Migranti so mu razdejali hišo

Alžirec je že tretjič poskušal vstopiti v Slovenijo, zdaj je v priporu. Dva meseca zatem, ko so uničili vikend, vlomili še enkrat.
Fotografija: Slik, kako je bil videti vikend v Čurilah, nimamo, se je pa podobna zgodba ponovila na Perudini pri Vinici. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Slik, kako je bil videti vikend v Čurilah, nimamo, se je pa podobna zgodba ponovila na Perudini pri Vinici. FOTO: Facebook

 »Vikend je bil tak, kot bi vanj odvrgli bombo. Vse razmetano, uničeno. Še žaluzije, ki niso bile nikomur na poti, so potrgali, v paniki pa so med begom celo polomili stopnišče,« je stanje, na katero je naletel v svojem vikendu v Čurilah sredi julija letos, opisoval njegov lastnik. Razdejanje je bilo res zastrašujoče, med drugim so z zidu strgali kuhinjsko omarico in z njo založili vrata, medtem ko so si v kuhinji pripravljali hrano in jo jedli v zgornjem nadstropju, kjer so spalnice. Postelje so bile vse razmetane in umazane, saj so očitno spali in ležali na njih kar v čevljih, verjetno tudi mokri in umazani.

Vrnjeni na Hrvaško

»Pri posteljah pa so bili vsi noži iz kuhinje. Kot kaže, so si jih nastavili zaradi varnosti, če bi jih morda kdo zalotil,« je razmišljal lastnik, ki je moral po nepovabljenem obisku velik del notranje opreme zavreči. »Za cel voz je bilo vsega. Vseh šest jogijev smo zavrgli, saj so bili uničeni, pa posteljnino, tudi tisto iz omar so zmetali na tla, na odpad smo odpeljali uničeno posodo, gorilnik in drugo kuhinjsko opremo. Seveda smo vse prostore dezinficirali, potem pa namestili alarme. Ampak čez dva meseca se je vlom ponovil, prišli so v prvi prostor, po nekaj sekundah pa se je vključil alarm, zato so pobegnili,« je še povedal na sodišču.

Da se v vikendu v Čurilah dogaja nekaj nenavadnega, je prvi opazil sosed. Sprva je pomislil na kune, potem pa videl, da gre za goste na dveh nogah. Ti so se razbežali, a štiri migrante so dobili kakšnih 100 metrov stran. Ker je iz vikenda izginilo nekaj stvari, predvsem hrane in oblačil, so bili ovadeni zaradi majhne tatvine. Za vsega 100 evrov naj bi vzeli, zato jih naši organi pregona niso kazensko preganjali, po rutinskem popisu so jih vrnili na Hrvaško.

Eleganten in nadišavljen

Sredi septembra je domačin v Mestnem logu v Metliki opazil skupino migrantov. Poklical je policiste in ti so naleteli na osmerico premočenih tujcev, med njimi je bil znova eden od tistih, ki so bili popisani že ob vlomu v zidanico, 24-letni Ahmed Faham, Alžirec, ki je med drugimi ilegalci izstopal tudi po urejenosti. Bil je lepo oblečen, v čistih in modnih oblačilih, ni zaudarjal kot drugi prebežniki, ampak je celo dišal po kolonjski vodi.


»Priznam le, da sem v Slovenijo prišel kot ilegalec,« je na očitke, da je bil on tisti, ki je migrante pripeljal v Slovenijo in da je dva meseca prej vlomil v vikend ter ukradel več stvari, odgovoril sodnici novomeškega okrožnega sodišča Mojci Hode. Okrožna tožilka Barbara Prevolšek Rajić je zanj za priznanje krivde za tihotapljenje in majhno tatvino predlagala eno leto zapora, 1200 evrov denarne kazni in izgon tujca iz države za pet let, a Ahmed ni priznal, zato bo potrebno sojenje.

Dve ali tri leta bi bil v Ljubljani

V preiskavi je povedal, da je Alžirijo zapustil pred enim letom. Najprej je šel v Turčijo, potem v Grčijo in naprej v Makedonijo in Srbijo, v Bosni pa je bil več kot pol leta. Za svojo pot ni nikomur nič plačal, je pa včasih hodil peš, včasih se je pridružil kateri od skupin. Že ko je poskušal priti iz Bosne na Hrvaško, ga je trikrat prijela hrvaška policija, tudi v Slovenijo je poskušal večkrat vstopiti: septembra je tako v našo državo vstopil tretjič. »V Bosni so mi rekli, da je Slovenija azil, zato sem se odločil, da grem živet v Ljubljano. Tam bi bil dve ali tri leta, potem bi se odločil, kako naprej,« je navedel v preiskavi.

Ahmed Faham je že tretjič v Sloveniji, dvakrat so ga po prijetju vrnili čez mejo, tretjič je pristal v priporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Ahmed Faham je že tretjič v Sloveniji, dvakrat so ga po prijetju vrnili čez mejo, tretjič je pristal v priporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Tretjič se je torej zalomilo že kmalu po prestopu slovensko-hrvaške meje. To so prestopili na Kolpi. Na hrvaški strani je skupina osmih migrantov našla čoln, a je bil premajhen za vse, zato so morali trije plavati, da so prišli na našo stran. Za Ahmeda so bili obremenjujoči nekateri drugi migranti iz skupine. Tako je eden povedal, da je Ahmed v Bosni stopil do njega in še nekaterih drugih in jim rekel, naj plačajo 100 evrov, da jih bo vodil do Slovenije, ker da pozna pot, saj naj bi že prej vodil državljane Bangladeša iz Bosne v Slovenijo.

Ahmed na začetek sojenja čaka v priporu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije