IZGINIL

Jerca je prišla po stopnicah, nato šok: čakal jo je s pištolo

Objavljeno 19. avgust 2018 17.39 | Posodobljeno 19. avgust 2018 17.43 | Piše: Aleksander Brudar
Kot bi se vdrl v zemljo.
Jerica Vaupič je za las ušla smrti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Ura je bila pet zjutraj, ko se je Jerica Vaupič z Dob, naselja lučaj od Kostanjevice na Krki, odpravljala v službo. Le nekaj trenutkov zatem, ko je zaprla vhodna vrata in stekla po zunanjih stopnicah, je sledil šok. Pred njo je stal 60-letni novomeški slikopleskar Jože Pirh s pištolo v rokah. »Ustrašila sem se in začela kričati. Stekla sem nazaj proti vhodu, on pa za menoj. Kričal je, kaj se derem, potem pa pritisnil na sprožilec. Naredilo je klik, a je pištola zatajila,« je 10. maja lani, le dan po Pirhovem obisku, vsa pretresena razlagala 30-letna Vaupičeva. Pirh ni bil neznanec, ampak njen nekdanji partner, ki ga je zaradi psihičnih in fizičnih pritiskov pa tudi groženj, da jo bo ubil, zapustila sredi leta 2015.
 

image
Jože Pirh

Drama pred vhodom

»Skupaj sva imela hišo na Trški gori, a je nisva mogla prodati, ker niso urejeni vsi papirji. On je zahteval, naj hišo prodam in mu dam njegov delež. Nič mi ni do denarja ne do hiše, tudi preživnini sem se odpovedala, samo da bi imela mir, da bi lahko z družino končno zaživela v miru. Izsiljeval me je za denar,« je lani v pogovoru za Novice priznala Jerica.

A lanskega devetega maja bi se zgodba lahko kaj hitro končala tragično. Ko je Pirhu zatajila pištola, je iz hiše že prišel partner Vaupičeve, jo potegnil v stanovanje in zaprl vrata. Jože mu je od zunaj kričal, naj se umakne, ker ne bo ustrelil njega.
Sedež v avtu je bil krvav, v njem pa naj bi bilo tudi grozilno pismo, namenjeno bivši partnerici.

»Hitro sva zbežala noter, partner je že pograbil otroke in šel z njimi v nadstropje nižje, jaz pa sem se v tistem spomnila, da ni pametno pustiti ključa v vratih, saj bi lahko razbil steklo, odklenil in prišel noter. Stekla sem še do vrat, v tistem pa je počilo,« se je v živo spominjala. Jože je ustrelil skozi steklo na vratih in za las zgrešil Jerico. Krogla je priletela vse do kuhinje, več kot 10 metrov daleč. »Če se ne bi obrnila, bi me zagotovo zadel,« je še dodala sogovornica.

Avto z opozorilom

Pirh je nato zapustil prizorišče z renault scenicom, za njim pa se je izgubila vsaka sled. Policija ga je iskala vsepovsod, nato pa v medijih objavila njegovo fotografijo, da bi prišla do kakšne informacije o njem. Dobili so namige, da je bil viden in kje, policisti so s službenimi psi ob pomoči gasilcev, potapljačev, kostanjeviških jamarjev pa tudi slovenskih in hrvaških lovcev prečesali širše območje Gorjancev in Krko od Otočca do Karlč, naselja nekoliko nižje od Kostanjevice, a brez uspeha.
image
Ustrelil je skozi vrata.FOTO: Tanja Jakše Gazvoda


Julija lani so po obvestilu krajanov nad Vrbjem našli Jožetov avto. Na njegovi armaturi so bile slike otrok, ob njih pa list z opozorilom, da bo šel avto v zrak, če se mu bo kdo približal. Policistu, ki je sprejel informacijo o najdenem avtomobilu, ta je imel pokrovček rezervoarja goriva prelepljen z lepilnim trakom, je bilo takoj jasno, čigav je. V avtu so, kot so nam pripovedovali domačini, našli nož, žago, telefon, dvoje očal pa kruh, ki ni bil povsem suh. Izvemo tudi, da je bil sedež krvav, v avtu pa naj bi bilo tudi grozilno pismo, namenjeno bivši partnerici.
15 mesecev je že minilo od streljanja Jožeta Pirha, pa niso našli ne njega ne orožja, za katero nima dovoljenja.

Policija še prosi za pomoč

Policija Pirha še vedno išče. Kot so nam povedali na PU Novo mesto, kriminalisti poleg iskalnih akcij izvajajo številne druge aktivnosti, da bi ga vendarle našli. Med drugim so opravili številne razgovore z osebami, ki bi lahko kar koli vedele o Pirhu, v preiskavo pa so vključili Interpol in druge tuje varnostne organe.
image
Pred to hišo na Dobah se je ob petih zjutraj 9. maja lani s pištolo v rokah pojavil Jože Pirh. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Po najdbi avtomobila je takoj stekla iskalna akcija na tistem območju. Pozneje so se jim pridružili hrvaški varnostni organi. Jožeta Pirha nismo našli, prav tako do tega trenutka nismo našli orožja, ki ga je osumljenec uporabil pri storitvi kaznivega dejanja in za katero nima ustreznih dovoljenj, so dodali na PU Novo mesto in znova pozvali vse, ki bi kar koli vedeli o iskani osebi, naj to sporočijo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080-1200.
Nič mi ni do denarja ne do hiše, tudi preživnini sem se odpovedala, samo da bi imela mir, da bi lahko končno zaživela v miru.

Ker nas je zanimalo, kako ves ta čas živi žrtev napada Jerica Vaupič, saj dejstvo, da Pirha še niso našli, pomeni nevarnost, da bi jo lahko poskušal znova napasti, smo se obrnili tudi na njo. Povedala nam je le, da o tem ne želi govoriti.
Deli s prijatelji