OPEKLINE

Na oratoriju so se opekli trije otroci

Osemletnika so po spodletelem kemijskem poskusu morali operirati. Vrhpoljski župnik Janez Kržišnik se izogiba komentarju.
Fotografija: Kljub dejstvu, da se večina snovi, iz katerih lahko nastanejo faraonske kače, štejejo za varne, je treba ta eksperiment izvajati skrajno previdno.
Odpri galerijo
Kljub dejstvu, da se večina snovi, iz katerih lahko nastanejo faraonske kače, štejejo za varne, je treba ta eksperiment izvajati skrajno previdno.

VRHPOLJE – V Vrhpolju pri Vipavi je med 19. in 25. avgustom potekal tradicionalni oratorij. »Namen oratorija je prek različnih dejavnosti, kot so delavnice, kateheze, družabne igre, vzgajati otroke v zdravem duhu in telesu. Otrokom poskuša dati določene vrednote in načela, ki jim bodo pomagala na poti skozi življenje,« so med drugim zapisali v prijavnici. Organizator je Župnija Vrhpolje, najodgovornejši pa tamkajšnji župnik Janez Kržišnik.
Mozaik patra Marka Ivana Rupnika daje cerkvi sv. Primoža in Felicijana izjemno (mistično) podobo. FOTO: Marko Feist
Mozaik patra Marka Ivana Rupnika daje cerkvi sv. Primoža in Felicijana izjemno (mistično) podobo. FOTO: Marko Feist

Oratorij, so še zapisali, je namenjen tudi aktivnemu preživljanju prostega časa in varstvu otrok. »Večina staršev v času poletnih počitnic še dela v službi, zato se marsikdaj pojavi problem z varstvom otrok. Tako oratorij ponuja enotedensko rešitev in eno skrb manj za starše, saj vejo, da so njihovi otroci v dobrih rokah.« Pa še to so zapisali prav na dnu: »Organizator ne nosi odgovornosti za morebitne poškodbe.«

Na slednje smo se spomnili tudi zato, ker smo izvedeli, da se je 23. avgusta zgodaj popoldne zgodilo nekaj, zaradi česar se je staršem, ki so dali svoje malčke v varstvo, v najboljši veri, da se jim ne bo nič hudega zgodilo, zagotovo zmračil obraz. V času oratorija se je namreč med delavnico, v kateri so otroci z mentorji izvajali kemijske poskuse, zgodila nepričakovana nesreča. Med poskusom faraonova kača, to je znan poskus, pri katerem na primer zmes sladkorja v prahu in sode bikarbone polijemo z etanolom in prižgemo, pri gorenju sladkorja nastane ogljik, ta pa povzroči nastanek pooglenelih kač, je nenadoma zapihalo.
Vrhpolje je tudi tokrat gostilo oratorij. FOTO: Marko Feist
Vrhpolje je tudi tokrat gostilo oratorij. FOTO: Marko Feist

In ker so to kraji, kjer je burja res doma, je treba biti še bolj pozoren. A to pot nekdo ni bil, in sunek vetra je zublje že v naslednjem trenutku prenesel na majico osemletnega otroka. Pri čemer je ta utrpel hujše opekline po trebuhu. V nesreči, kot nam je zatrdil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave, je ogenj oplazil še dva mlajša otroka, izvedeli smo, da z njima ni bilo tako hudo kot z osemletnikom.
 

Odgovoren je župnik


Župnik Janez Kržišnik nam je po telefonu zatrjeval in se po svoje izmikal, da nesrečnega dogodka ne more komentirati, da skoraj nič ne ve, da ne ve niti tega, da policisti PP Ajdovščina medtem še kako aktivno zbirajo vsa dodatna obvestila v sklopu predkazenskega postopka, ki gre v smer suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (po 314. členu KZ-1), kar pomeni, da bi ga lahko kot organizatorja doletela celo kazen do petih let zapora, da je resda slišal, da so primorski mediji nekaj o tem že objavljali, a da tudi tega ne more komentirati.


Torej niti tega, da je nesrečnega otroka takoj zatem odpeljal v najbližji zdravstveni dom, od koder so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center. Utrpel je opekline obraza, rok in trebuha. Ne glede na to, da so morali osemletnika potem operirati, nam je župnik Kržišnik samozavestno izjavil, da ni bilo nobenih odvečnih strasti in jeze ter da se s prizadetimi starši povsem normalno razumejo. Izvedeli smo tudi, da po njegovem ni šlo za malomarnost.

Tatjana Rupnik s Škofijske Karitas, ki je bila med najbolj aktivnimi pri pripravi vrhpoljskega oratorija, nas je želela preusmeriti na odgovorno osebo, »na gospoda župnika«, potem pa je o nesrečnem dogodku, ki bi kaj lahko bil tudi usoden, le strnila svoja občutja: »Res je, zgodila se je nesreča. Prišlo je do več nesrečnih dejavnikov. Pa še zapihalo je. S starši otrok smo v dobrih odnosih. Ogromno molimo tudi za tega dečka, upamo, da bo z njim vse v redu. Veste, človek se vedno trudi po najboljših močeh, toda kaj, ko nesreča nikoli ne počiva. Za ta oratorij smo se resnično dolgo pripravljali in uredili vse, kot je bilo treba. Organizacijo smo imeli usklajeno tudi z zakonom o šolstvu, na vsakih 15 otrok je bil ves čas vsaj en polnoleten. Bilo je okoli 20 animatorjev, odgovornost je namreč velika in tega se predobro zavedamo. Tudi faraonske kače si nismo mi izmislili, ta delavnica je vendar že tolikokrat preverjena in izvajana, tudi na številnih oratorijih po Sloveniji. Če bi bila delavnica nevarna, je zagotovo ne bi izvajali. Da se bo kaj tako hudega zgodilo, si nismo predstavljali. Splet okoliščin pa je bil takšen, da ga nismo predvideli.« In še: »Pri pripravi programa za oratorij bomo od zdaj naprej še bolj previdni, to je stoodstotno!«


Tokratnega oratorija v Vrhpolju se je udeležilo 72 otrok, 20 animatorjev, štiri sodelavke Karitas, oratorijski gospodinji ter oba župnika, ob Kržišniku še vipavski Lojze Furlan, skupaj je bilo torej 100 udeležencev. Na resnično lep, poučen in hvalevreden dogodek pa je na žalost padel temen oblak. Tudi zato, ker so nekateri želeli incident pomesti pod preprogo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije