KRVAVA SLOVENIJA

Ne Ivan, morila je njegova žena Marija!

Objavljeno 02. april 2019 07.23 | Posodobljeno 08. april 2019 12.48 | Piše: Aleš Andlovič

Popoln preobrat v četrtkovi družinski tragediji v Spuhlji. Predvčerajšnjim je zaradi ran umrl tudi 58-letni Ivan Podplatnik.

Med preiskavo so našli več nožev, ki so jih poslali na analizo v laboratorij. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR, SPUHLJA – Ob prebiranju razpleta in ugotovitev policije glede četrtkove družinske tragedije bo verjetno večina odkimavala z glavo. Nihče od poznavalcev razmer ne more verjeti, kar so včeraj na novinarski konferenci na Policijski upravi Maribor razkrili preiskovalci.

image
Med preiskavo so našli več nožev, ki so jih poslali na analizo v laboratorij. FOTO: Aleš Andlovič

"V jutranjih urah sta se sprla mož in žena. Med sporom sta oba utrpela več vbodnih ran. Žena je umrla na kraju dejanja," so bile prve besede Andreja Kolbla, pomočnika vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

image
Zakonca Podplatnik sta bila podjetnika. FOTO: Aleš Andlovič

Iz tega še ni bilo razbrati, do kakšnega preobrata in presenetljivih dognanj so se dokopali mariborski kriminalisti. Toda za prvo presenečenje je Kolbl poskrbel, ko je razkril, da je Ivan Podplatnik v nedeljo umrl zaradi ran. "Odpeljali so ga na zdravljenje v UKC Maribor, kjer pa je umrl zaradi poškodb," je pojasnil Kolbl. Presenetljivo, ko pa je Bojan Kitel z mariborske policijske uprave minuli četrtek pojasnjeval, da moški naj ne bi bil več v smrtni nevarnosti. Toda vbodne rane so bile za 58-letnika prehude.

image
Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, je šokiral navzoče na novinarski konferenci.

A na novinarski konferenci je sledil nov šok. "V danem primeru obstaja sum kaznivega dejanja umora in kaznivega dejanja uboja, saj sta oba pokojna utrpela smrtni poškodbi. Po vseh opravljenih preiskavah in dokončno zbranih obvestilih bomo zadevo zaključili s poročilom na okrožno državno tožilstvo na Ptuju," je dejal Kolbl.

Lahko se spremeni

Kot kaže, policisti niso prepričani, kaj se je pravzaprav dogajalo v hiši Podplatnikovih. "Tožilec se lahko tudi drugače odloči, a smo se za to odločili zaradi dokazov na kraju dejanja," je na vprašanja, ali ne gre za silobran ali podobno kaznivo dejanje, odgovoril drugi mariborski kriminalist Andrej Kolbl."Trenutna kvalifikacija obeh kaznivih dejanj je takšna, a se lahko spremeni."

Besede, ki so med zbranimi sprožile val začudenja. Umor, potem pa še uboj? Kako je to mogoče? Na podlagi česa so policisti postavili takšne domneve? Andrej Kolbl je bil kratek in jedrnat: "Kaznivega dejanja umora je osumljena žena, uboja pa moški. Motiv je družinski prepir. Težko je razložiti, ker noben ni več živ in sta bila sama na kraju dogajanja. Vse skupaj temelji na materialnih dokazih, zasegu nožev in sodni preiskavi."
 

Koliko nožev?


Podrobnosti preiskovalci niso želeli razkriti, saj preiskava še ni končana. Tako tudi niso znali pojasniti popolnega preobrata od minulega četrtka, ko so sami še govorili o sumu umora in (takrat še poskusu) samomora. O tem zdaj ni več ne duha ne sluha.

image
Polciisti so četrtkovo zgodbo u umoru in samomoru v Spuhlji postavili na glavo. FOTO: Aleš Andlovič

Vse prej si je zgodbo mogoče razlagati tako, da naj bi prav 56-letna Marija med prepirom pograbila nož in umorila svojega dve leti starejšega moža Ivana. Kako je mogoče, da je ta pozneje ubil Marijo, ni povsem jasno. Je pa zagotovo, da je bilo za obe kaznivi dejanji uporabljeno hladno orožje, najverjetneje nož. Koliko nožev? "O tem ne bomo govorili. Za zdaj ostanemo pri formulaciji nož," je dejal Andrej Kolbl. "Uporabljeni so bili noži oziroma nož."

Težko je razložiti, ker noben ni več živ in sta bila sama na kraju dogajanja.

Prevedeno iz policijske, na pol pravniške latovščine: Marija Podplatnik je pograbila nož in z njim hudo ranila svojega moža. Ko je ta uvidel, kaj se je zgodilo, jo je ubil, a zatem tudi sam zaradi poškodb obležal v mlaki krvi. Zdravniki so naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi mu v mariborski bolnišnici rešili življenje, a so bitko izgubili. "Vbodnih ran je več, sledi še obdukcija pokojnega, in šele takrat bomo lahko vedeli, kateri nož je bil uporabljen," je dodal Kolbl.

image
Tragedija se je zgodila v hiši Podplatnikovih v Spuhlji. FOTO: Aleš Andlovič

Da so policisti na domu Podplatnikovih v zadnjih časih posredovali večkrat, je Kolbl potrdil. A istočasno dejal, da zaradi vrste kaznivih dejanj ne more razkriti, katera kazniva dejanja so obravnavali. "Šlo je za kazniva dejanja," je dejal, a zatem vendarle razkril: "Šlo je za dve kaznivi dejanji, pri obeh pa je bila oškodovanka gospa."

56 let je bila stara Marija, dve leti starejši mož Ivan.

Ali tiči vzrok za tragedijo prav v omenjenih kaznivih dejanjih, lahko le ugibamo, nesporno pa je, da je trojica otrok ostala brez matere in očeta. Oba pa bodo, če gre slediti policijskim poizvedbam, v grob položili kot morilca. 
Deli s prijatelji