GROŽNJE

Mirku sta ponudila pomoč, na koncu ogoljufal še njunega otroka

51-letniku visoka kazen za goljufije, izposojanje denarja, tatvine. Septembra mu bodo sodili še v Idriji.
Fotografija: Tako je posnel selfie.
Odpri galerijo
Tako je posnel selfie.

NOVA GORICA – Za zapahi je pristal 51-letni Mirko Svenšek, ki je več let bival po vsej Sloveniji, v javnosti pa si je ustvaril zlovešče ime po tem, ko se je vpletel v življenja ljudi, ki so na koncu ostali brez svojega denarja, avta, zlatnine in še česa, kar ni bilo privito in pribito. A prišel je čas, ko je odgovarjal za svoja dejanja – in prisodili so mu dolgoletno zaporno kazen.

Desetaka vzel še osemletniku

Svenška so na okrajnem sodišču v Novi Gorici – tako kot drugod po slovenskih sodiščih – v preteklosti večkrat čakali zaman, tokrat pa so jim ga tik pred sodnimi počitnicami pripeljali iz mariborskih zaporov. V treh različnih kazenskih postopkih pred dvema različnima sodnikoma bi se moral zagovarjati zaradi kaznivih dejanj, ki jih je na širšem območju Komna zagrešil pred dvema poletjema, ko je tam bival v hiši, ki jo je bil najel od Matjaža Ž. iz manjšega kraja na Severnem Primorskem. Slednji je priskočil na pomoč človeku v stiski, na koncu pa je potegnil kratko: »Razšel naj bi se s partnerico in ostal brez bivališča zaradi prepovedi približevanja, mi je dejal, tudi podjetje naj bi bilo blokirano. Z ženo sva predlagala, naj ostane pri nas, in je bil dva meseca, potem smo mu pomagali najti najem,« nam je pred dvema letoma izvor težav pojasnil Matjaž.

Na koncu je bila njegova žena deležna groženj, on pa je ostal brez nekaj sto evrov – pa tudi od njunega takrat osemletnega sina je Svenšek izprosil deset evrov, ki jih otrok nikoli več ni videl, ob tem mu je še zabičal, da za »izposojo« ne sme povedati svojim staršem! V času bivanja na Krasu je ostal dolžan denar tudi voznikom tovornjakov, sumili so ga kraje avtomobila polo, Matjaž pa je na sojenju – kjer je bil kot oškodovanec – predsedniku okrajnega sodišča v Novi Gorici Jerneju Kovšetu, ki je sodil Svenšku, rekel: »Če bi prišli vsi, ki jih je ogoljufal tu okoli Komna, jih ne bi spravili v sodno dvorano, ker bi zmanjkalo prostora.«

Svenšek je imel v Novi Gorici nesrečo, da je bil že poprej obsojan oziroma obtoževan za raznovrstna kazniva dejanja (v preteklosti je bilo že mogoče slišati, da je njegova kazenska evidenca precej zajetna in spominja na telefonski imenik); tako so bile obtožbe za nadaljevano goljufijo eden od razlogov, da je bil ob odhodu s sodišča izrazito poklapan: Kovše je namreč na koncu, ko so se kazni zlile in posledično nekoliko znižale, vendarle razglasil, da bo Svenšek za zapahi vsega skupaj kar devet let in štiri mesece!

Odstopila od pregona

Kazen bi bila še višja, če Matjaževa žena ne bi milostno odstopila od pregona zaradi groženj, ki jih je bila deležna od Svenška. Matjaž sicer pravi, da je bil Svenšek v odnosu do nekdanjih prijateljev, pa tudi sodišča, »ošaben in pameten. Na koncu se ni strinjal s kaznijo, a je sodnika prosil za prestajanje kazni na polodprtem ali odprtem oddelku.« Glede na zakonske omejitve, ki jih zakon prinaša za kazni nad osem let zapora, Svenšek še dlje ne bo odšel z zaprtega oddelka zapora.

Njegovih 112 mesecev pa najverjetneje še ni dokončna kazen: ob tem, da zadnja sodba še ni pravnomočna, ga bodo septembra iz zapora znova prepeljali pred sodnika – takrat pred idrijskega okrajnega sodnika Erika Rusa, ki bo poslušal obtožbe tožilstva zoper Svenška zaradi utemeljenega suma tatvine in goljufije, ki naj bi ju zagrešil na širšem idrijskem območju. Tako še zdaleč ni doživel epiloga svojih dejanj na svobodi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije