Ljubljančan bo zaradi kokaina sedel več kot 10 let

Senad Muhamedagić je sodeloval pri transportu več sto kilogramov droge, ki je končala v morju.
Fotografija: Senad Muhamedagić ni prepričal sodišča, da je nedolžen. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Senad Muhamedagić ni prepričal sodišča, da je nedolžen. FOTO: Arhiv Dela

Ljubljančan Senad Muhamedagić sodnice Nine Drozdek Draganić ni prepričal, da je le družinski človek, ki se je ukvarjal z uvažanjem mobilnih telefonov, temveč se je v ponovljenem postopku strinjala s tožilstvom, da gre za člana hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo velikih količin kokaina. Za kako velike posle je šlo, priča glavni očitek iz obtožnice, za katerega je bil tudi obsojen. Muhamedagiću so namreč očitali vpletenost v tihotapljenje več sto kilogramov kokaina, ki je nato končal v morju. V tem poslu naj bi sodeloval tudi Ljubljančan Nebojša Čubrilović (ki je bil leta 2015 umorjen v Bosni in Hercegovini), na čigar jadrnico naj bi v Braziliji naložili kokain. Pot se je končala klavrno, ko naj bi se jadrnici Ocean zlomil jambor, skiper pa je kokain, še preden ga je rešila tovorna ladja, zmetal v morje in vse skupaj fotografiral, saj je bil to menda edini način, da ostane živ. Jadrnica pa je ostala sredi oceana zapuščena in poškodovana.

Verjeli so mu, da je šel na fuzbal

Kot je ugotovilo sodišče, je Muhamedagić v tem primeru nastopal kot izvajalec navodil glavnega organizatorja transporta kokaina, ki je bil vreden od 10 do 20 milijonov evrov. Muhamedagić je bil obsojen še za nekaj poslov z drogo, med drugim da je z Zvonkom Hajškom iz okolice Maribora v začetku maja 2014 v Slovenijo poskušal pretihotapiti slab kilogram heroina, pri čemer je na Obrežju padel kurir Aleš Kraševec.

Zvonko Hajšek se v teh dneh vrača v zapor. FOTO: Tadej Regent
Zvonko Hajšek se v teh dneh vrača v zapor. FOTO: Tadej Regent

Sodišče je Muhamedagiću naložilo deset let in pol zapora, plačati pa bo moral tudi 9660 evrov stranske denarne kazni. Hajšku, ki je bil v tem postopku zaradi heroina obsojen na dve leti zapora in denarno kazen 3055 evrov, pa so upoštevaje kazen po pravnomočni sodbi iz prvega postopka in po preklicu še ene pogojne obsodbe naložili osem let in pet mesecev zapora ter denarno kazen 8555 evrov.


Na prvem sojenju je bila na zatožni klopi sicer dvanajsterica, a so bili večinoma očitkov oproščeni, na drugem pa sta Hajšku in Muhamedagiću družbo delala še Darko Ostojić in Daniel Simikić, za katera je tožilstvo zaradi njune domnevne vloge pri poslu s kokainom, ki je nato končal v morju, zahtevalo sedem oziroma osem let zapora. Ostojić naj bi Čubriloviću, ki je bil njegov daljni sorodnik, posredoval neko Muhamedagićevo sporočilo, a to menda še ni dokaz o njegovi vpletenosti. Simikić pa je na sodišču zatrjeval, da je v Brazilijo poleti 2014 odšel zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, in bil očitno dovolj prepričljiv, saj sodišče ni našlo dokazov, da bi se tam sestajal z bolgarskim skiperjem. Tožilka Mateja Jadrič Zajec se bo na oprostilni del sodbe pritožila.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije