SILOVIT UBOD

Mihael se na nož ni nasadil sam, Štefan bo za uboj brata sedel 8 let

Višje sodišče potrdilo kazen Štefanu Juvanu. 
Fotografija: Rekel je, da brata ne bi nikoli zabodel. FOTO: MATEJA KOTNIK
Odpri galerijo
Rekel je, da brata ne bi nikoli zabodel. FOTO: MATEJA KOTNIK

SLOVENJ GRADEC – »Tega nisem storil, priznam pa, da sem imel nož zraven,« je 49-letni Štefan Juvan iz naselja Leše pri Prevaljah s kar malce nenavadnimi besedami zavrnil krivdo za uboj svojega deset let starejšega brata Mihaela. Če bi na predobravnavnem naroku, ki je na okrožnem sodišču potekal septembra lani, bratomor priznal, bi jo odnesel s kaznijo šest let in pol zapora, toliko bi namreč zanj predlagala tožilka Lucija Helbl. Ker pa ga ni, so mu sodili, in doletelo ga je osem let ždenja za zapahi.

Živel z grožnjami

Višje sodišče v Mariboru je nato pritožbo obrambe zavrnilo in kazen potrdilo, nam je sporočila predsednica slovenjgraškega sodišča mag. Petra Čas in dodala, da je Juvan že od 13. februarja na prestajanju kazni.

Obtožen je bil uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi akutne zastrupitve z alkoholom in stresa. Tragedija se je zgodila 27. maja 2018 med tretjo in pol četrto uro zjutraj v stanovanjski hiši na naslovu Leše 34, ko je Štefan s kuhinjskim nožem z 20-centimetrskim rezilom sunkovito zabodel Mihaela, ki je zaradi vbodnih ran dobil gnojno vnetje potrebušnice in za posledicami poškodb v mariborski bolnišnici umrl dobra dva tedna po napadu.

Štefanova zgodba o usodni noči: spal je poleg dementnega očeta, okoli tretje ure pa ga je zbudilo bratovo razbijanje pred hišo.
Hiša, v kateri se je zgodil zločin. FOTO: MARKO FEIST
Hiša, v kateri se je zgodil zločin. FOTO: MARKO FEIST
Bil naj bi pijan, grozil je, da ju bo oba z očetom ubil. Zaradi tega mu ni odklenil vrat, ampak je prestrašen poklical policijo. Prišla sta dva policista, Mihael se je umiril, sam pa naj bi policistoma povedal, da mu je brat grozil, ker ga je zaprl ven. Moža postave sta odšla, grožnje pa naj bi se nadaljevale. To ga je tako vznemirilo, da je vzel nož. Takrat pa je brat prišel do njega, ga zgrabil, in ker je bil precej močnejši od njega, ga je z lahkoto zbil na mizo.


Razložil je tudi, kako to, da priznava, da je imel nož pri sebi, zavrača pa obtožbo, da je z njim zabodel brata: med dogajanjem »se je na nož nasadil sam. Brata ne bi nikoli zabodel.«

Žrtev dvakrat ovadili

Sodnica Marjeta Vezovnik je o tem, ali bi bilo kaj takega možno, pobarala sodno izvedenko patologije in sodne medicine Simono Šramek Zatler. In ta je dejala, da je poškodba zagotovo nastala z enim silovitim vbodom in da je obdolženi skoraj zagotovo nož usmeril proti bratu, sicer rana ne bi bila tako globoka.

Šlo je torej za uboj, ob tehtanju glede višine kazni pa je sodišče za bratomorilca upoštevalo tudi olajševalne okoliščine; bistveno zmanjšano prištevnost, dotedanjo nekaznovanost in obžalovanje. Ker je v joku povedal, da je 20 let živel z bratovimi grožnjami (kar so potrdile priče), da velikokrat ni spal v miru, da je poklical policijo vedno takrat, kadar mu ni bil kos, pa je bila kajpak olajševalna okoliščina tudi dejstvo, da je bil Mihael do njega dolga leta nasilen. Tudi na policiji so potrdili, da so razmere v družini poznali in dvakrat podali kazensko ovadbo zoper brata Štefana Juvana.

Ta pa se očitno ne vdaja v usodo in je uporabil izredno pravno sredstvo. Zadeva je namreč zaradi vložene zahteve za varstvo zakonitosti trenutno na vrhovnem sodišču, izvemo na slovenjgraški sodniji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije