»NESREČE« V SLOVENIJI

Najbolj bizarne goljufije: od sekanja prstov do načrtovanja umora

Pobrskali smo po arhivu in našli najbolj nenavadne poskuse zavarovalniških goljufij pri nas. 
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Moni Černe

LJUBLJANA – Že nekaj dni vsa Slovenija govori o samopoškodovanju 21-letnega dekleta, ki si je bilo pripravljeno odrezati roko za visoko zavarovalniško odškodnino. Ali jo je v to pregovoril partner, kdo ji je pri tem pomagal in druge okoliščine bomo izvedeli, ko bo preiskava končana. Do zdaj je znano, da so zdravniki amputirano roko uspešno prišili nazaj, zavarovalnica pa je odkrila, da so jih želeli ogoljufati.

Ker smo bili nad primerom namerne amputacije roke šokirani, smo v našem arhivu preverili, ali je v preteklosti kaj podobnega poskusil že kdo drug. Pri Slovenskem zavarovalnem združenju (SZZ) so nam povedali, da so samopoškodbe kar pogoste zavarovalniške goljufije, večinoma gre za manjše poškodbe, ureznine, opekline in manj nevarne strelne rane. Koliko je takih poškodb in koliko so zaradi goljufij višje zavarovalne premije, ki jih plačujemo, preberite v prispevku Do denarja z draženjem delov telesa, kjer nastane oteklina.

Pri pregledovanju arhivskih člankov o zavarovalniških goljufijah smo ugotovili, da v Sloveniji namerne poškodbe telesa z namenom pridobitve čim višje odškodnine sploh niso tako redke. V obdobju od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes smo izbrskali kar nekaj samopoškodb ter nekaj namernih telesnih poškodb druge osebe. Najbolj tragičen primer namernega telesnega poškodovanja drugega je opisal eden izmed zavarovalničarjev – starši so svojega otroka namerno potisnili po stopnicah.

Amputirani palec

Sredi devetdesetih sta se zakonca kolektivno nezgodno zavarovala pri kar 13 enotah zavarovalnice. Potem pa se je zgodila »nesreča«. Moški je ostal brez prsta. Za to poškodbo bi dobil skoraj 70.000 evrov odškodnine (takrat 16 milijonov tolarjev). Odrezan palec naj bi izgubil v nesreči s propelerjem ultralahkega letala. Svojo »poškodbo« je podkrepil s ponarejenim zdravniškim izvidom, toda nesreča se je izkazala za namerno poškodbo.
Odrezan palec še čaka FOTO: Delo
Odrezan palec še čaka FOTO: Delo

Odsekani prst

Enega izmed svojih prstov je bil za več deset tisoč evrov pripravljen žrtvovati tudi brezposelni moški leta 2004. Zavaroval se je pri sedmih zavarovalnicah in mesečne plačeval skoraj 500 evrov premij. Ker tega bremena brez plače ne bi zmogel, ni dolgo čakal in si je nedolgo po sklenitvi zavarovanj s sekiro odsekal prst.  
FOTO: arhiv Slovenskih novic
FOTO: arhiv Slovenskih novic

S kladivom po roki

Tudi v tej zgodbi nastopa moški, pravzaprav dva. Eden brezposeln, drugi delavec v težkih delovnih razmerah, ki bi si želel nekaj dni, ko mu ne bi bilo treba v službo. Prišla sta na idejo, da bo brezposelni s kladivom za meso udaril drugega po roki. Kar dvakrat mu ni uspelo zlomiti kosti, šele po tretjem poskusu je rentgen pokazal zlom kosti. Poškodovani je pričakoval odškodnino s police podjetja in svojega nezgodnega zavarovanja, bolniško odsotnost in rehabilitacijo. Ker pa je premalo plačal brezposelnemu soudeležencu, ga je ta prijavil in oba sta pristala na sodišču.

Potisnili so ga po stopnicah

Eden izmed najbolj tragičnih primerov namerne poškodbe z namenom zaslužka z zavarovalniško odškodnino je primer otroka, ki so ga starši namerno potisnili po stopnicah, zaradi njegovih poškodb pa uveljavljali odškodninski zahtevek. Kot se je izkazalo, so tako naredili večkrat, otrok pa je na srečo v šoli sam nakazal, kaj se dogaja. Kot je takrat povedal zavarovalniški agent, se je odzvala socialna služba, ki je otroka staršem odvzela.

Za odškodnino načrtovala umor

Delodajalci so hoteli zavarovati delavko, ki so jo najeli prek študentskega servisa. Da bi si podjetje finančno opomoglo, posamezniki pa v svoj žep pospravili velike vsote denarja – odškodnina bi bila visoka 1,5 milijona evrov –, so skovali natančen načrt, kako mlado žensko umoriti in pobrati odškodnino. Na srečo zavarovalnica zavarovanja, ki so ga želeli skleniti le nekaj dni po tem, ko so jo zaposlili, ni potrdila, eden izmed sodelujočih pa se je skesal in vse povedal policistom. Delavka je ostala nepoškodovana, zavarovalnica neogoljufana, načrtovalci pa na sodišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije