PO POKOLU

Morilec s Titove na prostosti?!

Senad Softić je pred dvema letoma sredi ulice ustrelil Rada Mitrovića. Konec oktobra bi zakorakal na svobodo.
Fotografija: Senad Softić je znova priznal, da je streljal na Rada Mitrovića. Bo to tokrat zadostovalo za obsodbo?
Odpri galerijo
Senad Softić je znova priznal, da je streljal na Rada Mitrovića. Bo to tokrat zadostovalo za obsodbo?

MARIBOR – Le par dni nas še loči od druge obletnice pokola na Titovi cesti v Mariboru. Kaj je vodilo 55-letnega Senada Softića, da je 4. oktobra predlani sredi popoldanske prometne konice izvedel likvidacijo, je znano: brezobzirno maščevanje zaradi ljubosumja. Ko je že na predobravnavnem naroku igral z odprtimi kartami in več kot odkritosrčno priznal, da je prerešetal 52-letnega Rada Mitrovića, so mnogi mislili, da je njegova obsodba le formalnost in usoda zapečatena.
Po streljanju je pištolo odložil na okensko polico in se predal policistom. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič
Po streljanju je pištolo odložil na okensko polico in se predal policistom. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič

A so se ušteli. Kaj lahko se namreč primeri, da bo Softić letos 30. oktobra svoboden. No, za vsaj par ur, morda tudi dni. Včeraj se je na mariborskem okrožnem sodišču začelo novo sojenje v tej zadevi, potem ko so višji sodniki obsodbo na 26 let zapora razveljavili. Razlog za razveljavitev? Sodnica Andreja Lukeš ne bi smela izvesti doslej najdaljšega naroka za izrek kazenske sankcije v zgodovini, ampak bi morala prekiniti narok v tistem trenutku, ko se je pojavil dvom o tem, ali je bilo Softićevo priznanje jasno, popolno in podprto z dokazi v spisu.

Ker bosta konec oktobra minili dve leti od vložitve obtožnice, ga bodo morali izpustiti iz pripora. Tako veleva zakon. A ker je lahko nevaren za okolico, če ne za druge, vsaj za svojo nekdanjo ženo, zaradi katere je storil zločin, bi lahko bila to usodna napaka! Zato se zdaj celotna sodniška srenja ukvarja s tem, kako preprečiti, da bi Senad Softić konec oktobra res zakorakal na prostost. Sodnica Maša Blažeka, ki ji je bil na novo dodeljen primer, je že včeraj nakazala, da ima namen postopek izpeljati do 29. oktobra. Do takrat je razpisala šest obravnavnih dni in izgovore zagovornika obtoženega, odvetnika Simona Bokana, da na določen datum nima časa zatrla v kali: »Gre za nujno priporno zadevo.«

Če bi se sodničin načrt vendarle izjalovil, pa odgovornim ostane še ena možnost, kako Senada Softića obdržati za rešetkami. Že pred iztekom pripora konec oktobra bi mu morali vročiti poziv za prestajanje zaporne kazni. Ptujsko sodišče je namreč konec leta 2017 Softića obsodilo na poldrugo leto zapora zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja.


»Priznam, da sem na križišču streljal na Rada Mitrovića. Nič nisem razmišljal, še danes ne vem, kaj se je zgodilo. Verjetno sem streljal zato, da bi ga ubil. Šlo je za hipno odločitev, dogodek je bil posledica spleta okoliščin, slabega psihičnega in fizičnega stanja, zdravstvenih težav, slabih preteklih življenjskih izkušenj in njihovih posledic. Bil sem jezen na Mitrovića, ker se je vtikal v mojo družino. Pa tudi strah sem imel pred njim. Dejanja nisem načrtoval, nisem imel namena tega storiti. Nisem ga zasledoval, nisem dejanja storil iz maščevanja ali ljubosumja. Če bi dejanje načrtoval, bi ga lahko storil drugače, ne sredi ceste,« je včeraj v svojem zagovoru razlagal Senad Softić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije