NE NASEDAJTE

Na pohodu novi spletni goljufi, ki so Slovence oškodovali že za 300 tisočakov

Objavljeno 10. september 2019 16.00 | Posodobljeno 10. september 2019 16.04 | Piše: N. K.

Policija opozarja slovenska podjetja in organizacije.

Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
LJUBLJANA – Policija ponovno opozarja na povečan pojav spletnih goljufij. Gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družb pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. »Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom,« opozarjajo policisti.

Računovodstvu pošiljajo lažna sporočila

Policija je v zadnjih dveh tednih na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica obravnavala več spletnih goljufij (v tujini znane kot CEO/BEC fraud). Pri tem so slovenski subjekti utrpeli finančno škodo preko 300.000 evrov. V tovrstnih goljufijah storilci prek javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, da opravi nakazilo denarja na transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Bodite pozorni na elektronski naslov

Zato na policiji ponovno opozarjajo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorne na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam, s katerimi družba še ni poslovala ali pa pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa. Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujejo, da preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu, storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpiše pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja (podrobnosti o pošiljatelju) pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oz. je lažen, običajno pa vsebuje besede (domene) mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com, aol.de. Preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah v družbi in ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če pride do tovrstne goljufive transakcije, policija predlaga, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski enoti. Kriminalistična preiskava v tovrstnih primerih poteka o sumih kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.
Deli s prijatelji