PRED STRIPTIZ KLUBOM

Marko ugrabitelje moledoval za življenje

Objavljeno 12. julij 2019 07.11 | Posodobljeno 12. julij 2019 07.13 | Piše: Boštjan Celec

Marka S. so Romi ugrabili pred striptiz klubom in odpeljali na Dolenjsko. Na zaslišanju se je spominjal udarcev in groženj, da ga bodo ubili.

Romi so ga opazovali, ko je zapuščal lokal, pa se je nenadoma znašel v njihovem avtu. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA, NOVO MESTO – Po uspešno zaključenem projektu v službi se je 32-letni Marko S. pozabaval s sodelavci, nekaj po eni uri zjutraj pa se je napotil v ljubljanski striptiz klub Escape. Spil je po dva špricarja in viljamovki, nato pa se je le odločil, da je napočil čas za posteljo, in se odpravil iz lokala. Toda niti slutil ni, da ne bo prišel do doma in da je pred njim še zelo dolga noč.

So ga v avto strpali ali povabili?

Dogajalo se je v noči na 22. maja, ta čas pa se na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zaključuje preiskava proti kočevskim Romom, ki naj bi pred Escapom ugrabili Marka. Ta je sicer moral biti precej pod vplivom maliganov, saj se ne spominja, kako sploh se je nenadoma znašel v neznanem avtomobilu, v katerem so ga obkrožali Romi, nato pa naj bi se zanj začela nekajurna mora, ki se je končala šele sredi dopoldneva.

Če imaš jajca, prijavi Rome
Zaslišali so tudi Novomeščanko, ki je pred Mercatorjem naletela na Marka S. »Videla sem, da je bil udarjen v glavo. Stopila sem do njega. Bil je lepo oblečen, ni mi deloval kot ulični klošar. Vprašala sem ga, če je ok. Rekel je, da ni in da se mu je nekaj nenavadnega pripetilo, kot v filmu, kot v znanstveni fantastiki; da so ga v Ljubljani ugrabili, ga zahaklali, ko se je vračal domov, mu pretili, da so ga vozili od bankomata do bankomata, da jim je moral tudi na banki dvigniti denar. Grozili so mu, da ga bodo ubili.« Vprašala ga je, zakaj potem samo sedi in raje ne odide na policijo, pa naj bi ji odvrnil, da se boji, ker naj bi Romi imeli podatke, kje živi. »Ko sem ga dobesedno izzvala z besedami, ali ima jajca, pa je odvrnil, da jih ima, da gre na policijo. Odpeljala sem ga na PP Novo mesto.«

Preiskava poteka proti 20-letnemu Blažu Grmu, 24-letnemu Cvetku Grmu, 27-letnemu Jožetu Rusu in mladoletniku, ki mu je 17 let. Osumljeni so protipravnega odvzema prostosti in ropa, saj naj bi Marka s silo zvlekli v clia, ga vozili proti Novemu mestu, mu pretili, ga pretepali, vmes pa ustavljali, da je zanje dvigal denar na bankomatih. Izpustili so ga šele okrog desetih dopoldne, ko je na banki za njih dvignil 1950 evrov, vsega skupaj pa naj bi jim izročil 2370 evrov. Vmes jih je celo ustavila policijska patrulja, a Marko naj bi bil tako prestrašen, da si ni upal policistom povedati, da je ugrabljen.

Romi krivdo odločno zavračajo; govorijo o tem, da so bili tudi oni v Escapu, ko so ga zapuščali, pa naj bi do njih pristopil Marko in jih zaprosil, ali ga odpeljejo do Celja. Mladoletnik naj bi ga pozneje prosil za posojilo in ta naj bi mu odvrnil, da ni problema, a morata na njegovo matično banko v Novem mestu. Razšli naj bi se v prijateljskem vzdušju, trdijo Romi in zanikajo, da bi 32-letniku pretili, da ga bodo zaštihali ali celo ubili.

image
Pred tem Mercatorjem je Novomeščanki povedal, da so ga v Ljubljani ugrabili. FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA

Marka so v preiskavi zaslišali šele pred kratkim in njegova zgodba je popolnoma drugačna. Meni, da so ga Romi, ko je stopil iz striptiz kluba, »strpali v manjši rdeč avto«.Ali so ga dobesedno »strpali« ali potisnili ali celo povabili, pa se resnici ne ljubo ne spominja. Vožnja naj bi bila vratolomna, niti sanjalo se mu ni, kam ga peljejo. Tudi vseh dvigov na bankomatih se ne spominja, kje naj bi ga prisilili, da dviga denar, je ugotovil šele iz bančnih izpiskov. Bilo pa je to na Škofljici in na Rašici, nato naj bi torej moral opraviti še gotovinski dvig na novomeški banki.

Ležal in moledoval za življenje

Kaj so se Romi pogovarjali med seboj, ni razumel, saj so se v svojem jeziku, njemu pa naj bi eden od dveh, ki sta ob njem sedela na zadnjih sedežih, rekel: »Naj utihnem, da sem pa dolžan in moram plačati.« Ustavili so se na gozdni jasi: »Voznik in sovoznik sta me pretepala in mi grozila z ubojem, če jim ne bom dal denarja. Pretepen sem bil po obrazu, pretepala sta me z rokami, bil sem prestrašen, ležal sem na tleh in moledoval za življenje. Najbolj agresiven je bil voznik, ki mi je grozil, da me bo ubil, da bo šel v avto po nož. Tisti najmlajši pa me je klofutal po obrazu.«

Cvetku Grmu in Rusu so sicer pred dnevi podaljšali ukrep pripora, saj sta že od prej znana prestopnika, Blažu Grmu so pripor odpravili, čeprav ga je Marko opisoval kot najbolj nasilnega, mladoletnik pa sploh ni bil priprt. In ravno ta naj bi Marku rekel, da jim mora izročiti ves denar, ki ga ima na računu.

7 ur in pol naj bi bil ujetnik kočevskih Romov.

Med vožnjo jih je torej celo ustavila policija. »V avtu so mi rekli, naj bom tiho, ker se drugače ne bo dobro končalo. Ustavila sta nas dva policista, tako me je bilo strah, da si nisem upal niti gledati. Napisala sta mi plačilni nalog, ker nisem bil privezan.« Zakaj ni policistov opozoril na dogajanje? »Bal sem se. Upal sem, da nas bodo pozvali iz vozila, vendar tega niso storili.«
Odpeljali so se naprej in spet naj bi padale klofute. »Potem so se odločili, da me peljejo na banko, zahtevali so, da dvignem denar, saj so, predvidevam, videli, kakšno stanje imam na računu. Seveda so vedeli, saj so bili blizu bankomatov, s katerih sem dvigal.«

Rekel mi je, da se mu je nekaj nenavadnega pripetilo, kot v filmu, kot v znanstveni fantastiki.

Na banki je dvignil 1950 evrov in jim jih izročil, nato pa so ga odpeljali v lokal in naročili pijačo. »Sprostili so se, dejali so mi, da če bom komu kaj povedal, me bodo našli. Spustili so me. Šel sem do bližnje trgovine Mercator, se tam sesedel, bil sem prestrašen, neprespan. Tam me je našla ena gospa, videla je, da sem zmeden, vprašala me je, ali je kaj narobe. Odgovoril sem ji, da sem bil napaden in ugrabljen, mislim, da mi ni verjela, rekel sem ji samo, naj me odpelje na policijo,« je povedal Marko S., ki je bil zaradi poškodb obraza in udarnin po levi nogi nekaj časa na bolniški. 
Deli s prijatelji