PONAREDILA DIPLOMO

Lažna zdravnica potegnila 50 jurjev

Poleg Petre Sever naj bi preiskovali tudi njenega moža. Trboveljska bolnišnica bo zahtevala vrnitev izplačil. 
Fotografija: V Izoli je bila gospodična doktorca. FOTO: MARKO FEIST
Odpri galerijo
V Izoli je bila gospodična doktorca. FOTO: MARKO FEIST

IZOLA – Informacijski pooblaščenec je zoper Splošno bolnišnico Izola (SBI) uvedel inšpekcijski postopek zaradi neustreznega zavarovanja posebne vrste osebnih podatkov pacientov, saj so bili ti javno dostopni na spletu. Isti zdravstveni zavod je sicer nedavno pretresal škandal, saj je pri njih delala lažna zdravnica pripravnica, ki je diplomo mariborske medicinske fakultete očitno preprosto ponaredila. Sledilo je še eno škandalozno razkritje, vendar iz trboveljske bolnišnice, pri njih so imeli namreč opravka z lažno diplomirano medicinsko sestro. Šok vseh šokov pa je bilo razkritje: v obeh primerih gre za isto osebo, 29-letno Petro Sever iz Velenja.

Za nos jih je vlekla dve leti

Ni niti diplomirana zdravnica niti diplomirana medicinska sestra. Končala je srednjo zdravstveno šolo v Slovenj Gradcu. V tej zadevi so se, bojda po navodilih direktorja izolske bolnišnice Radivoja Nardina, ovili v molk. Oziroma, kot nam je po telefonu raztolmačila njegova tajnica, se javnosti podatki o Severjevi, »koliko časa je delala, višina izplačanega ji denarja, plačevanje potnih stroškov ter ali bodo denar zahtevali nazaj, ne tičejo«. O uradnem molku organa je bil sicer obveščen informacijski pooblaščenec, od tam pa smo prejeli odgovor, da v tej zadevi niti po njihovem mnenju ne gre za informacijo javnega značaja.

Njena mama se je pohvalila na Facebooku. FOTO: Fb
Njena mama se je pohvalila na Facebooku. FOTO: Fb
Leta 2015 se je Severjeva zaposlila kot medicinska sestra v Izoli, o njeni preobrazbi v zdravnico pa direktorica koprske območne enote zavoda za zdravstveno zavarovanje Damjana Jelačin Ivanovič pojasni: »Iz pogodbe o zaposlitvi z 18. oktobra 2016 izhaja, da je javna uslužbenka s SBI sklenila delovno razmerje od 1. novembra 2016 do 30. aprila 2017 za delovno mesto zdravnik brez specializacije/zdravnik po opravljenem sekundariatu.«


Pet mesecev je bila torej Severjeva plačana skladno s 36. plačnim razredom, prejemala je približno 2350 evrov bruto mesečno, upoštevajoč najnižje potne stroške in malico, pa je davkoplačevalce z goljufijo oškodovala za skoraj 12.000 evrov. Kot višja medicinska sestra je bila očitno v 31. plačnem razredu, za 17 mesecev njenega dela smo bili torej opeharjeni za kakšnih 33.800 evrov. V 22 mesecih dela v SBI je državljane stala okoli 45.800 evrov! Samo odgovorne v izolski bolnišnici je torej uspešno vlekla za nos skoraj dve leti.

Goljufija in ponarejanje listin

Ni niti diplomirana zdravnica niti diplomirana medicinska sestra.
Ni niti diplomirana zdravnica niti diplomirana medicinska sestra.
Bi Severjevi, če bi pristojni o zadevi že leta 2017 obvestili pristojne, sploh uspel nov podvig v bolnišnici v Trbovljah? Težko. Svojo kariero je tam lahko nadaljevala decembra 2018, a so jo k sreči hitro razkrinkali. Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje (SBT) dr. Romana Martinčič nam je potrdila, da jih je stala 2800 evrov bruto, plačevali so ji tudi potne stroške iz Velenja v Trbovlje, saj ima tam prijavljeno bivanje. »Sprožili smo postopke za povrnitev izplačanega denarja,« je pojasnila Martinčičeva.
Razkrivamo, da se je Severjeva vmes poročila in da je v trboveljski bolnišnici uporabljala tudi priimek Žveglič. Zaradi zatajitve pri nadzoru izobrazbe srednješolke, ki se je torej izdajala za diplomirano zdravnico in medicinsko sestro, so davkoplačevalci vsega skupaj oškodovani za skoraj 50.000 evrov v 24 mesecih, točni podatki pa bodo znani šele, ko jih bodo razkrili tudi v SBI.

Na PU Ljubljana zoper lažno medicinko potekata predkazenska postopka zaradi sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in ponarejanja listin, proti njej pa je bila že podana kazenska ovadba zaradi ponarejanja listin.


Na tej policijski upravi smo sicer izvedeli, da je »odgovornost delodajalca, da pri sklepanju delovnega razmerja preveri vse pogoje, ki jih posameznik mora izpolnjevati, in pri tem tudi pristnost listin, ki jih predloži«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije