GORE SO JO VZELE

Najlepša gora na svetu vzela mlado Slovenko

Objavljeno 08. julij 2018 11.23 | Posodobljeno 08. julij 2018 11.23 | Piše: Tina Horvat
V soboto je v perujskih Andih plaz pokopal trojico plezalcev, med njimi tudi Evo Žontar iz Litije. Bila je svetovalka za zdravo prehrano, ki je sledila svojim sanjam in s starim kombijem odšla v svet.
Sanj Eve Žontar je konec. FOTO: Evkaliptus.si
HUARAZ, LITIJA – V soboto se je v enem najlepših in najbolj slikovitih gorovij sveta, v perujskih Andih, odvijala tragedija. Pri plezalnem vzponu na 5947 m visok Alpamayo se je smrtno ponesrečila trojica plezalcev, med katerimi je bila tudi 27-letna Eva Žontar iz Litije, svetovalka za zdravo prehrano in blogerka, ki se je pred dvema letoma s preurejenim starim Mercedesovim kombijem podala v Južno Ameriko in tam ostala.

Poleg njenega trupla so našli še truplo Samuela Paula Richarda Blelocka iz Velike Britanije in domačega gorskega vodnika iz Huaraza Jaimeja Quintane. Trojno navezo naj bi po poročanju lokalnih medijev presenetil plaz, ko je hotela goro osvojiti po najbolj obiskani, a zahtevni smeri, ki jo je leta 1975 do vrha prvi splezal Italijan Casimiro Ferrari. Smer poteka po enem od navpičnih vedno ledenih žlebov prav po sredini gore. Vzpenjanje po ledni vertikali, od ledeniške krajne poči pa vse do skoraj šest tisoč metrov visokega vrha, zahteva izkušnje pri lednem plezanju in uporabo cepinov in derez ter lednih klinov. Mnoge plezalce na vrh popeljejo tudi gorski vodniki, tura pa traja od najmanj sedem do 12 dni, odvisno od razmer. Cena vodniškega vzpona na Alpamayo znaša okrog 2000 evrov.

Trupla nesrečnikov naj bi nekje na območju ledeniške krajne poči našli tuji plezalci in o tem takoj sporočili v dolino. Ponje so se odpravili pripadniki združenja gorskih vodnikov in gorske enote perujske policije. Danes naj bi jih prenesli do baznega tabora, od tam pa v mrtvašnico lokalne bolnišnice San Juan v bližnjem mestu Caraz. Po neuradnih podatkih naj bi bil v skupini, ki se je namenila preplezati Alpamayo, še argentinski plezalec, Evin prijatelj, vendar včeraj še ni bilo jasno, ali se je vzpenjal z njimi ali je morda odšel kam drugam.

image
Eva Žontar je bila biologinja in svetovalka za vegansko prehrano. FOTO: Uroš Hočevar


Eva Žontar je v Peru pripotovala iz Argentine in se s prijatelji iz Argentine in Čila namestila v hostlu Marián, kjer ponujajo cenovno ugodnejše namestitve za popotnike in študente. Nad mestom Huaraz, ki je izhodišče za najlepše ture v tej andski verigi, je bila po naših podatkih tako navdušena, da je celo načrtovala, da tam ostane dlje časa in sodeluje pri turističnem projektu, v katerem naj bi v ta konček sveta pripeljala čim več tujih gostov.
 

S starim kombijem v svet


Mlada popotnica, ki ji je Južna Amerika postala dom zadnji dve leti, je bila velika pustolovka, ki se je uprla sodobnemu načinu življenja in odšla po svoje. Preden je storila ta korak, smo jo lahko spoznali prek njenega bloga ali njene knjige Simpl sladice. Leto in pol pozneje je v enem od svojih javljanj na družabnem omrežju zapisala, da je prepričana, da bi moral čisto vsak prisluhniti srcu in slediti svojim sanjam, tako kot je storila ona. »Trenutno me vodijo po čudoviti Južni Ameriki, kjer živim v svojem preprostem udobnem kombiju in sem vsak dan znova opomnjena, da je trenutek vse, kar imamo,« je dopisala.
image
Oboževala je Južno Ameriko in gore. FOTO: FB


Javnost je zanjo izvedela leta 2014, ko sta s partnerjem začela projekt osebnega svetovanja o veganski in presni prehrani, potem pa ju je to vodilo še širše – preuredila sta Mercedesov kombi in se podala v Kolumbijo. »Po nekaj mesecih sva se s Francijem razšla kot par, jaz pa sem se odločila, da ostanem v Južni Ameriki in kljub uspešno pridobljeni izobrazbi in pomislekom iz življenja potegnem nekaj več kot službo, materialno bogastvo in (navidezen) občutek varnosti,« je zapisala sicer biologinja z diplomo.

Poleg tega da se je posvečala zdravi prehrani, je bila nadvse aktivna in je oboževala druženje, jogo, plezanje in hojo v hribe. Najbolj pa je bilo zanjo pomembno, da je svoje občutke lahko delila z drugimi. V prilogi Dela Odprta kuhinja so o njej pred dvema letoma zapisali, da če je ona značilna predstavnica te mlajše generacije, potem bo ta sposobna spremeniti svet na bolje.
Miss gora
Čeprav Alpamayu samo nekaj deset metrov manjka do šest tisoč metrov, je med najbolj zaželenimi cilji vsakega alpinista, celo bolj kot druge, višje gore. Velja za eno najlepših gora, leta 1966 so ji podelili celo uradni naslov najlepše. Nemška revija Alpinismus je namreč z natečajem pozvala alpiniste z vsega sveta, naj izberejo najlepšo. Gora je na območju Bele verige (Cordillera Blanca) nad mestom Huaraz v okrožju Ancash, od konca sedemdesetih let pa je zelo priljubljena tudi med Slovenkami in Slovenci.

Zadnji zapis na njenem FB-profilu je z dne 25. junija, po vsej verjetnosti se je takoj potem odpravila svoji zadnji gori naproti: »Poslušaj veter, kako govori. Poslušaj tišino, kako govori. Poslušaj svoje srce, saj ve.«

 
Deli s prijatelji