OSTUDNO

Mladoletno sorodnico je posilil dvakrat

Objavljeno 19. april 2019 10.54 | Posodobljeno 19. april 2019 13.57 | Piše: Oste Bakal

23-letniku z Goričkega pet let in devet mesecev zapora. V zadnjih petih letih v Pomurju 29 napadov na osebe, mlajše od 15 let.

Sodnik Stanislav Jug
MURSKA SOBOTA – Triindvajsetletnik z Goričkega bo šel zaradi spolne zlorabe mladoletne sorodnice za pet let in devet mesecev v zapor. To je precej več, kot mu je v primeru priznanja krivde na predobravnavnem naroku ponudil tožilec Matej Kučan, namreč 41 mesecev.
image
Sodnik Stanislav Jug

Že pred časom se je sicer hotel pogoditi s tožilstvom, pri čemer pa bi priznal le zadnje očitano mu kaznivo dejanje, tisto izpred petih let, ko je bila žrtev ista sorodnica, pa ne. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, višji državni tožilec Drago Farič, nam je namreč že pred vložitvijo obtožnice potrdil, da je obtoženi »v bistvu povratnik, saj je istovrstno dejanje storil pred petimi leti zoper isto oškodovanko«.
 

Iskala je pomoč


Murskosoboški okrožni sodnik Stanislav Jug je sklenil, da si zasluži 69 mesecev ždenja za rešetkami, in sicer dobra tri leta za zadnje posilstvo, dobri dve leti pa za posilstvo izpred let. Druga pogojna kazen mu je bila preklicana. Sodba sicer še ni pravnomočna, a sodišče je odločilo, da 23-letnik do takrat ostaja v priporu.
image
Zagovornik obtoženega, odvetnik Igor Weindorfer FOTO: Oste Bakal

Spomnimo, da je Pomurje v začetku leta pretresla žalostna zgodba o osnovnošolki, ki je bila med novoletnimi prazniki žrtev sorodnika. Obtoženi je z njo spolno občeval, preiskava pa je pokazala, da to ni bilo prvič. Na podlagi pripovedovanja posameznikov je bilo mogoče sklepati, da mu je policija prišla na sled, potem ko se je deklica za pomoč obrnila na društvo, ki svetuje žrtvam nasilja.
Triindvajsetletnik bi priznal le zadnji spolni napad na mladoletno sorodnico, tistega pred petimi leti zoper isto oškodovanko pa ne.


Nemudoma je stekla policijska preiskava. Policisti so moškemu odvzeli prostost, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Murska Sobota Terezija Cipot pa je na predlog tožilca Mateja Kučana zoper njega odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Kriminalisti so osumljenega obremenili za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajstih let.
 

Žal to ni edini primer


Žal ostudna zgodba o spolnem napadu 23-letnika na mladoletno sorodnico ni osamljen primer pedofilije v Pomurju v zadnjem času, saj je bilo teh več, nekateri storilci so bili že obsojeni. V zadnjih petih letih se je v Pomurju po podatkih PU Murska Sobota zgodilo 29 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. »Spolna zloraba otroka je ena od najbolj grozljivih oblik zlorabe in sprevrženih kaznivih dejanj.
41
mesecev zapora je 23-letnik v pogajanju s tožilstvom zavrnil.


Nasilje nad otroki brutalno posega v njihovo dostojanstvo in telesno nedotakljivost ter jih zaznamuje za vse življenje. Večina spolnega nasilja nad otroki se zgodi v okolju, ki ga poznajo in mu zaupajo, najpogosteje v družini, ki je sicer okolje, kjer običajno pride do težjih kaznivih dejanj,« pravi Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na pomurski policijski upravi, in dodaja, da otroci o spolni zlorabi težko spregovorijo. 

Deli s prijatelji