ZA ZAPAHI

Najprej zanikal, a si je premislil

Devit Zagorc priznal dva vloma in bil obsojen. V zapor bo moral za skoraj tri leta.
Fotografija: Devit Zagorc je dva vloma na koncu priznal. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Devit Zagorc je dva vloma na koncu priznal. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Čeprav je na novomeško okrožno sodišče že prišlo nekaj prič, da bi razjasnile okoliščine dveh vlomov, enega na Stari Bučki, drugega na Straži, je 29-letni Devit Zagorc iz največjega novomeškega romskega naselja Brezje poskrbel, da so lahko hitro zapustili sodno palačo. Sprva namreč dejanj ni priznal, zato je sodnica Betka Šimc razpisala sojenje in seveda povabila tudi priče, a Devit si je tik pred začetkom sojenja premislil in s tožilstvom dosegel dogovor. Dejanji je priznal in sprejel kazen leto in pet mesecev zapora, k njej mu je sodišče prištelo še kazen po drugi sodbi, tako da se enotna kazen glasi dve leti in 10 mesecev zapora.


Zagorc je kljub mladosti stari znanec policije in sodišč, že štirikrat je bil pravnomočno obsojen, a ga to očitno ni prav nič izučilo. Nazadnje je prestopil meje zakona 26. decembra lani. Zakonca s Stare Bučke sta se popoldne vrnila domov, kljub nizkim temperaturam pa ju je pričakalo odprto kletno okno hiše. Preden sta za krajši čas zapustila dom, sta dobro preverila, da je bila hiša zaprta, a okna se je nekdo lotil s kovinskim predmetom in ga s silo odprl. Notranjost doma je bila strašljiva: vse je bilo razmetano in marsikaj poškodovano, nepovabljeni gostje pa so odnesli vse, kar se jim je zdelo vredno. Izginilo je precej zlatnine: ženska verižica, zapestnica, dva prstana in moška verižica z obeskom, pa seveda gotovina, vsega je bilo za več kot 4000 evrov. Policisti so ugotovili, da sta bila na delu dva nepridiprava, eden je stražil zunaj, drugi je brskal po hiši. Kdo je bil tisti, ki je razmetaval in nabiral vrednosti, ni znano, so pa policisti ugotovili identiteto »varnostnika«. To je bil ravno Zagorc, ki je že v preiskavi dejanje priznal in povedal, da je zato, ker je pomagal varovati kraj vloma, dobil vsega 200 evrov. Na sodišču se je moral zagovarjati še zaradi drugega vloma v hišo. Na Straži je namreč vlomil 23. decembra 2014 popoldne. Vanjo je prišel na enak način, torej skozi okno garaže. Tistega dne sta iz hiše izginila denar in zlatnina, vsega za 1200 evrov. Obe dejanji je torej Zagorc priznal, sodišče pa je oškodovance s premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdo.


Je pa zanimivo, da je Zagorc na predobravnavnem naroku, ko dejanj ni priznal, ponudil alibi za vlom na Straži. Za sledi, ki so jih našli, je razlagal, da so mu na gradbišču v Brezju, kjer je delal barako, ukradli to orodje, ki so ga potem našli pri vlomu na Straži, Sicer pa da je bil v času prvega vloma z družino v bolnišnici, prav na isti dan mu je namreč umrla babica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije