POSKUS UMORA

Mož jo je v spalnici zažgal

Višje sodišče potrdilo 10 let zapora za poskus umora. Ivanu Mikcu je žena odpustila.
Fotografija: Ivan Mikec z odvetnico Jasno Simčič FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Ivan Mikec z odvetnico Jasno Simčič FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Čeprav so 66-letnemu Ivanu Mikcu s Sv. Vrha pri Mokronogu ves čas kazenskega postopka, v katerem je bil na koncu obsojen na 10-letno zaporno kazen zaradi poskusa umora na grozovit in zahrbten način, ob strani stali prav vsi domači, tudi žena Anica, ki jo je spečo 5. maja lani poskušal zažgati, je višje sodišče v Ljubljani pritrdilo sodbi okrožnega sodišča v Novem mestu in tudi potrdilo kazen, ki jo je izrekla sodnica Melita Perko.
Prizorišče tragedije FOTO: Igor Mali
Prizorišče tragedije FOTO: Igor Mali

Anica je pred petčlanskim senatom sicer rotila sodišče, da si želi, da bi se Ivan čim prej vrnil domov, in dejala, da mu vse oprosti. A ne to ne njegovo obžalovanje ne morejo omiliti krutosti dejanja, je poudarilo pritožbeno sodišče. Že prvostopenjsko sodišče je upoštevalo Mikčevo bistveno zmanjšano prištevnost v času izvršitve dejanj, tako eno kot drugo sodišče pa sta ocenili, da gre za poskus umora, ne pa uboja. Milejša pravna kvalifikacija bi namreč bistveno vplivala na višino kazni, zato je Mikčeva zagovornica Jasna Simčič že napovedala, da bo vložila izredno pravno sredstvo, se pravi, da bo na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Bila je sobota, 5. maja, lani, ko je Anica kot že ničkolikokrat zvečer legla k svojemu možu Ivanu, ki je že spal. Tudi sama je hitro zaspala, ko sta jo nenadoma prebudila čuden zvok in nenavadna svetloba. Zagledala je svojega moža, ki je imel ob sebi blazino in slamo, to pa je zažgal. Hitro je vse skupaj zagorelo, saj je blazino, ki jo je iz spalnice najprej nesel na gospodarsko poslopje, tam polil z bencinom, gorečo gmoto pa je porinil Anici v naročje. Ko je videla, da je zadeva resna, v tistem se ji je tudi že vnela spalna srajca, je stekla v kopalnico in si pomagala z mokro brisačo ter stekla ven in poklicala na pomoč. Ogenj je zajel tudi Ivana ter se hitro razširil še po stanovanju.

Gasilci PGD Mokronog in Trebelno so bili hitro na kraju dogodka, spopadli so se z ognjenimi zublji, hkrati pa so iskali Ivana. Ni bilo namreč jasno, kje je, iskanje v hiši pa je oviral gost dim. Ivan se je pred požarom zatekel na podstrešje bližnjega gospodarskega poslopja, tam so ga našli povsem opečenega. Oba zakonca Mikec sta bila zaradi opeklin hudo poškodovana, odpeljali so ju v ljubljanski klinični center, njuno življenje je viselo na nitki, pravzaprav je hujše poškodbe dobil Ivan, ki še danes čuti posledice hudih opeklin.


Deset let zapora je primerna in pravična kazen, so višji sodniki pritrdili novomeškemu okrožnemu sodišču in menili, da je bila celotna zadeva na okrožnem sodišču dovolj razjasnjena. Zagovornica je že v postopku pred prvostopenjskim sodiščem predlagala postavitev izvedenca forenzično-kriminalistične stroke, specializiranega za področje požarov, ki bi pojasnil, kako se je vnel požar, katero zažigalno sredstvo je bilo uporabljeno in kdo je zagorel prvi, a je senat ta predlog zavrnil kot nepotreben.


Sicer pa se je že med sojenjem izkazalo, da se tragedija ne bi zgodila, če ne bi bilo vmes alkohola. Mikec je imel v času dejanja od 1,74 do 2,14 grama alkohola na kilogram krvi, sicer pa je bil vajen pijače. Sodba je tako pravnomočna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije