici stopnišča, ki vodi proti vhodu v kočo. Nurkasa je iz avta vzel strgalo in z njim začel s stopnice odmikati sneg, napadalec je stal kakšen meter ali dva za njim. Ko je sklonjen grebel po snegu, je nenadoma počilo.

Zaradi strahu Nečka številni niso spremili na njegovi zadnji poti.

»Krogla me je zadela v hrbet. Vrgel sem se na tla in se delal, da sem mrtev. Ležal sem le kake štiri sekunde, zatem sem se ustrašil, da me bo še enkrat ustrelil v glavo in pokončal. Hitro sem vstal in stekel proti gozdu. Napadalca sem presenetil. Ustrelil je za mano, vendar je zgrešil. Med begom sem slišal, da glasno preklinja, in še en glas, kar pomeni, da je napadalec pred menoj h koči pripeljal še nekoga, toda te druge osebe nisem videl. Rad bi vedel, kdo je bil ta drugi, ki me verjetno še išče,« je takrat na sojenju povedal Nurkasa, ki se je po streljanju zatekel v eno od domačij v Beli, od koder so poklicali policiste in reševalce. Pri življenju ga je ohranila tudi izjemno hitra operacija v šempetrski bolnišnici. Strelcu so namesto 19 let ječe, na kolikor so ga obsodili na goriškem sodišču, koprski višji sodniki kazen odmerili na 13 let in pol zapora.

Izvedeli smo, da so policisti Ajdovca, ki se je medtem vrnil iz zapora, že zaslišali. Po navedbah več ljudi naj bi spraševal, kje Nečko živi, ter napovedal maščevanje ...

Žalost in strah

Nečkov brat, 37-letni Ševko Kalačević, je v petek, 28. decembra lani, začel iskati brata. Preveval ga je čuden občutek, ker se mu Nečko ni javil na telefon. Dogovorjena sta bila namreč, da gresta v soboto kupit čevlje za nečakinjo in nečaka, silvestrovali pa bi pri Ševkovi družini.

Ležal sem le kake štiri sekunde, zatem sem se ustrašil, da me bo še enkrat ustrelil v glavo in pokončal.

»Šel sem k njemu, ga iskal po Izoli, spraševal, klical njegove prijatelje, nihče ni vedel nič. Starši lastnice stanovanja niso imeli pravega ključa, potem pa je njegov prijatelj Simon odšel na barko, kjer je bil rezervni ključ stanovanja. Odprl je vrata garsonjere in naletel na prizor, ki ga bo spremljal do konca življenja, na tleh, na hrbtu je v mlaki krvi ležal prijatelj ...«

Ševko je začasno zapustil dom in družino, saj je še vedno v hudem šoku. Ne ve, kako je preživel ta trenutek, nam zaupa, z bratom sta se imela zelo rada. »Prosim vse bralce vašega časopisa, ki bi kar koli vedeli o umoru, da se obrnejo na najbližjo policijsko postajo,« je še dejal Ševko, tudi v strahu za svoje življenje in življenje svojih najbližjih. Storilec brutalnega umora Nedžada Nurkase - Nečka je najbrž čisto blizu. 
Deli s prijatelji