UGASNILO JE MLADO ŽIVLJENJE

Motorist umrl, ker mu je Ines zaprla pot

Objavljeno 13. julij 2019 07.06 | Posodobljeno 13. julij 2019 08.00 | Piše: Oste Bakal

Začela se je glavna obravnava zoper Ines Munda, obtoženo, da je iz malomarnosti povzročila smrt Štefana Tompe.

Ines Munda FOTO: Oste Bakal
MURSKA SOBOTA – Potem ko spomladi letos ni priznala krivde za prometno nesrečo, v kateri je umrl 25-letni Štefan Tompa, se je zdaj pred senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti začela glavna obravnava zoper Ines Munda iz Črenšovcev. Na tokratni obravnavi je 28-letnica, ki je vmes rodila drugega otroka, po prebrani obtožnici podala zagovor, senat pa je zaslišal še nekaj prič, ki so bile na kraju dogodka.  

image
Prizorišče nesreče FOTO: Oste Bakal
Zgodilo se je v petek, 18. avgusta 2017, na regionalni cesti Lendava–Murska Sobota pri gasilskem domu v naselju Črenšovci. Štefan Tompa je s svojim motornim kolesom pripeljal iz Lendave proti Murski Soboti, voznica pa nasproti in je zavijala na domače dvorišče. Pri tem je, kot trdi tožilstvo, pred njim izsilila prednost ter mu zaprla pot. Trčenje je bilo tako silovito, da je nesrečni Tompa takoj umrl zaradi poškodb.

Če bi voznica očitek priznala, je tožilec nameraval predlagati milejšo sankcijo, in sicer družbenokoristno delo, zdaj bo najverjetneje predlagal brezpogojno zaporno kazen.Mundova je na obravnavi s solznimi očmi povedala, da je prizadeta vsakokrat, ko se pripelje na dvorišče po cesti, kjer se je zgodila nesreča. Znova je zatrdila, da motorista v kritičnem času ni videla in da je ravnala zelo previdno. »Zaustavila sem se in spustila vozila mimo, šele nato zavila v levo na dvorišče, ker motorista nisem videla,« je razlagala.

Njena soseda Melita Šumenjak, ki je čakala na vključitev v promet na glavni cesti, je razložila, da je najprej samo slišala motorista, zagledala pa ga je, šele ko je treščilo. »Obtožena je zaustavila svoje vozilo, preden je zavila na dvorišče,« je zatrdila Šumenjakova.

Toda to je zanikala naslednja priča, Anita Ritonja Kralj, ki je bila sopotnica v vozilu, ki je pripeljalo za obtoženo. Dejala je, da je obtožena zaustavljala vozilo in s smernikom kazala, da zavija levo, na dvorišče. »Videla sem tudi motorista, ki je peljal nasproti, in sem pričakovala, da bo obtožena zaustavila avto in ga spustila mimo. Midve sva ustavili, pričakovala pa sem, da bo tudi ona,« je dejala priča, ki je potrdila, da je moral motorist pripeljati zelo hitro, a je bil viden.

Priča Anton Mlakar pa je prepričan, da je motorist skozi naselje Črenšovci vozil vsaj 120 km/h, ker je tudi njega prehitel pred semaforjem v središču kraja.

18. avgusta 2017 se je pripetila tragedija.

Sodni senat čaka še kar težavno delo, da bo ugotovil, zakaj je moral umreti Štefan Tompa. Še zlasti zato, ker je zagovornik obtožene razočaran nad mnenjem izvedenca prometne stroke Franca Banfija, češ da to ni popolno. Osrednje vprašanje je hitrost, s katero je pripeljal pokojni motorist. Je vozil 90 ali 120 km/h? Drugo izvedensko mnenje naj bi bilo pripravljeno do 25. septembra, takrat bodo zaslišali še nekaj prič, ki se tokratne obravnave niso udeležile. 
Deli s prijatelji