Mamila nosili v aktovkah, vpletena tudi Slovenka

Action Man, Debeli in Solzne oči so vzdevki preprodajalcev, ki jim bodo sodili.
Fotografija: Za krinko so bili preoblečeni v poslovneže, v aktovkah je bila droga. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za krinko so bili preoblečeni v poslovneže, v aktovkah je bila droga. FOTO: Reuters

Včeraj se je na deželnem sodišču Salzburg na severu Avstrije začelo veliko sojenje, ki ga tam ne pomnijo v zadnjih letih: proti 15 obtožencem iz različnih držav (med njimi je tudi Slovenka) so začeli proces, v katerem jim očitajo, da so v rabljenih avtomobilih ter na druge načine v Avstrijo dobavili okoli 22 kilogramov droge – od kokaina in ekstazija do amfetaminov ter hašiša. Vodja združbe, ki je delovala streljaj od Salzburga, je 50-letni Hrvat s srbskim državljanstvom, ki so mu zaradi drog že sodili na Švedskem in v Nemčiji.



Uvažali in prodajali so na kilograme robe. FOTO: Policija
Uvažali in prodajali so na kilograme robe. FOTO: Policija
Vodja je mamila nabavljal na Nizozemskem, v Belgiji, Dominikanski republiki ter drugje, ob razpečevanju v Avstriji ter na Bavarskem jih je del končal tudi na Hrvaškem. Njegov 65-letni nizozemski pomagač bo ostal za zapahi doma, saj ga zaradi korone ne bodo izročili Avstrijcem. Ob njiju ter Slovenki so na zatožni klopi še 30-letni Belgijec, Nemec, še trije Hrvati ter sedem Avstrijcev. Večina jih je bivala v kraju Pinzgau in večina jih je bila prijeta v preiskavi marca lani.

Dilerji oblečeni v poslovneže

Tožilka je ob branju obtožnice poudarila, da je petnajsterica delovala zelo profesionalno: nekateri preprodajalci so bili oblečeni v poslovneže, mamila so prenašali v aktovkah, prevažali so se z nevpadljivimi, manjšimi avti. A združbi je dolgo tajno prisluškovala policija, ki je med drugim zaznala tudi vzdevke, po katerih so se člani združbe med seboj klicali – Action Man, Debeli in Solzne oči so le nekateri izmed njih. Obramba vztraja, da so obtožbe prenapihnjene in da je policija posredovala, ker je 50-letni vodja združbe odkril prisluškovalno napravo na vozilu svoje partnerice, ko je menjal pnevmatiko.

Sicer pa naj bi Hrvat – glede na zagovor obrambe – z vlakom sam potoval na Nizozemsko in v Belgijo, tam naj bi nabavil majhne količine mamil in jih nato podarjal ali preprodajal brez zaslužka svojim prijateljem. Živel naj bi v majhnem stanovanju ter se naokoli prevažal v zarjavelem avtomobilu. »Mamilarski šef bi živel in se obnašal popolnoma drugače,« poudarja Hrvatov odvetnik Andreas Lang. Resnico bodo sedaj poskušali odkriti na sojenju, ki bo predvidoma trajalo do 25. junija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije