ZA LAS

Ljubljančan (23) zaradi interneta komaj ušel smrti

Objavljeno 06. december 2018 10.12 | Posodobljeno 06. december 2018 10.12 | Piše: Tina Horvat

Tržiški gorski reševalci rešili 23-letnega Ljubljančana, ki se je brez cepina, derez in svetilke po internetnih napotkih zaplezal v Petem žrelu.

Nočno reševanje po zelo zahtevnem terenu se je na srečo končalo brez tragičnih posledic. FOTO: GRS Tržič
TRŽIČ – V slovenskih gorah se bliskovito povečuje število obiskovalcev, žal pa so med njimi mnogi, ki so za ture popolnoma nepripravljeni. Gorski reševalci so tako priča novemu tipu obiskovalca gora, to so nevešči izletniki, ki se nevede lotevajo prezahtevnih izzivov. Lani jih je tedanji načelnik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik takole opisal: »To niso ne alpinisti, ne gorniki, ne planinci, temveč čisto navadni izletniki. Njihova značilnost sta neprimerna obutev ter slaba oprema.«

V čevljih za izlet

image
Klemen Belhar je bil med reševalci, ki so vse izpustili iz rok in takoj odhiteli v akcijo. FOTO: GRS Tržič
Da Potočnik nikakor ni pretiraval, se je izkazalo predvčerajšnjim zvečer, ko so bili gorski reševalci društva Gorske reševalne službe (GRS) Tržič okoli 17. ure, ko se je že temnilo, obveščeni, da morajo v akcijo v severno steno Storžiča. A težko bi opisali njihovo presenečenje, ko so na območju Petega žrela, ki je že za izurjene gornike v tem času zelo težko prehodno, naleteli na 23-letnega Ljubljančana v povsem izletniški opremi: »Poba sam, brez derez in cepina, in v čevljih za okrog Blejskega jezera. Nekaj časa je že sestopal, potem pa se je na srečo ustavil in poklical. V naslednjih metrih bi najbrž zletel ...« je velikansko srečo rešenega mladeniča opisal Primož Štamcar - Čera, eden od 12 gorskih reševalcev, ki so v torek zvečer, ravno ko so dobro prišli iz svoje službe, takoj odšli v reševalno akcijo.

12 gorskih reševalcev je več ur reševalo Ljubljančana.

Zapeljale so ga stopinje

Med reševalci je bil Klemen Belhar, alpinist in občinski svetnik, tudi kandidat za tržiškega župana. Klic na pomoč ga je ujel ravno, ko je hotel začeti poslušati Bojana Križaja, ki je imel v torek govorni večer. »Fant se je šele ob 13. uri odpravil na Storžič, na vrhu pa je pogledal na telefon in na internetu našel neki 'lažji' sestop na drugo stran. Obut je bil v čevlje za navaden špancir, na hrbtu je imel neki reklamni nahrbtnik. Niti čelne svetilke ni imel. Svetil si je s telefonom,« opisuje Belhar srečanje z izgubljencem. Do njega so se več ur po temi in ledu prebijali po zelo zahtevnem terenu, na izpostavljenih delih so naredili vrvne ograje v skali.
V njihovem nadaljnjem druženju so izvedeli, da se je mladenič, oborožen z internetnimi napotki, z vrha želel spustiti po nekoliko lažjem Škarjevem robu, a je v zmrznjenem snegu zagledal stopinje, in te so ga zapeljale v Peto žrelo. »A to so bile stopinje hrvaških alpinistov, ki so se v alpinistični opremi tam spuščali po vrveh! Cel kup naukov te zgodbe je, predvsem ne verjemite vsemu, kar piše na internetu, in prava oprema vam lahko reši življenje. Telefon ni čelna svetilka. Zlasti ko se je treba držati z obema rokama,« še opozori Klemen Belhar. N
Deli s prijatelji