Med bananami iskali droge?

Policija je v skladiščih podjetja Derby opravila hišne preiskave.
Fotografija: Bil naj bi v Dubaju. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Bil naj bi v Dubaju. FOTO: Blaž Samec

V četrtek dopoldne, okoli 10. ure, je pred skladiščem podjetja Derby na Letališki cesti v Ljubljani, ki se ukvarja z uvozom banan in ki je v lasti znanega slovenskega podjetnika Izeta Rastoderja, vladalo pravo obsedno stanje. Potekala je namreč akcija specialcev. »Prileteli so specialci in blokirali vhod. Ne vem, za kaj gre, ni pa mogel nihče noter in nihče ven,« nam je sporočil eden od mimoidočih.

Preiskave skladišča Derby so potekale včeraj. FOTO: Bralec
Preiskave skladišča Derby so potekale včeraj. FOTO: Bralec
Na kraju dogajanja naj bi bili nekaj minut, nato pa so tja prišli policisti. Ena od dijakinj srednje medijske in grafične šole v Ljubljani, ki je v bližini Policijske postaje Moste – ta je izjemno blizu Letališki cesti –, nam je le nekaj minut zatem sporočila, da sta s sošolko hodili po pločniku, ko so se mimo pripeljali štirje policijski avtomobili v razmiku pol minute: »Nato so nama nasproti prišli trije policisti, čez pol minute pa še skupina osmih policistov. Vse skupaj sva videli okoli 20 policistov, namenjenih proti šmartinki.«

Seveda so se na kraju dogajanja takoj pojavila ugibanja, kaj vse bi lahko šlo narobe. Rastoder, ki naj bi bil v Dubaju, je včeraj za nekatere medije pojasnil, da so sami poklicali policijo, potem ko so v paketu namesto banan našli sumljivo vsebino, in sicer palete s papirji. Pošiljka je namreč zamujala en teden, zataknila naj bi se v Italiji, in v takih primerih so še posebno pozorni, da ni kaj narobe. Zato so zabojnik takoj, ko je prišel v Ljubljano, odprli. Ugotovili so, da je namesto banan v njem papir. Nemudoma so poklicali policijo in carino.
 

Preiskava traja že dlje


A so popoldne s policije sporočili, da je šlo za preiskavo, povezano z drogo, in zanikali, da so včerajšnji postopki posledica klicev občanov na interventno številko 113. »Preiskovalci so izvedli nujna dejanja na podlagi odredb sodišča in državnega tožilstva v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drogam in prometa z njimi,« nam je glede preiskave odgovoril tiskovni predstavnik Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Pojasnili so še, da je preiskovalna aktivnost posledica preiskave, ki jo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi že nekaj časa v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. »Izvajanje operativnih aktivnosti nadaljujemo, sledila bo analiza pridobljenih podatkov, o vseh zbranih obvestilih bomo obvestili pristojno državno tožilstvo,« so še zapisali, več informacij pa v tem trenutku »zaradi interesa preiskave« ne morejo razkriti.


Direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav je na vprašanje, ali so dosedanje preiskave v zvezi z razkritjem mednarodne organizirane kriminalne združbe povezane tudi z včerajšnjimi pri Derbyju, odgovoril le, da to ni potrjeno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije