PLAČAL BO POGREB ŽRTVE

Morilcu Senadu 29 let zapora, sedel bo 30

Senad Softić mora tudi plačati pogreb svoje žrtve, Rada Mitrovića. Predlani obsojen zaradi nasilja v družini in posedovanja orožja.
Fotografija: Še februarja se je smehljal, umora Mitrovića pa vse do konca ni obžaloval.
Odpri galerijo
Še februarja se je smehljal, umora Mitrovića pa vse do konca ni obžaloval.

MARIBOR – Šestinpetdesetletni Mariborčan Senad Softić je zločin zagrešil 4. oktobra 2017. Štiri leta mlajšega Rada Mitrovića je z dvema pištolama dobesedno prerešetal v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune, ko je ta v chevroletu skupaj s sodelavcema čakal, da se na semaforju prižge zelena luč.

Ranil je tudi Dragana Blagojevića za volanom, še ena krogla je oplazila avto ženske, ki je v tistem hipu peljala mimo. In ne, v primeru prvega kaznivega dejanja ne gre za milejši uboj, kot sta poskušala dokazovati morilec in njegova zagovornica Tanja Kompara, ampak za nizkotni umor, je včeraj sporočila okrožna kazenska sodnica Maša Blažeka.
 

Umor in povzročitev splošne nevarnosti


Šef mariborskega tožilstva Darko Simonič je vztrajal, da je Softić zagrešil kaznivi dejanji umora iz brezobzirnega maščevanja in ljubosumja (ker je zmotno menil, da ima ta razmerje z njegovo nekdanjo ženo) ter povzročitve splošne nevarnosti. Za prvo dejanje je predlagal 29 let zapora, za drugo pa leto in pol ter enotno kazen 30 let zapora. S tako kaznijo bi Softić postal 19. obsojenec v Sloveniji, ki bi ga doletela najvišja možna kazen po naši zakonodaji. Vsi so moški in vsi so morilci.

Sodnica pa mu je izrekla nekaj mesecev zaporne kazni manj: zaradi tako imenovanega umora iz drugih nizkotnih nagibov (maščevanje in ljubosumje) bo sedel 27 let in pol, zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa dve leti. Enotna kazen se glasi 29 let in tri mesece zapora.

Prizorišče umora
Prizorišče umora
Sodnica je obtožnici skoraj v celoti sledila, iz nje pa izločila zgolj brezobzirnost dejanja, saj naj ta ne bi bila v celoti dokazana. Prav tako skoraj ni našla olajševalnih okoliščin, medtem ko so na težo izrečene kazni po njenih besedah vplivali način dejanja in kar 28 izstreljenih nabojev, pa tudi da je šlo za nagib iz ljubosumja, čeprav sploh ni bil prepričan, da ga žena vara z Mitrovićem.

Če bo včerajšnja sodba postala pravnomočna, pa jo bodo zagotovo združili s tisto, ki so jo Softiću konec predlanskega leta izrekli na ptujskem sodišču. Spoznan je bil za krivega, ker je bil fizično nasilen do žene Rasime in psihično nad dvema hčerkama. Ko ga je Rasima prijavila zaradi nasilja, je policistom zaupala tudi, da doma skriva cel arzenal orožja, in nato so ga zares odkrili. Zaradi nelegalnega posedovanja orožja in nasilja v družini so Softića na Ptuju obsodili na leto in pol zapora.
 

Prvič nasmejan, zdaj nič več


V tragični zgodbi o umoru sredi Maribora smo sicer doživeli kar precej bizarnih sodnih zapletov. Vsega bi namreč moralo biti konec že takoj po začetku – po predobravnavnem naroku namreč, ki je bil 4. januarja lani. Softić je namreč krivdo brez omahovanja priznal, čeprav je protestiral proti enotni kazni, ki jo je zanj predlagal Simonič (27 let zapora).

Sodnica Andreja Lukeš je njegovo priznanje sprejela in bi lahko takoj tudi izpeljala narok za izrek kazenske sankcije, toda Softićev odvetnik Martin Hebar je predlagal zaslišanje petih klientovih znancev in ene od njegovih zdravnic, ki naj bi kaj znale povedati o njegovi osebnosti oziroma, tako Softić, »da spet nisem tako agresiven, kot pišejo o meni«.

»Zaslišanje bo opravila na naslednjem naroku 5. februarja 2018, po katerem bo tudi izrekla sodbo v imenu ljudstva,« so z mariborskega sodišča poročali kronisti, a se močno ušteli. Strelec s Titove je namreč najel novo odvetnico, Komparovo, in narok se je razvlekel na več kot leto dni. Vrstili so se izvedenci, sodnica je postavljala nove, šele 14. februarja letos pa je razglasila sodbo, s katero je Softića obsodila na 26 let zapora, ta pa jo je pospremil z nasmeškom in dvignjenim palcem.

Pripor so mu podaljšali. FOTOGRAFIJE: ALEŠ ANDLOVIČ
Pripor so mu podaljšali. FOTOGRAFIJE: ALEŠ ANDLOVIČ
Čeprav se je torej zdelo, da je s takim razpletom popolnoma zadovoljen, se je odvetnica pritožila in višje sodišče je sodbo razveljavilo. Razlog: Lukeševa ne bi smela izvesti doslej najdaljšega naroka za izrek kazenske sankcije v zgodovini, ampak bi morala prekiniti narok v tistem trenutku, ko se je pojavil dvom o tem, ali je bilo Softićevo priznanje jasno, popolno in podprto z dokazi v spisu.

Spis je bil na okrožnem sodišču predodeljen sodnici Blažekovi, ki ji je bilo sredi septembra na začetku ponovljenega sojenja jasno, da se mudi. Dve leti od vložitve obtožnice proti Softiću bi namreč minili 29. oktobra, in če do takrat ne bi izrekla sodbe, bi ga morali izpustiti iz pripora, ki mu je bil odrejen tudi zaradi begosumnost. Priče je zasliševala z bliskovito hitrostjo in torej 11 dni pred dnevom D izrekla sodbo. Zgodba pa s tem kajpak še ni zaključena, obramba se bo zagotovo znova pritožila, saj je po njeni pritožbi Senad Softić dobil še višjo kazen kot na prvem okrožnem sojenju. Tudi sam je včeraj izjavil, da se s sodbo ne strinja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije