DIREKTORSKA GOLJUFIJA

Lažni direktor odredil nakazilo 23.700 evrov

Objavljeno 29. marec 2019 12.15 | Posodobljeno 29. marec 2019 12.48 | Piše: N. Č.

Storilci goljufij so zelo iznajdljivi.

Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
ŠMARJE PRI JELŠAH – Včeraj so na območju Policijske postaje Šmarje pri Jelšah obravnavali primer tako imenovane direktorske goljufije, kjer je bilo pri ustanovi za dobrih 23.000 evrov materialne škode.

V računovodsko službo ustanove na območju Šmarja pri Jelšah so v sredo, 27. marca 2019, dobili elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal njihov direktor in odredil nakazilo 23.700 evrov na račun pravne osebe v tujini. Nakazilo so v računovodstvu izvedli. Včeraj so znova dobili podobno elektronsko sporočilo za novo nakazilo, vendar so pravočasno posumili, da gre za goljufijo.

O podobnem primeru so policiste včeraj obvestili tudi iz ene od celjskih ustanov, kjer so dobili elektronsko sporočilo za nakazilo 42.700 evrov, ki naj bi ga poslala njihova direktorica. Na srečo so pravočasno posumili, da gre za goljufijo, in denarja niso nakazali, pač pa so policiste o poskusu goljufije nemudoma obvestili.

Kot kaže. so storilci omenjenih goljufij zelo iznajdljivi. V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe, policisti pa so obravnavali tudi že primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabili zelo podobne elektronske naslove, kot jih slednji dejansko
uporabljajo. Največkrat je šlo za razliko le v eni sami črki elektronskega naslova.

Policija svetuje, da v primeru zaznanih poskusov goljufij ali goljufij in oškodovanj oškodovanci takoj obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo, in zadevo takoj prijavijo najbližji policijski enoti.
Deli s prijatelji