Nakresani ječarji mahali s pištolami

Divja zabava v arestu med epidemijo. Trem grozi odpoved, petim le opozorilo.
Fotografija: Zlorabi alkohola na delovnem mestu je sledila zloraba službenih predmetov. FOTO: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zlorabi alkohola na delovnem mestu je sledila zloraba službenih predmetov. FOTO: guliver/Getty Images

Ko je prišlo pred dnevi v javnost, da so pazniki na Dobu pri Mirni 17. marca, v času najstrožjih ukrepov zaradi koronavirusa, huje kršili delovno disciplino, v nočni izmeni so namreč praznovali rojstni dan in v prostorih zapora divje popivali, je Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij o podrobnostih še naprej molčala. Da so se na dogodek sicer takoj odzvali, so povedali, ter v skladu z delovnopravno zakonodajo proti osmim zaposlenim že sprožili ustrezne postopke. Ker pa so omenjeni postopki še tekli, več informacij glede morebitnih sankcij tudi po več kot dveh mesecih še vedno niso mogli posredovati. To, da je dal vse skupaj nekdo v javnost, je pristojne gotovo močno presenetilo. Njihov tako zapozneli odziv pa je v marsikom sprožil vprašanje, ali gre res samo za golo pometanje pod preprogo.
Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije FOTO: Roman Šipić
Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije FOTO: Roman Šipić

V tem duhu nam je pripovedoval tudi sogovornik, ki je želel ostati anonimen: »Dovolj imam sprenevedanja vodstva slovenskih zaporov v zvezi s tem dogodkom. Težava je nastala, ker so vse pometli pod preprogo in delovali ves čas tajno, da ja ne bi kaj pricurljalo v javnost. Kaj se je zgodilo v usodni noči? Dežurni paznik je organiziral zabavo za rojstni dan, prisotnih je bilo menda 11 paznikov, prisoten je bil alkohol, sledilo je razgrajanje, celo zloraba službenega orožja, razbili so službeno vozilo. Pazniki so pijani hodili z orožjem po zaporu in kot rečeno pijani vozili, in še dobro, da se ni zgodila kakšna nesreča ali pa da ni kdo koga ustrelil. Pa saj so nekateri pazniki še naslednje jutro pijani ležali po pisarnah na Dobu.


Pijančevali so tisti, ki so že leta v sistemu in so dobri prijatelji z določenimi v vodstvu zavoda, tudi z generalnim direktorjem Bojanom Majcnom. In ja, čeprav gre za tako hude kršitve, zaradi katerih bi morali nemudoma ukrepati, so hoteli vse prikriti.«

Največji veseljaki ob službo

Zgodilo se je v času, ko so imeli v zaporu na Dobu več primerov okužb s koronavirusom. Kot je znano, sta se okužila dva obsojenca, eno okužbo pa so potrdili pri zunanjem sodelavcu. Zaradi česar so morali ne nazadnje izolirati 60 ljudi. Previdnost in profesionalnost zaposlenih bi morali biti zato na vrhuncu, pa nista bili.


O neprimernem vedenju in hudi kršitvi delovne discipline ni vedel nič niti predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk. Predsednik SDOS v ZPKZ Dob ga ni obvestil o tem, bržkone tudi on ni želel širiti vesti o sramotnem dogodku. Kljub temu se Verk ne strinja, da je šlo za pometanje pod preprogo, saj sta tako vodstvo ZPKZ Dob kot generalni direktor URSIKS takoj po dogodku ostro ukrepala. Izvedeli smo, da so bili kar osmim pravosodnim policistom izrečeni ukrepi, od izrednih odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov do izrečenih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.


»Se pa zavedam, da bo v javnosti ta dogodek še dolgo negativno odmeval, saj bodo vsi videli zgolj težo kršitve, nihče pa pravosodnih policistov, ki se jim je zelo hudo in nedopustno zalomilo, saj so kar med službenim časom proslavili rojstni dan sodelavca, ki bi ga v drugih razmerah gotovo v kakšnem lokalu. Nikakor tudi nimam namena kogar koli opravičevati, a vendar za pravosodne policiste izvedo vsi, ko storijo kaj narobe, na drugi strani pa imamo pravosodnega policista iz ZPKZ Dob, ki je že več kot leto dni v bolniškem staležu, ker ga je trikrat zabodel zapornik, pa to nikogar ne zanima, zato ostaja v svoji stiski povsem sam. Oškodovani pravosodni policist tudi ni deležen ustrezne psihosocialne pomoči in odškodnine, ki bi ju sicer moral dobiti.«


Po Verkovih informacijah bodo vsaj trije ostali brez službe, preostalim pa je bilo izrečeno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, kar pomeni, da lahko izgubijo službo takoj, če bi v letu dni od izreka opozorila enako kršitev ponovili. Glede na to, se pridružuje tudi Frančišek Verk, da bodo nekateri zaradi silovitega veseljačenja ob službo, naj bo to resen opomin, da se kaj takšnega ne zgodi nikoli več. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije