PRETRESLJIVO

Med zverinskim pretepanjem 91-letno mamo polival z vodo

Pretresljiva izpoved hčerke Dragana Kukanje o smrti babice. Leta so živele v strahu pred njim.
Fotografija: Čeprav naj bi ga v otroštvu zanemarjala, je imel svojo mater rad, trdi Kukanja. FOTO: BOŠTJAN CELEC
Odpri galerijo
Čeprav naj bi ga v otroštvu zanemarjala, je imel svojo mater rad, trdi Kukanja. FOTO: BOŠTJAN CELEC

NOVA GORICA – Na sodišču je včeraj spregovoril 69-letni Dragan Kukanja iz Črnič, ki naj bi 4. septembra lani v Črničah zverinsko umoril svojo 91-letno mater Tatjano. »Usodnega dne sem spil dosti piv. Ne vem, kdaj in kako se je dogajalo. Boli me, ko poslušam, kaj se mi očita. Mamo sem posedel na posteljo, pa je padla dol. Oživljal sem jo, poklical sem reševalce. Skrbel sem za hčerko, ženo in mamo, kolikor sem mogel. Mamo sem imel rad, vzela nas je pod streho, denarno nam je pomagala,« je Kukanja nagovoril veliki kazenski senat novogoriškega okrožnega sodišča s sodnikom Igorjem Majnikom na čelu.
Zločin je pretresel primorsko vasico. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zločin je pretresel primorsko vasico. FOTO: DEJAN JAVORNIK

In ko je končal, da matere ni umoril zaradi maščevanja, ker je družinsko hišo prepisala na njegovega starejšega brata, je v sodno dvorano vstopila njegova 20-letna hčerka in slišali smo naravnost grozljivo izpoved o smrti njene babice.
 

Umoril jo je prišteven


Tretjega septembra 2018 naj bi se za Kukanjo začel kot običajen dan. »Že zjutraj in dopoldne je doma popil pet piv, potem pa je odšel v lokal. Zvečer si nisem upala zaspati, saj sem slutila, da bo spet prišel besen in pijan. Z mamo in babico smo se ga zelo bale, sploh ko je bil pijan, je bil zelo agresiven, v strahu pred njim smo živele leta in leta, vsakič znova sem se bala, da me bo spet pretepel. Mamo in babico je tepel še bolj kot mene, babico je enkrat tako močno pretepel, da je ves teden samo ležala. Vsa zabuhla in modra je bila. Mama pa je dobila še največ udarcev od vseh nas. Ko je bil pobesnjen, se ga ni dalo ustaviti. Vedno me je bilo strah priti iz šole, nikoli nisem vedela, kakšne volje bo tata,« so predvajali posnetek njene pripovedi iz preiskave, ki ga je potrdila na glavni obravnavi.
Hiša, v kateri je umoril mater, potem pa prijavil, da je padla po stopnicah. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Hiša, v kateri je umoril mater, potem pa prijavil, da je padla po stopnicah. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Domov se je vrnil, ko je že minila polnoč. Obtožba ga bremeni, da se je okrog enih spravil nad svojo mater, ki je ležala v postelji. Debele tri ure je zverinsko mučil nemočno starko, ji med silovitim pretepanjem zlomil zgornjo in spodnjo čeljust, roke, več reber. V tem delu je obtožen povzročitve hude telesne poškodbe, ki pa jo je zaradi pijanosti zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.


Potem je odšel spat, in ko se je okrog osme ure zjutraj prebudil, jo je pretepal naprej, jo s postelje zvlekel v kopalnico pod tuš, nanjo zlival vodo, močan curek vode pa usmerjal v njena usta. V danem trenutku naj bi jo z rokami zagrabil za vrat tako močno, da ji je na več mestih zlomil hrustanec. Umoril jo je, ker pa je bil že veliko bolj trezen, naj bi bil med tem dejanjem popolnoma prišteven. Poklical je reševalce in jim povedal, da je mati nesrečno padla po stopnicah.
 

V paniki mazal kri po stopnicah


Krivde torej ne priznava, v zagovoru pa je skoraj uro in pol prodajal svoj življenjepis, zgodbo, v kateri je bilo omenjenih veliko več padcev kot vzponov. Kot otroka naj bi ga starši zanemarjali, saj so si poleg starejšega brata želeli hčerko, ne pa še enega sina. Prvi zakon mu je klavrno propadel, sin iz tega zakona je pred nekaj leti umrl v prometni nesreči.

Našel si je novo partnerico, ki je težka invalidka, dobila sta hčer, živela sta pri ženinih starših, potem pa je njenega očeta obtožil, da je spolno zlorabljal vnukinjo. Preselili so se k njegovi materi Tatjani, »vzela nas je pod streho, pomagala nam je denarno, imel sem jo rad. Skrbel sem za vrt, za hrano in ozimnico, vse je bilo na mojih ramenih.«


Toda hči je ga je prikazala v popolnoma drugačni luči. Nenehno naj bi se torej vdajal alkoholu, grožnje in udarci naj bi bili na dnevnem redu. In kaj se je dogajalo usodne noči, ko se je kot že tolikokrat znova vrnil domov pijan? »Odprl je vrata babičine sobe. Začel je kričati, zaslišala sem udarce in babičino stokanje, hropenje, prošnje, naj vendar neha. To je trajalo kakih 15 minut. Potem jo je zvlekel na hodnik. Morala sem priti iz sobe. Babica je ležala na tleh sredi hodnika. Bila je krvava in v modricah. Brcal jo je, ji ukazoval, naj vstane. Nekako se ji je uspelo privleči do kopalnice, kjer ji je strgal spalno srajco in zakričal, da je grda in stara. Potisnil jo je v kad in začel tuširati. Vrgel ji je brisačo in jo zvlekel nazaj v sobo. Porinil jo je na posteljo in napad se je nadaljeval. S pestjo in kolenom jo je tepel po vsem telesu. Z mamo si nisva upali narediti ničesar, saj bi zagotovo napadel tudi naju. Tako me je bilo strah. »

Nato je le odšel in zaspal, njegova žena in hči pa naj si hudo ranjeni ženski ne bi upali pomagati, tako zelo sta se ga bali. Okrog osmih naj bi se torej Kukanja predramil in se spet odpravil k materi, ki je polomljena izgubljala boj z življenjem. »Prišel je z nožem, zapretil, da jo bo zaklal, spet jo je napadel, tudi nekajkrat brcnil. Morala sem mu pomagati, ko jo je znova zvlekel v kopalnico. V kadi jo je polival z mrzlo vodo. Potem pa sem začutila, da je babica mrzla. Pomislila sem, da zaradi vode, toda nisem več čutila utripa ...«


To je povedala očetu. »Takrat pa ga je začela dajati panika, začel jo je oživljati. Odšel je po servieto in z njo babico potapkal po krvavečih nogah, kri pa pomazal po stopnicah. Poklical je reševalce, da je padla po stopnicah, in tudi nama z mamo je zabičal, da morava povedati tako.« Reševalci pa so takoj po prihodu na kraj prijave posumili, da Kukanjeva zgodba ne more vzdržati, in kmalu so v Črniče prihiteli policisti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije