PRIZNAL KRIVDO

Med trtami gojil konopljo

Objavljeno 15. avgust 2018 13.52 | Posodobljeno 15. avgust 2018 13.52 | Piše: Aleš Andlovič

Stojan Lončarič pred izrekom sodbe priznal krivdo. Policisti so mu prišli na sled, ker je kradel elektriko.

Krivdo je priznal, samo da bi se rešil priporniške celice. FOTO: Aleš Andlovič
PTUJ – Ko je tožilstvo 39-letnemu Stojanu Lončariču na predobravnavnem naroku zaradi gojenja konoplje in tatvine elektrike ponudilo 32 mesecev zapora, o priznanju krivde ni hotel niti slišati. Tudi na sojenju je izučeni ekonomski tehnik molčal vse do predzadnje obravnave. Takrat pa je pojasnil: »Večkrat sem ribaril ob Blaguškem jezeru in spoznal moškega, ki je imel, tako kot jaz, vinograd. Kot voznik tovornjaka sem bil precej odsoten, zato sem mu omenil možnost najema tega vinograda. Bil je navdušen, sklenila sva ustni dogovor. Vem samo, da se mi je predstavil kot Pero, imel je med 35 in 40 leti ter bil kratko pristrižen. Pozneje sva skupaj obiskala Janški Vrh, si ogledala vinograd in celotni objekt. Nisva podpisala nobene pogodbe, nisem zahteval dokumentov, saj je bilo njegovo zanimanje zame olajšanje. Ob naslednjem srečanju ob jezeru sem mu izročil ključe, dogovorila sva se za tisoč evrov letno.«

Večkrat sem ribaril ob Blaguškem jezeru in spoznal moškega, ki je imel, tako kot jaz, vinograd.

Zgodba, ki ji niti sodnica Katja Kolarič ni najbolj verjela. Zato si je voznik tovornjaka, ki je že od sredine marca v priporu, tik pred izrekom sodbe premislil in se kar na hodniku pogodil s tožilcem Gregorjem Pograjcem, saj mu je bilo z obraza razbrati, da za rešetkami priporniške celice neizmerno trpi. S priznanjem pa si ni skrajšal časa trajanja zaporne kazni, zadaj je stala le ena namera: kako čim prej zapustiti celico. Ker je tožilec privolil v alternativno prestajanje kazni, kar pomeni, da bo moral Lončarič za zapahe le ob vikendih oziroma dela prostih dnevih, je obtoženi kar hitro dahnil tudi pred sodnico: »Priznam krivdo.«

Preiskovalci so mu prišli na sled povsem po naključju. Delavci mariborskega Elektra so ugotovili, da so na haloškem območju nastajala nesorazmerja med dejansko porabljeno električno energijo in energijo, ki so jo plačali porabniki. Prevedeno v pogovorni jezik je to pomenilo, da nekdo krade električno energijo. Ob preverjanju odjemalcev so prišli na sled Stojanu Lončariču, ki je v zemljiško knjigo vpisan kot lastnik omenjenega vikenda. Izvedeli smo, da so ga policisti dan pred hišno preiskavo poklicali po telefonu in ga seznanili s sumom kraje električne energije. Pojasnil jim je, da je kot voznik tovornjaka na službeni poti v Nemčiji in da si bo uredil, da se naslednji dan vrne v Slovenijo.

image
Notranjost vikenda v Halozah je bila prirejena v laboratorij. FOTO: PU Maribor

Ko jim je odklenil vrata, so preiskovalci v vikendu našli pritličje in klet, prirejena za hidroponično gojenje marihuane. Našli so 169 sadik konoplje, na podstrešju pa še 158 posušenih rastlin. Tožilstvo vztraja, da je bila zasežena količina, 327 sadik konoplje (skupaj težkih 16 kilogramov), namenjena nadaljnji prodaji in da se je obtoženi na veliko ukvarjal z gojenjem in preprodajo prepovedane marihuane. Poleg tega so mu naložili še tatvino električne energije. V obtožnici je bilo sprva zapisano, da je »ukradel« 44.000 kilovatnih ur elektrike, kar je vredno okoli 8500 evrov, a je strokovnjak električne stroke pozneje izračunal, da je škoda znašala 5800 evrov. In toliko bo moral obtoženi nakazati na račun mariborskega distributerja električne energije.

Lončarič je verjetno upal, da bo po priznanju takoj zapustil priporniško celico, a se je uštel, tožilec je predlagal podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe. To sicer zagovorniku obtoženega, odvetniku Simonu Dolinšku, ni šlo v račun, a je na koncu moral sprejeti odločitev sodnice, ki je predlog tožilca potrdila. »Želim si nazaj v službo,« so bile besede Stojana Lončariča, a bo moral na to počakati še vsaj nekaj dni, če že ne tednov. 

image
Stojan Lončarič je najprej zatrjeval, da je vikend dal v najem. FOTO: Aleš Andlovič
Deli s prijatelji