LIKVIDACIJA SREDI MSTA

Morilcu iz Maribora zvišali kazen

Objavljeno 18. oktober 2019 12.38 | Posodobljeno 18. oktober 2019 13.05 | Piše: Boštjan Celec

Morilec se nima za vojnega zločinca. Senad Softić je v Rada Mitrovića ustrelil najmanj 28-krat.

V prvo jo je odnesel s 26 leti zapora. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR – »Ne zamerite, tožilec, vendar 30 let zapora ne dobijo niti vojni zločinci,« je 55-letni Mariborčan Senad Softić protestiral med včerajšnjo predzadnjo etapo ponovljenega sodnega procesa. Na zatožni klopi je sedel po obtožbi, da je 4. oktobra predlani sredi mesta in popoldanske prometne konice iz brezobzirnega maščevanja in ljubosumja izvedel likvidacijo 52-letnega Rada Mitrovića.

Zadnje dejanje je bilo na sporedu danes, ko je okrožna kazenska sodnica Maša Blažeka izrekla sodbo v imenu ljudstva: 29 let in tri mesece zapora.

»Zdaj si dobil svoje, smet«

Višje sodišče je kljub Softićevemu priznanju razveljavilo prvostopenjsko obsodilno sodbo, s katero so mu februarja letos izrekli enotno kazen 26 let zapora. Oktobra 2017 je sredi dne zapeljal za avtomobilom, v katerem so bili Mitrović in njegova sodelavca. Ko so ustavili pri rdeči luči, je stopil do njih z dvema pištolama ter začel streljati v Mitrovića. »Zdaj si dobil svoje, smet,« naj bi dejal ob tem, saj naj bi bil prepričan, da ima Mitrović razmerje z njegovo ženo. V sodnem postopku se je izkazalo, da to ni bilo res.

Dejanje je izvršil načrtovano, brezobzirno in z direktnim naklepom.

Po vnovičnem izvedenem dokaznem postopku je višji tožilec Darko Simonič prepričan, da si obtoženec ne zasluži niti najmanjše milosti. »Bil je dlje jezen in ljubosumen na oškodovanca, kateremu je tudi grozil. Potrdilo se je, da ga je čakal pred službo, ga zasledoval in umoril. Priznal je, da je najmanj 28-krat ustrelil vanj in tako ni dopustil nobene možnosti, da bi preživel. Dejanje je izvršil načrtovano, brezobzirno in z direktnim naklepom, nikoli pa ga ni iskreno obžaloval. Streljal je v času, ko je bil promet gost, kolona vozil, na pločnikih ljudje. Najmanj sedem nabojev je izstrelil tudi mimo Mitrovića. Le sreči gre pripisati, da ni poškodoval več oseb. Zadel je voznika v Mitrovićevem avtu in avto voznice, ki je peljala mimo,« je našteval tožilec ter za Softića predlagal enotno kazen 30 let zapora (29 zaradi umora ter leto in pol zaradi povzročitve splošne nevarnosti).

Utrgalo se mu je

Sodnico je nagovorila tudi morilčeva zagovornica Tanja Kompara in jo po pričakovanjih prepričevala, da je njen klient zagrešil kvečjemu uboj. »Dejanje je takoj priznal. Opravičil se je, zaveda se, koliko ljudi je prizadel. Mitrovića je ubil v skrajnem obupu, v katerem se je znašel, potem ko ga je družina zapustila in izdala, Mitrović pa se mu je posmehoval. Začel ga je zasledovati, se prepričati, ali kaj načrtuje z njegovo nekdanjo ženo. Toda v času dejanja ni bil več ljubosumen, tak je bil pred leti, ko je izvedel, da ima Mitrović razmerje z njegovo ženo. Ko je obtoženi leta 2015 znova posumil o njunem razmerju, ni bil več ljubosumen, bil pa je razočaran in jezen. Kazen, ki jo predlaga tožilec, ni pravična. Ne upošteva številnih okoliščin, ki so obdolženega pripeljali do tega, da je v obupu storil dejanje, ki ga ni načrtoval. Četrtega oktobra 2017 se mu je v takem stanju utrgalo.«

image
Streljal je v času, ko je bil promet gost, na pločnikih ljudje. FOTO: Aleš Andlovič

In kaj je poleg tega, da po njegovem niti vojni zločinci ne dobivajo 30 leta zapora, še dejal Senad Softić, ki je bil danes obsojen na dobrih 29 let zapora na Dobu? »Priznal sem, da sem ustrelil človeka, dejanja pa nisem načrtoval in nisem bil ljubosumen. Saj če bi bilo tako, bi lahko Mitrovića ubil že prej.«
28-krat je ustrelil v svojo žrtev.
Deli s prijatelji