NA SODIŠČU

Ne ve, kaj je trošarina

Jani Potokar in Stane Kopač naj bi dobro služila z nafto. Danes oba preveč bolna, da bi lahko prišla na sodišče.
Fotografija: V imenu obtoženih sta včeraj govorila odvetnika Ivan Šalinovič in Žiga Klun (na fotografiji). FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V imenu obtoženih sta včeraj govorila odvetnika Ivan Šalinovič in Žiga Klun (na fotografiji). FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Da je nafta črno zlato, se še posebno dobro zavedajo tisti, ki z njo trgujejo. Med njimi naj bi bila Jani Potokar in Stane Kopač. Danes, ko je prvi star 46 let, drugi pa 54, jima zdravje že toliko nagaja, da včeraj nista mogla priti niti do ljubljanskega okrožnega sodišča na predobravnavni narok.

Pred skoraj 15 leti pa naj bi bilo povsem drugače. Kot uradna uvoznika nafte, in to že daljnega 2005., naj bi prek Potokarjevega podjetja Potokar&Co utajevala trošarinske dajatve. Kot je prepričano tožilstvo, sta pri uvažanju nafte iz Italije, Avstrije in Madžarske od 1. januarja 2005 pa do 30. 9. 2005 lažno navedla, da družba Potokar v tem obdobju ni prejemala trošarinskih izdelkov. A bilo je prav nasprotno. Samo z uvozom iz Avstrije in Madžarske naj bi se izognila plačilu davščin v skupnem znesku 2,470.909 evrov, iz Italije pa 52.436 evrov.

Bil je slamnati lastnik družbe

Potokar je na enem od zaslišanj v zvezi s tem trdil, da sploh ne ve, kaj pomeni izraz trošarina. In da je bil v primeru italijanskih uvozov le slamnati lastnik družbe, ki je nosila njegovo ime. Njegov zagovornik Ivan Šalinovič pa se čudi, kako je sploh lahko dobil trošarinsko dovoljenje, saj gre za brezposelnega brezdomca in tudi odvisnika od drog oziroma vsaj bil je.

Da kot fizična oseba ne more biti odgovoren za očitana kazniva dejanja, saj v podjetju nikoli ni bil zaposlen ali bil kakor koli poslovno povezan z njim, pa je v preiskavi trdil Kopač. Njegov zagovornik Žiga Klun je včeraj spomnil, da ima Kopač hude težave s srcem, in ker se mora izogibati stresnim situacijam, že nekaj časa ne prestaja zaporne kazni v drugi zadevi. »Že prestajanje kazni je zanj stresno, kaj šele kazenski postopek, ki ga bremeni marsičesa,« je dodal Klun. Tožilka Petra Vugrinec je zato predlagala, naj izvedenec ugotovi, ali je Kopač sploh sposoben udeleževati se sojenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije