NAPAD NA POLICISTA

Migrant zabodel taksista in napadel policista

Objavljeno 09. julij 2019 12.07 | Posodobljeno 09. julij 2019 12.07 | Piše: Tomica Šuljić

26-letni Iračan je med vožnjo iz Vrtojbe v Ljubljano 53-letnika porezal z olfa nožem. Če ne boste vi ubili mene, bom jaz vas, je grozil policistom, ti so ga ustavili s strelom v nogo.

Migrant je taksista zabodel med nedeljsko vožnjo.
VOGRSKO – V zadnjih letih, pa tudi desetletjih, naj bi bili v tihotapljenje migrantov in beguncev s severa na jug včasih vpleteni taksisti, ki obvladajo poti po naši deželi, toda zgodba, ki se je v nedeljo popoldne odvijala blizu naše zahodne meje, po navedbah Evgena Govekarja, vodje sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica, ne spada v ta okvir.

image
Policija je na prizorišču onesposobila migrantskega napadalca.
Šestindvajsetletni državljan Iraka je z nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba nameraval v Ljubljano. »Kje je prišel v Evropsko unijo, nam ni uspelo ugotoviti.«
 

Ali vi mene ali jaz vas


Potem ko so v noči na ponedeljek in v včerajšnjem dopoldnevu dobili dovolj informacij iz domovine in tujine, je Govekar pojasnil, da se je iraški državljan »dlje zadrževal v trgovini na Vrtojbi in tam od trgovke zahteval, ne prosil, da mu pokliče taksi«.

Na klic se je odzval 53-letni taksist z območja Nove Gorice, migranta je okoli pol šestih popoldne sprejel v vozilo, a to kmalu obžaloval: moški je hotel v Ljubljano, ko pa ga je taksist povprašal, ali ima denar, se je odzval z olfa nožem in ga z njim porezal po vratu. Govekar je tu opozoril: »Poškodba je okarakterizirana kot lahka, toda če se ne bi voznik uspešno ubranil, bi lahko bila težka.«

image
Pri izvozu za Vogrsko je 53-letnik pobegnil iz avta.
Na Vogrskem je taksist zapeljal s hitre ceste, ustavil, naglo vzel ključe vozila in pobegnil na cestišče. Osumljenec ga je najprej poskušal ujeti, a se je nato raje vrnil do taksija in ga poskušal vžgati s stikanjem žic pod volanom. Medtem sta voznici, ki sta prvi videli okrvavljenega taksista tekati po izvozu oziroma uvozu na avtocesto, že klicali policijo. Iračanu je že uspelo stakniti žice in hotel se je odpeljati proti naši prestolnici, ko sta prispela prva policista in ga – sprva v slovenščini – pozvala, naj se preda, odvrže nevarne predmete in se uleže na tla.

Ko sta ga začela pozivati v angleščini, se je začel Iračan odzivati, Govekar pojasnjuje nedeljske dogodke: »Osumljenec je izrekal grožnje policistom kot 'Če ne boste vi ubili mene, bom jaz vas', omenjal je Alaha v različnih kontekstih besed.« To je trajalo nekaj časa, nato je enega od policistov napadel z olfa nožem, s katerim je poškodoval taksista.
 

Strel v nogo


V hiši, ki je najbližje prizorišču, pravijo, da takih dogodkov v kraju ne pomnijo. »Slišati je bilo dva strela, ko smo bili pred hišo. Malo zatem so prišli še policaji, več avtov je bilo,« je povedala stanovalka.

2 krogli je izstrelil policist.

Ko se je migrant začel bližati prvemu policistu, je drugi izstrelil opozorilni strel, opisuje Govekar: »Ker pa migrant ni prenehal, je ustrelil proti osumljencu tako, da bi ga onemogočil z najmanjšimi posledicami. Zadel ga je v spodnji del noge.« Osumljenca in taksista je oskrbela ista prva pomoč, nato so ju odpeljali v šempetrsko bolnišnico – z njima pa tudi policista, ki je utrpel lažje poškodbe ob intervenciji.

Iračan ni imel ob aretaciji pri sebi nikakršnih osebnih dokumentov, mobilnega telefona ali denarja: »Samo eno torbico okoli pasu je imel in v njej nekaj dotrajanega sadja. Postavilo se nam je vprašanje, od kod ta človek izvira,« je delo policije po aretaciji opisal Govekar.

Po več preverjanjih pri evropskih policijah so dobili bolj oprijemljive podatke: prek schengenskega sistema je bila potrjena identiteta 26-letnega državljana Iraka, ki pri nas ni bil evidentiran: »Podatki kažejo, da je v nekaterih evropskih državah bival nekaj časa. V Nemčiji je imel celo vloženo prošnjo za pridobitev azila. Leta 2017 je bil v Franciji.« Ni (še) znano, kaj je hotel v Ljubljani oziroma kam je hotel naprej – nemara bo to bolj jasno po zaslišanju.

Več policije na meje

Premier Marjan Šarec si je včeraj ogledal stanje na južni meji. Po srečanju s predstavniki Občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative je napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov: »Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni.« Poleg tega je policija nakupila tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje. Tamkajšnji župan Emil Rojc je opozoril, da so se ilegalni prehodi meje podvojili. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je opozoril, da so težava tudi tihotapci. Policija jih je letos prijela več kot 130, večina jih prihaja iz tujine.

Policisti zdaj preiskujejo sume več kaznivih dejanj (povzročitve telesne poškodbe, odvzema motornega vozila ter preprečitve uradnega dejanja uradni osebi), po srečanju s preiskovalnim sodnikom pa bo Iračan na svojem evropskem popotovanju najverjetneje spoznal še novogoriški pripor. 
Deli s prijatelji