ZAVOD KENGURUJČKI

Malčkom v usta tiščala bruhanje, v posteljo zatlačeni zaradi varnosti?

Objavljeno 11. julij 2019 08.16 | Posodobljeno 11. julij 2019 08.17 | Piše: Boštjan Celec

Grozljivo početje Branimire Vrečar za sodnijo ni prednostno. Že januarja bila ovadena trpinčenja otrok v zavodu Kengurujčki.

Šokantne posnetke prisilnega hranjenja otroka je oktobra objavila TV Slovenija.
LJUBLJANA – Za naravnost šokantne očitke v zvezi z domnevnim mučenjem nemočnih otrok tačas s koprske zatožne klopi odgovarja 58-letna vzgojiteljica v italijanskem vrtcu Delfino Blu v Hrvatinih Franka Kovačič, ni pa še znano, ali in kdaj bo to morala zaradi podobnih očitkov storiti 67-letna ustanoviteljica ljubljanskega zavoda Kengurujčki Branimira Vrečar. V tem trenutku namreč sploh še ni znano, ali in kdaj bo proti njej uvedena sodna preiskava.

Vzgojiteljica posnela grozljivko

Ljubljanski kriminalisti so Vrečarjevo, ki sploh ne bi smela opravljati dela vzgojiteljice, saj ni imela strokovne izobrazbe in potrebnega znanja, že januarja ovadili zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v njenem zasebnem vrtcu Kengurujčki. Ti naj bi bili stari od enajst mesecev do štirih let, nad njimi pa naj bi se znašala skoraj leto dni, od začetka oktobra 2017 do konca septembra 2018. Policisti so v preiskavi ugotovili, da je nekatere otroke hranila s silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho.

image
O morebitni uvedbi sodne preiskave v zadevi Kengurujčki še ni odločeno. FOTO: MARKO FEIST

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je aprila na kazenskem oddelku okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo proti Vrečarjevi, vodja tožilstva dr. Katarina Bergant na naša poizvedovanja sporoča: »Odločitve sodišča glede podane zahteve za preiskavo na tožilstvu še nismo prejeli.« Uradna govorka okrožnega sodišča Mateja Jazbec pojasnjuje, da o zahtevi še ni odločeno. Da te odločitve še ni, resnici na ljubo ni nič nenavadnega, saj zadeva ni priporna in zato tudi ni prednostna.

Škandal Kengurujčki je izbruhnil oktobra, ko se je na novo zaposlena vzgojiteljica v tem vrtcu opogumila, z mobilnim telefonom posnela početje Vrečarjeve in javnosti posredovala posnetke. Ti so prikazovali surovo ravnanje z otroki, Vrečarjeva naj bi na njih vpila, jih žalila in nekatere s silo hranila. Prisilno jih je umirjala tako, da jih je povijala v rjuhe ter pokrivala z vzmetnicami.

Če otrok hrano odklanja ves teden, mu je treba dati vsaj eno žlico, da ni lačen.

Ugotovitve kriminalistov je januarja predstavil vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana Valter Zrinski. »Otroci niso mogli svobodno izbirati, koliko bodo pojedli. Če so hrano zavračali, jih k jedi ni spodbujala, pri tem ni uporabljala pozitivnih vzgojnih metod.« Vzgojiteljica, ki je dogajanja posnela, naj bi celo povedala, da jim je Vrečarjeva v usta tiščala bruhanje. »Pri pripravi otrok na počitek je za nekatere uporabljala neetične ter nestrokovne načine in metode,« so še ugotovili policisti.

V posteljico zatlačeni zaradi varnosti

Vzgojiteljica Kovačičeva iz Hrvatinov je sicer na koprskem okrožnem sodišču obtožena zaradi 18 surovih ravnanj zoper otroke. Malčke naj bi trpinčila od začetka leta 2013 do sredine 2015; ščipala naj bi jih, pošiljala v kot, klofutala, vlekla za ušesa in lase, jih kaznovala, če so se pokakali ali polulali, jih zapirala na stranišče ter jim celo pretila »mi te copo«, kar pomeni ubila te bom. Zdaj že nekdanja vzgojiteljica je krivdo odločno zanikala, češ da gre za konstrukt sodelavk iz vrtca, ker je opozarjala na številne nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v tej ustanovi.

11 mesecev do štiri leta naj bi bili stari trpinčeni otroci.

Tudi Vrečarjeva iz ljubljanskih Kengurujčkov je kakršno koli nečloveško ravnanje z malčki odločno zanikala. Ko je izvedela, da jo je doletela kazenska ovadba, jo je pokomentirala z besedami, da je razočarana in ogorčena. Krivdo je zvalila ravno na vzgojiteljico, ki naj bi sama skrbela za otroke, ona pa naj bi ji pri tem le občasno pomagala.

Za oddajo Tarča je povedala, da so bili otroci v posteljico zatlačeni zaradi svoje varnosti. Eno od malčic je le položila v posteljo, vzmetnico pa postavila pokonci, da otrok ne bi plezal po mreži. Vzmetnica naj bi nato sama padla na deklico, saj je bila ta nemirna, iz istega vzroka pa naj bi se tudi sama pokrila čez glavo. Glede prisilnega hranjenja otrok je po njenem tako; da otrok ne je, ko pride v vrtec, naj bi bilo nekaj popolnoma običajnega. S prisilnim hranjenjem naj bi jim tako le dala priložnost, da poskusijo novo hrano, saj če otrok to odklanja ves teden, mu je treba dati najmanj eno žlico, da ni lačen.

Kazen do tri leta zapora
Kengurujčki so šli v stečaj. Kot je dejala stečajna upraviteljica, so se lastniki zanj odločili, ker so morali zapreti zavod in niso bili več sposobni plačevati obveznosti. Medtem pa torej še ni znano, kakšna usoda čaka Branimiro Vrečar. Kazensko je ovadena po 192. členu kazenskega zakonika (zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje), ki veleva: starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, se kaznuje z zaporom do treh let.

Čeprav naj bi bila njena vloga v zavodu zgolj priprava obrokov, opravljati dela hišne gospodinje in biti morebitna pomoč varuškam, je v resnici odrejala, kdaj in kako se bo varstvo izvajalo, strokovne nasvete in opozorila varuške pa je zavračala, so še ugotovili kriminalisti. 
Deli s prijatelji