SPOREKLA STA SE

Marijo zabodel do smrti, sebe Ivan porezal po vratu in prsih

Zakonca, ki sta imela v Spuhlji znano vrtnarijo, sta oba umrla. Ženska na kraju, moški nekaj dni kasneje v bolnišnici. 
Fotografija: Ivan Podplatnik je po tem, ko je umoril Marijo, dvignil roko še nadse. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ivan Podplatnik je po tem, ko je umoril Marijo, dvignil roko še nadse. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Mariborski kriminalisti so zaključili preiskavo sumljive smrti zakoncev z območja Ptuja, naznanjeno 28. marca 2019. Kot smo že poročali pred dnevi, so svoje prve domneve, kdo je ubil koga, po obdukciji in forenzični preiskavi spremenili, zdaj so to pri PU Maribor potrdili. 

Navedenega dne ob 8.50 je bila mariborska policija obveščena, da sta v stanovanjski hiši v Spuhlji, v občini Ptuj, umorjeni osebi. Pri izvedbi prvih nujnih ukrepov je bilo ugotovljeno, da gre za zakonca in da je 56-letna ženska na kraju umrla, medtem ko so 58-letnega moškega reševalci na kraju uspešno oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor, kjer pa je 31. marca 2019 nato umrl.

Šlo je za zakonca Ivana Podplatnika in ženo Marijo, ki sta bila zaradi svoje vrtnarije dobro poznana v tem delu Slovenije. 


Številne vbodne rane in ureznine


Ogled  kraja kaznivega dejanja je vodila preiskovalna sodnica iz okrožnega sodišča na Ptuju. Med ogledom je bilo ugotovljeno,  da sta imela zakonca po telesu številne vbodne rane in ureznine, zaradi česar je preiskovalna sodnica odredila sodno obdukcijo pokojne.

 
Sum: pokojna stregla po življenju moža


Prva zbrana obvestila in ugotovitve na kraju kaznivega dejanja so kazale na to, da sta zakonca drug drugemu povzročila več telesnih poškodb, zato so bili podani razlogi za sum, da je pokojna poskušala umoriti svojega moža.
 
Policija je v preiskavi dveh smrti v Spuhlji spremenila prvotni sum. FOTO: Aleš Andlovič
Policija je v preiskavi dveh smrti v Spuhlji spremenila prvotni sum. FOTO: Aleš Andlovič
Nadaljnja kriminalistična preiskava je na podlagi ugotovitev ogleda kraja dejanja, zbranih obvestil, forenzičnih preiskav ter na podlagi mnenja sodnomedicinskega izvedenca zbrala dokaze, da sta se zakonca sprla. Med prepirom je mož svojo ženo z nožem tako hudo telesno poškodoval, da je na kraju umrla. Po storjenem dejanju je poskušal narediti samomor, tako da si je z  nožem povzročil več ureznin oziroma vbodnin po vratu in v predelu prsnega koša. Po uspešni oskrbi na kraju dejanja in kljub zdravniški oskrbi v UKC Maribor je 31. 3. 2019 zaradi poškodb umrl.

 
Po obdukciji spremenili ugotovite, zavržen sum


Zavarovani sledovi in dokazi na kraju dejanja so bili preiskani v nacionalnem forenzičnem laboratoriju.Izsledki sovpadajo z ugotovitvami sodne in klinične obdukcije pokojnih, kar pomeni, da se uvodoma podani razlogi za sum, da je pokojna najprej poskušala umoriti svojega moža, niso potrdili in niso utemeljili. To je ob izsledkih bioloških preiskav potrdil tudi izvedenec sodne medicine, sporoča PU Maribor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije