TIK PRED ROJSTNIM DNEVOM

Nečaka našel mrtvega pod traktorjem

Vozilo je usodno stisnilo Branka Železnika. Na nekoliko nagnjenem terenu je zgrabljal travo.
Fotografija: Hiša Železnikovih je ostala prazna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Hiša Železnikovih je ostala prazna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

SEVNICA – Hiša na Krsinjem Vrhu, ki nosi številko 9, je ob našem obisku samevala. Le nemški ovčar je lajal in nebogljeno tekal v večjem pesjaku, kot da bi čutil, da je dan prej, bil je četrtek nekaj po drugi uri, izgubil gospodarja, na katerega je bil še kako navezan. Branko Železnik, ki bi konec meseca praznoval 62. rojstni dan, je umrl na travniku dva kilometra od doma, stisnjen pod svojim traktorjem.

»Kar ne morem verjeti, da ga ni več,« je bil vidno prizadet njegov sosed Slavko Trbovc. Prava prijatelja sta bila, rasla sta skupaj in si vedno pomagala. »Razmišljam, kaj bi se mu zgodilo. Najbrž ga je kap, saj ne verjamem, da bi bila nesreča. Delal je pri stricu, zgrabljal je travo, kakšne tri četrt je je že pospravil. Saj je bil nekoliko nagnjen teren, a ne tako, da bi se traktor prevrnil. Ga je pa prvi del traktorja stisnil,« je razlagal sosed.


Branka je našel stric, ko mu je na travnik prinesel pijačo. Klical ga je, a se ni odzival, pogled k traktorju pa je pričal o tragediji. Branko je zadnja leta živel sam, pred tremi leti je namreč umrla njegova mama, poročen pa ni bil niti ni imel otrok. Bil je upokojen, a je trikrat na teden po štiri ure še hodil pomagat v Novo mesto. Izvemo, da je bil zelo priden, delaven, družaben, vse je imel urejeno kot iz škatlice. Že drva, zložena pod kozolcem ob hiši, govorijo o tem, kako natančen je bil. »Ni ne pil ne kadil. Bil je zelo urejen. Sam si je kuhal, pral. Še pred dvema dnevoma je bil na strehi, ker je tod gori pustošilo neurje, v nekaj dneh je dvakrat klestila toča. Tudi njemu je razkrilo streho, pa jo je popravljal,« je pripomnil Slavko, ki je v zadnjih dveh letih izgubil tri prijatelje, vrstnike.

Žalostno čaka gospodarja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Žalostno čaka gospodarja. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Vas se prazni. Domačinov skoraj ni več, le še štiri družine smo. Novi lastniki hiše večinoma kupijo za vikende, včasih pa je bilo v vasi res živahno. Dvajset hišnih številk je, nekoč pa je bilo pri vsaki po 10 članov,« razlaga Slavko, ko si ogledujemo čudovito dolenjsko pokrajino. Od tam si namreč lahko spočijemo oči na bližnjih vinorodnih gričih, po katerih so se ob našem obisku zadrževale meglice. Krsinji Vrh spada v občino Sevnica, nedaleč stran je že občina Škocjan, malo višje občina Trebnje, Zbure, ki so prav tako lučaj stran, pa spadajo v občino Šmarješke Toplice.

Reševalci potrdili smrt

Takoj po klicu na pomoč so na kraj nesreče v Gornjo Staro vas poleg domačinov prihiteli tudi gasilci iz Škocjana in poklicni gasilci GRC Novo mesto, hitri so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Trebnje, a so lahko le potrdili smrt traktorista. Tudi policisti so opravili ogled. »Po prvih ugotovitvah je 61-letni moški s traktorjem s pripetim priključkom po bregu pobiral seno. Ko je vozilo pomaknil vzvratno, je traktor zdrsel, moški pa je padel pod traktor in se tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče,« je sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

Branko je ves čas nekaj počel. Rad je delal s svojim traktorjem, tomo vinkoviča je imel, kupil ga je pred štirimi desetletji, tudi stroj je bil brezhiben. »S kiblo je delal zgrabke, ravno dobro je začel delati. Je pa zanimivo, da je bil traktor v pogonu, in prepričan sem, da on ne bi stopil s traktorja, ko je bil ta v brzini. Bil je namreč vedno tako previden pri delu in prepričan o tem, kar počne. Očitno se je v tistem, ko je padel dol, traktor zasukal in ga stisnil,« je razmišljal sosed.

Za Brankovega psa bo začasno skrbela soseda, potem pa naj bi ga prevzeli v pasjem zavetišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije