NASILNEŽI

Mladoletni Kosovarji dijaku dvakrat zlomili čeljust, eden poziral s kalašnikom

Objavljeno 20. december 2018 18.30 | Posodobljeno 20. december 2018 16.42 | Piše: Tomica Šuljić

Skupina mladoletnih Kosovarjev hudo pretepla dva celjska srednješolca. Eden od napadalcev na spletu poziral z dvema kalašnikovkama.

Kosovar je s kalašnikovkama strašil mladoletnike. FOTO: Pu Celje
CELJE – Odraščanje je v nekaterih slovenskih mestih težavnejše kot drugod; glede na medijska poročila in tudi aktivnosti policistov pa je eden najbolj težavnih krajev v deželi Celje. Samo v zadnjih nekaj letih smo poročali o tamkajšnji II. osnovni šoli, v katero so otroci nosili nože, palice in celo pištolo za airsoft, starši pa so zahtevali teste za alkohol in mamila. V Vojniku je šestošolec tako grobo odrinil zaposleno, da jo je slednja odnesla z zlomljeno roko; oče ene od učenk je hotel obračunati s fantom, ki je trpinčil njegovo hčer.
image
Kosovar je s kalašnikovkama strašil mladoletnike. FOTO: Pu Celje

Še največ prahu pa je pred dvema letoma dvignil takrat 20-letni državljan Kosova, ki je skupaj s tremi rojaki trpinčil celjske dijake, ki jih je napadal kar na cesti. Nato je policija preprečila pretep, ko se je skupina približno dvajsetih fantov, opremljenih s palicami za bejzbol, zbrala v bližini ene od celjskih srednjih šol, da bi obračunala z enim od dijakov. Taisti 20-letnik je – kljub pravnomočni obsodbi in odločbi o vrnitvi na Kosovo – še nekaj mesecev prebil v Celjski kotlini; šele oktobra, ko je znova pozival srednješolce k pretepu, so ga izgnali iz Slovenije.
 

Še vedno je v bolnišnici


Omenjeni Kosovar izpred dveh let je imel – ob pretepih – še zbirko drugih kaznivih dejanj: od tatvine in družinskega nasilja, vožnje avtomobila brez vozniškega dovoljenja do prepovedi približevanja, večkrat so ga preiskovali in sumili posesti orožja. In orožje se znova pojavlja v sveži celjski nasilni zgodbi, zaradi katere je včeraj zaskrbelo marsikatere starše. Nov nasilnež, najstnik s Kosova, je z dvema kalašnikovkama poziral kar pred kamero: »Osumljen mladoletni državljan Kosova je na družabnih omrežjih objavljal svojo fotografijo z dvema avtomatskima puškama kalašnikovkama v rokah in na ta način še dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih na ta način podrejal,« poroča Milena Trbulin s celjske policijske uprave.
image
Policija je ugotovila, da je 20-letnik zbral več kaznivih dejanj. FOTO: Leon Vidic

Policijo so o novem valu nasilja med celjskimi najstniki obvestili v začetku decembra: »Skupina mladoletnih državljanov Kosova je napadla dva mladoletna dijaka, ju pretepla in z njima poniževalno ravnala,« navaja Trbulinova in nadaljuje, da je eden izmed fantov »zaradi hudih poškodb, dvakratnega zloma čeljusti, še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici«. Po navedbah naših virov se je napad zgodil v okolici srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko.
image
V Celju jo je dijak slabo odnesel, z dvojnim zlomom čeljusti. FOTO: Jože Suhadolnik

Ko so policisti začeli zbirati obvestila o tem grdem napadu, so ugotovili, da je skupina mladoletnih Kosovarjev fanta napadla že v začetku aprila, odnesla sta jo z lažjimi poškodbami.

Pri zbiranju obvestil so možje postave ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v zadnjem pretepu, še večkrat trpinčil druge otroke. V eni takih misij si je izbral dečka, ki po naših podatkih prihaja iz celjskega šolskega centra: »V času od septembra do konca novembra letos je najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in v okolici šole izsiljeval za denar,« ugotovitve preiskovalcev sporoča Trbulinova. Mladoletni dijak mu je v strahu, da ga bo osumljeni pretepel, večkrat izročil manjše vsote denarja.
 

Do 13 let zapora


Policisti so mladoletnega Kosovarja pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ta ga je zaradi sumov treh kaznivih dejanj (nasilništva, hude telesne poškodbe ter izsiljevanja) poslal v pripor. Za zapahi pa bi lahko ostal tudi nekaj let: nasilništvo se kaznuje z do tremi leti zapora, izsiljevanje in huda telesna poškodba pa lahko prineseta do pet let rešetk.
Od septembra do konca novembra letos je najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in v okolici šole izsiljeval za denar.


Policija ob tem poziva mlajše, naj o takih ravnanjih in dogodkih govorijo na glas: »Mladoletniki naj z vsakim takim ravnanjem obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje in zadevo prijavijo policiji. V nasprotnem primeru namreč dajejo nasilnežem le še večji občutek moči,« navaja Trbulinova ter še sporoča, da policija ne dopušča nasilja nad oziroma med vrstniki, zato bodo še naprej dosledno ukrepali proti storilcem. 
Deli s prijatelji