DRZNE TATVINE

Ne pustite se zamotiti s ponudbami, okradli vas bodo

Policisti svetujejo, naj bodo ljudje pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Obravnavajo več primerov, ko so jih med pogovorom okradli.
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini v Pijavi Gorici. Neznani storilec je na domu zamotil oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del. Drugi trije storilci so med tem iz hiše odtujili nakit in lastnika oškodovali za okoli 1.000 evrov. S kraja so se storilci odpeljali z vozilom sive barve, poroča PU Ljubljana. Eden izmed storilcev je moški, star okoli 40 let, vitke postave, visok okoli 175 centimetrov. Oblečen je bil v črna dolga oblačila.
 
Na območju Vrhnike pa je neznani storilec na domu zamotil oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih del, drugi storilec je med tem iz hiše odtujili gotovino in lastnika oškodoval za okoli 1.300 evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom bele barve. Eden izmed njiju je bil moški, visok in vitke postave, oblečen v črno majico.

Pri PU Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji ali da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od nje, tako da je nimajo več pod nadzorom.«

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit, še sporočajo policisti. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.
 
Občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko oznako vozila).
 
Če postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj obvestite policijo na 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije