OROŽJE

Namesto da bi obogatel, obsedel v zaporu

Amar Bajrić obsojen na štiri leta zapora. V vozilu prevažal 19 pušk, pištoli in strelivo.
Fotografija: Amar Bajrić je priprt že skoraj eno leto. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Amar Bajrić je priprt že skoraj eno leto. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

KRŠKO – Devetnajstega decembra bo minilo eno leto, odkar se je takrat 21-letni državljan Bosne in Hercegovine Amar Bajrić s potujočo orožarno odpravil v Evropo. V vozilu bosanskih registrskih oznak, ki ni bilo njegovo, je prevažal 18 avtomatskih pušk, lovsko puško, dve predelani pištoli, 37 nabojnikov za avtomatsko puško in 689 nabojev različnih kalibrov. Namenjen je bil v Evropo, a je obtičal na njeni južni meji – v Sloveniji.
Nabavno ceno orožja od pet do osem tisočakov bi kriminalne združbe desetkrat preplačale. FOTO: PU Novo mesto
Nabavno ceno orožja od pet do osem tisočakov bi kriminalne združbe desetkrat preplačale. FOTO: PU Novo mesto

Njegov avto je namreč na mejnem prehodu Obrežje vzel pod drobnogled mobilni oddelek Finančnega urada Novo mesto. Po odstranitvi tapete na dnu vozila so odkrili prirejen prostor, namenjen tihotapljenju blaga. V njem je bila velika količina vojaškega orožja, ki ga zakon o orožju uvršča v kategorijo A in spada med prepovedano. Po oceni strokovnjakov naj bi bila njegova nabavna cena od pet do osem tisočakov, na končni destinaciji, kjer navadno na tak plen čakajo kriminalne združbe, pa bi lahko iztržil desetkrat več.

A Bajrić, ki je na sodišču trdil, da sploh ni vedel, kaj prevaža, je imel s tem prevozom čisto zgubo. Orožje in strelivo so mu zaplenili in ga obsodili na štiri leta zapora, kamor je vštet tudi pripor s pridržanjem. Tako da je orožarski prevoznik eno leto zapora zdaj že skoraj oddelal. Poleg tega so mu odvzeli avtomobil in dva mobilna telefona, ki ju je uporabljal med potjo.


Preden so ga prijeli, mu je uspelo z enega od mobilnikov izbrisati 41 klicev in nekaj sporočil in tako zabrisati sledi, ki jih tudi strokovnjaki za tovrstne zadeve niso mogli dešifrirati. Čeprav je Bajrić ves čas trdil, da ne ve, za kaj pravzaprav gre, pa so bile le nekaj dni po njegovem prijetju v Sloveniji v BiH opravljene hišne preiskave, tamkajšnja policija pa je priprla dve osebi. Ena od njiju je 32-letni Almir Krnjić iz Travnika, ki naj bi bil eden od članov organizirane kriminalne združbe, ki je tihotapila orožje in strelivo iz Bosne v dežele EU.


Druga oseba pa je 39-letni Adis Abas iz Zenice, ki ga je federalna uprava policije aretirala po nalogu tožilca iz posebne skupine za organizirani kriminal, gospodarski kriminal in korupcijo. Tožilstvo je sporočilo, da Adisa Abasa preiskujejo v sklopu mednarodne operacije, ki poteka v sodelovanju s partnerskimi agencijami Republike Slovenije, torej je bil tudi povezan s tem prevozom. Na sojenju Bajriću so prek videokonference zaslišali tudi nekaj državljanov BiH. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije