OSUMLJENIH DEVET

Malo drog in veliko denarja

Deveterica Slovencev osumljena sodelovanja v hudodelski združbi. S pajdaši naj bi na veliko tovorili prepovedana mamila iz Južne Amerike.
Fotografija: Med preiskavami sta bila v tujini med drugim zasežena dva kilograma heroina. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Med preiskavami sta bila v tujini med drugim zasežena dva kilograma heroina. FOTO: Guliver/getty Images

MARIBOR – Več kot eno leto so slovenski kriminalisti v sodelovanju s tujimi kolegi spremljali delovanje mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem in preprodajo prepovedanih drog. Kot je včeraj na posebni novinarski konferenci dejal Andrej Kolbl z mariborske policijske uprave, so slovenski policisti odvzeli prostost devetim osumljenim, od katerih jih je kar sedem z mariborskega konca. Osumljenci so bili del združbe, ki je na območju Slovenije, držav Evropske unije in Balkana organizirala prevoze prepovedanih drog na celotnem območju Evrope. Med preiskavami je bilo v tujini zaseženih 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov konopljine smole. Preiskovalci so prav tako našli štiri osebne avtomobile s posebno prirejenim prostorom za tihotapljenje drog.

Slabšo bero pa so imeli kriminalisti predvčerajšnjim, ob zaključku slovenskega dela akcije. V hišnih preiskavah so zasegli vsega nekaj manj kot 300 gramov kokaina. Zato pa so pri osumljencih našli 160.000 evrov gotovine, za katero sumijo, da izhaja iz preprodaje prepovedanih drog. Izmed devetih slovenskih osumljencev, starih med 26 in 62 leti, sta tudi dve osumljenki, stari 28 in 47 let. Slovenci so po večini specialni povratniki, ki so bodisi bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog ali bili pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, ki so jih medtem že prestali. Po oceni mariborskih kriminalistov so prepovedane droge prihajale iz Južne Amerike, pot v Evropo pa našle prek pristanišč, jadrnic in letal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije