TRAGEDIJA

Motorist do smrti zbil 10-letnika

Objavljeno 24. april 2019 07.07 | Posodobljeno 24. april 2019 07.07 | Piše: Aleš Andlovič

Zdravniki po petih urah izgubili boj za življenje mladega kolesarja.

S številko ena je označeno gibanje desetletnega kolesarja, s številko dve pa motorista. Trčila sta na skrajnem levem robu voznega pasu. FOTO: Aleš Andlovič
LENART V SLOVENSKIH GORICAH  Pet ur so se v prazničnem ponedeljku mariborski zdravniki borili za življenje 10-letnega fanta s hudimi ranami, ki so ga predvčerajšnjim kmalu po 17. uri z vojaškim helikopterjem pripeljali na zdravljenje. »Ob 22.28 je bil operativnokomunikacijski center obveščen, da je otrok, ki je bil udeležen v nesreči, na žalost umrl,« je sporočil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave.

image
S številko ena je označeno gibanje desetletnega kolesarja, s številko dve pa motorista. Trčila sta na skrajnem levem robu voznega pasu. FOTO: Aleš Andlovič

Policisti so bili o nesreči, ki se je zgodila blizu naselja Ledinek, obveščeni predvčerajšnjim kmalu po 16. uri. Prve informacije so bile skope, le da sta bila vpletena kolesar in voznik motornega kolesa. Pozneje se je izkazalo, da je 45-letni motorist med vožnjo od mejnega prehoda Trate proti Lenartu na cesti dohitel 10-letnega kolesarja.

»V bližini kilometrske označbe sedem je otrok začel zavijati levo na stransko cesto, voznik motornega kolesa pa ga je začel prehitevati in pri tem s prednjim delom motornega kolesa trčil v kolo, zaradi česar sta oba padla po vozišču,« je pojasnil Kitel.

Iz neuradnih, a dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je motorist poskušal vse, da bi se trčenju izognil. Ko je videl, da je otrok nenadoma z desnega roba cestišča zavil v levo, naj bi ostro zavil v desno, da bi se mu izognil. A je bilo prepozno, saj je s sprednjim kolesom zadel zadnje kolo otrokovega kolesa.

image
Na odseku, kjer se je zgodila nesreča, je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. FOTO: Aleš Andlovič

Oba sta padla po cestišču, fant je obležal ranjen na asfaltu, motorist pa je zaradi ponesrečenega manevra z motorjem zdrsel na bankino ob desnem robu cestišča. Reševalci, ki so kmalu prispeli na prizorišče, so zaradi hudih ran za dečka zahtevali helikopterski prevoz v mariborsko bolnišnico.

Otrok ni uporabljal zaščitne čelade, je sporočila policija. Ali bi mu rešila življenje, bo znano po obdukciji in policijski preiskavi, ki bo poskušala odgovoriti tudi na vprašanja, kaj je desetletnik sam počel na tako prometni in nevarni cesti, kjer je dovoljena hitrost celo 90 kilometrov na uro. Preverili bodo tudi, ali je že imel opravljen kolesarski izpit.

Ker so bile motoristove poškodbe le lažje, so ga na preventivni pregled v bolnišnico odpeljali z reševalnim avtomobilom. Tam se je potrdilo, da jo je odnesel z modricami in odrgninami, zato so ga odpustili v domačo oskrbo. Policisti so opravili preizkus alkoholiziranosti, ta je pokazal, da ni bil pod vplivom alkohola (0,00 miligrama na liter izdihanega zraka).

Desetletnik, ki ni uporabljal čelade, je z desnega roba cestišča zapeljal v levo, ko ga je zadel motorist.

Blizu kraja nesreče smo srečali žensko, ki je bila prepričana, da je za tragedijo kriva otroška razposajenost. V ponedeljek popoldne je tudi sama vozila po omenjeni cesti: »Vožnja je bila prava grozljivka. Na cesti je bilo več otrok s kolesi, ki so počeli prave vragolije. Vozili so po sredini ceste, ob robu cestišča v nasprotno smer. Komaj sem se umaknila. En avtomobil je celo zapeljal s cestišča, da je preprečil trčenje.« 
Deli s prijatelji