BRUTALEN UMOR

Morilec prepričan, da je mama občevala s svojim bratom

Objavljeno 02. december 2018 10.55 | Posodobljeno 03. december 2018 09.45 | Piše: Boštjan Celec

Elvir Rastoder, ki je v Švici umoril mater, ni obtožen umora. S tesarskim kladivom neprišteven udarjal po Nadžijini glavi.

Rastoder ni kazensko odgovoren za umor.
LJUBLJANA, BERN – Če je bilo kaznivo dejanje umora storjeno na izprijen način, se storilec kaznuje z dosmrtno ječo ali z najmanj 10 leti zapora, je zapisano v švicarskem kazenskem zakoniku. Toda slovenski državljan Elvir Rastoder se potem, ko je 24. maja v predmestju Berna, Ostermundignu, zagrešil materomor, ni ovadil kantonalnim policistom; sedel je na motor, se odpeljal v rodno Ljubljano ter se raje predal slovenskim policistom. Pozneje njegova izročitev Švicarjem ni prišla v poštev, naši organi so proti njemu prevzeli pregon po slovenski kazenski zakonodaji, ta za 38-letnika veleva: kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje na grozovit način ali iz brezobzirnega maščevanja, se kaznuje z zaporom najmanj 15 let. In največ 30.
16 kosti ji je zlomil s tesarskim kladivom.

Toda besede in številke iz kazenske zakonodaje Rastoderja ne skrbijo, saj ga tožilstvo sploh ne preganja z obtožbo, od sodnikov pričakuje le, da mu izrečejo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zavodu, torej mu odmerijo do največ pet let prisilnega bivanja na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo.
image
V predmestju Berna je zagrešil materomor.

Ko o vsem skupaj pobaramo njegovega ljubljanskega odvetnika Bojana Celarja, je redkobeseden: »Ne komentiram zadeve, potrdim lahko le, da klient svojega dejanja ni imel v oblasti.« Izvedenka za psihiatrijo je namreč med pregledom Rastoderja ugotovila, da je bil zaradi hude duševne motnje akutne psihoze neprišteven, ko je okrog enajstih zvečer svojo mater Nadžijo Zumbach v njenem švicarskem stanovanju iz maščevanja in na grozovit način potolkel s tesarskim kladivom. Švicarski obducenti so v Ljubljano sporočili, da jo je najmanj 20-krat silovito udaril po glavi in ji prizadejal 16 zlomov kosti. Ženska ni imela možnosti, da preživi.
Udarjal sem jo točno na tistih mestih, kjer je ona mene.

Tožilstvo je pred nekaj dnevi na kazenskem oddelku okrožnega sodišča vložilo predlog varnostnega ukrepa, predobravnavni narok pa je razpisan za 13. december. Šlo bo za formalnost, saj ni kazensko odgovoren za svoje dejanje.

Ob vsem tem je sicer kar malce presenetljiv podatek, da so pristojni Rastoderja pred nekaj dnevi iz mariborske psihiatrije, kjer je prestajal ukrep pripora, premestili v svet prištevnih storilcev kaznivih dejanj, na ljubljansko Povšetovo.

Ogledalo mu je povedalo

Kot jara kača dolgo je Rastoderjevo razlaganje, kako in zakaj je storil, kar je, nekateri sorodniki namreč popolnoma drugače opisujejo odnos priprtega sina in pokojne matere ter nasilna dejanja v preteklosti pripisujejo njemu, ne pa njej.
image
Z gilero se je iz Švice odpeljal k ljubljanskim policistom.

Ob smrti 62-letna Nadžija se je pred leti iz Ljubljane primožila v Švico, Elvir pa je v otroških letih živel pri starih starših v Črni gori, v drugem razredu ga je mati prišla iskat, z njo se je preselil v Črnuče. Pozneje naj bi nekaj let preživel pri stricu v New Yorku, nazadnje naj bi se preživljal kot voznik avtobusa na londonskem letališču Heathrow, nekaj mesecev pred zločinom pa je prišel k materi z namenom, da si v Bernu najde službo.

image
»Klient svojega dejanja ni imel v oblasti,« potrjuje odvetnik Celar. FOTO: Dejan Javornik
Toda v njegovem svetu so ga začeli preganjati prizori, da naj bi ga mati v zadnjih 15 letih večkrat poskušala ubiti, ga pretepala in hudo poškodovala po glavi, da mu je počila lobanja, po telesu naj bi ga rezala z nožem, omamljala naj bi ga in večkrat hipnotizirala. Norčevala naj bi se iz njegovega videza, sam pa naj bi jo imel na sumu, da mu je zamolčala podatek, kdo je v resnici njegov oče. Prepričan naj bi bil, da je to materin brat, saj ima skoraj popolnoma enaka ušesa kot stric.
Zakaj neprišteven?
V času umora je bila Rastoderjeva zmožnost razumeti pomen svojega dejanja odsotna in svojega ravnanja ni imel v oblasti. Tako je tudi zaradi paranoidne shizofrenije, ki pri njem traja že leta, a se zaradi nje ni zdravil. V svetu blodenj in halucinacij je v ogledalu videl spremenjeno podobo sebe in si svoj obraz v blodnjah razlagal kot izmaličen zaradi poškodb, ki naj bi mu jih prizadejala mati, v slušnih halucinacijah pa jo je slišal, da se mu posmehuje.

Kot običajno naj bi tudi usodnega dne spil nekaj piv, spomni se jih devet. Zvečer se je v materinem stanovanju pogledal v ogledalo in se mu je čisto strgalo, ko je videl zarezo na glavi ter poškodovano ustnico. Še nikoli v življenju se mu ni tako strgalo, totalno je znorel, je pripovedoval, nato pa v kopalnici pograbil kladivo, ki je imelo na eni strani razcepljeno špico, odšel je do speče matere in jo začel udarjati točno na tistih mestih, kjer je tudi ona njega.

Sedel je na gilero in se odpeljal v Ljubljano, najel je sobo v hostlu H2O ter se streznil. Počutiti se je začel drugače, tako kot vsi normalni ljudje. Nenadoma pa ga je spreletelo, da če bo ostal sam, se bo ubil. Okrog 18. ure je prikorakal na Policijsko postajo Center, kazal na svojo glavo in govoril o nekih poškodbah ter zastrupljanju, še prej pa pripomnil, da bi se rad prijavil, saj je v Švici umoril svojo mamo.
Deli s prijatelji