NA DAN ŽENA

Morilka molči, njena mati izginila

Objavljeno 19. avgust 2018 21.26 | Posodobljeno 19. avgust 2018 21.49 | Piše: Aleš Andlovič
Mediha Hromadžić, obtožena za umor sestre dvojčice Mersihe, se ne želi zagovarjati.
Še vedno ni razkrila motiva za umor sestre in poskus umora matere. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR – Pričakovati je bilo, da bo 38-letna Mediha Hromadžić na začetku sojenja razkrila, kaj je pripeljalo do tega, da je v Mariboru na letošnji dan žena z nožem najprej umorila sestro dvojčico Mersiho, nato pa poskušala življenje vzeti še 58-letni materi Iznadi. Toda pred sodnikom Danilom Obersnelom je le molčala. Tudi zagovarjati se ni želela, potem ko je na junijskem predobravnavnem naroku zavrnila ponudbo tožilstva, ki ji je v zameno za priznanje ponudilo najvišjo možno kazen – 30 let zapora. Tožilka Tadeja Majcen je namreč še vedno prepričana, da je Mediha obe dejanji storila v stanju popolne prištevnosti, zato razen dosedanje nekaznovanosti pri njej ni našla olajševalnih okoliščin, ki bi lahko vplivale na nižjo kazen.
Pričakovali smo, da bo več povedala morilkina mama, 58-letna Iznada Hromadžić. Ta je imela srečo, da je s pomočjo pogumnega in neustrašnega soseda preživela napad, saj jo je hčerka najmanj dvanajstkrat zabodla z nožem. »Vabilo ni izkazano,« je prisotne seznanil sodnik Danilo Obersnel. Sosedje, ki so bili včeraj kot priče zaslišani na sodišču, pa so pojasnili, da Iznade od tragedije niso veliko videvali v stanovanju v Ulici bratov Greifov na Pobrežju. Eden od sosedov je celo dejal, da domneva, da se je Iznada preselila k sestri v Zagreb na Hrvaško.
Še vedno pod vtisi tragedije v bloku je včeraj na sodišču pričal tudi drugi sosed.

Kaj se je 8. marca dogajalo v stanovanju bloka v Ulici bratov Greifov 2, je še vedno skrivnost. Še zlasti motiv za zločin. Obtožnica Medihi Hromadžić očita, da je pograbila kuhinjski nož in z njim kar 48-krat zabodla svojo dvojčico Mersiho. Med obdukcijo so našli vbodne rane po prsnem košu, na hrbtu in rokah. Zaradi izgube velike količine krvi je Mersiha doživela šok in umrla.
image
Mediho Hromadžić so s psihiatrije premestili v ženski zapor. FOTO: Aleš Andlovič

Mama Iznada naj bi poskušala preprečiti medsebojno obračunavanje med dvojčicama, a posredovanje bi se tudi zanjo skoraj tragično končalo. Imela je veliko sreče, da je Mersiha stekla po pomoč k sosedu Bojanu Emeršiču. Ta se je včeraj spominjal, da se je tistega jutra odpravljal v službo: »Vrata so bila odprta. Pristopil sem in videl, da se mati in hči prerivata v kuhinji. Stene so bile krvave, mater mi je uspelo priklicati ven. Tudi ona je bila ranjena.« Emeršič je pograbil obe ranjeni ženski in ju poskušal po stopnišču odpeljati na varno. Toda nesrečna Mersiha je le nekaj stopnic pred izhodom iz bloka omagala: »Zgrudila se je. Zagledal sem reševalce in stopil do njih. Mater smo pospremili ven, v tistem je dol pritekla druga dvojčica.« Ker je imela v rokah nož, si ne Emeršič ne reševalci niso upali vstopiti. Bili pa so priče, ko je obtožena Mediha z daljšim nožem sunkovito zabadala sestro.

Še vedno pod vtisi tragedije v bloku je včeraj na sodišču pričal tudi drugi sosed Oto Šantl, pri katerem je ranjena Mersiha najprej iskala pomoč: »Kdo je pri vratih, sem preveril skozi kukalo. Videl sem jo vso krvavo, slišal krike, a ko sem videl, da je ranjenima sosedama pomagal drug sosed, sem zaprl vrata in na pomoč poklical reševalce.« Šantl je na koncu navedel še izjavo morilke, ki jo je slišal med opazovanjem skozi kukalo na vratih: »Dejala je: 'Še mamo bom.'« 
Deli s prijatelji