EKSKLUZIVNO

Krvnika male Arine kmalu na prostosti? »Trdim, da je nisem nikoli udaril«

Objavljeno 20. julij 2019 12.30 | Posodobljeno 21. julij 2019 12.24 | Piše: Boštjan Celec

Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi bi morala v ječi trohneti najmanj 20 let. Razveljavitev sodbe bi za sabo potegnila prekinitev prestajanja kazni.

»S polno odgovornostjo trdim, da Arine nisem nikoli udaril,« je govoril Jakupi. FOTO: MARKO FEIST
JESENICE – Vrhovna državna tožilka v odgovoru na obrambino zahtevo za varstvo zakonitosti ni nasprotovala razveljavitvi pravnomočne sodbe, nas je presenetil odvetnik Damijan Pavlin, toda iskreno je pripomnil, da to še ne pomeni, da bo vrhovno sodišče obrambi ugodilo in razveljavilo pravnomočno sodbo.
image
Arina je umrla zaradi posledic zverinskega mučenja. FOTO: BOŠTJAN FON

Glede domnevnega stališča tožilke nam je sicer z enako informacijo postregla odvetnica Darja Roblek. Pavlin in Roblekova zastopata grešnika v primeru ene najbolj tragičnih zgodb, ki je v zadnjih letih pretresala Slovenijo – grozovitega mučenja dveletne jeseniške deklice Arine. Po njeni smrti sta se za zapahi znašla otrokova mati Sanda Alibabić ter njen partner Mirzan Jakupi.
 

Petdeset let naj gnije v zaporu


Ravno danes mineva 16 mesecev, odkar je obsodilno sodbo okrožnega sodišča v Kranju potrdilo ljubljansko višje sodišče. Obramba je pohitela z vložitvijo zahteve za varstvo zakonitosti, Jakupijevemu zagovorniku Pavlinu pa se zdi nenavadno, da vrhovni sodniki po vsem tem času še niso sprejeli odločitve, tudi zagovornica Alibabićeve naj bi v zvezi s to zadevo na pristojni sodni naslov poslala že več urgenc. Naše informacije sicer so, da še ni znano, kdaj bo zadeva na vrhovnem sodišču prišla na vrsto za odločanje.

Grozljiva zgodba je javnost šokirala 2. julija 2016, ko so na spletni strani uprave za zaščito in reševanje objavili: »Gasilci GARS Jesenice so posredovali v naselju Slovenski Javornik, od koder so z reševalnim vozilom prepeljali poškodovanega otroka v SB Jesenice. Zaradi hudih poškodb je posredoval helikopter slovenske policije z dežurno ekipo HNMP na Brniku in ga prepeljal v UKC Ljubljana.«
image
Izrek sodbe na kranjskem sodišču FOTO: ROMAN ŠIPIĆ

Da se je moralo z malo Arino zgoditi nekaj zelo hudega, je dajala slutiti že prva izjava osumljenkine matere: »Če jo boste kaj videli, to mojo hčer, ji povejte, da nikoli več ne želim slišati niti zanjo niti za tistega njenega. Petdeset let naj gnije v zaporu, kar povejte ji, da ji to želi njena mamica. Zame ne obstaja več.«

Zdravnik, ki je po klicu na pomoč odšel na Slovenski Javornik, pa se je pozneje spominjal: »Deklica je bila v temačni sobi, ležala je na jogiju na tleh, ob njej je bila polomljena otroška posteljica. Trzala je z rameni, zenice so bile neodzivne.«

Oče pretepene deklice Senad Kardašević je čez dva dni sporočil, da je otrok (4. julija 2016) ob 16.40 v ljubljanski bolnišnici umrl. Preiskovalci kaznivih dejanj so razkrili, da je bila deklica v zdravstveno ustanovo sprejeta s številnimi poškodbami, po neuradnih informacijah so na mali Arini med drugim odkrili sledi ugasnjenih cigaret, sledi udarcev, imela naj bi celo polomljene kosti. Ko ni več kazala znakov življenja, naj bi njena mati sicer poklicala reševalce z izgovorom, da je padla po stopnicah.
image
»S polno odgovornostjo trdim, da Arine nisem nikoli udaril,« je govoril Jakupi. FOTO: MARKO FEIST

Tožilci so čez nekaj mesecev vložili obtožbo, ki je Alibabićevo in Jakupija bremenila vrste hudih kaznivih dejanj: zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, šestih kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe ter kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe, povzročitve posebno hude telesne poškodbe in povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt žrtve.

Podrobnosti iz obtožbe so bile naravnost šokantne: »Od aprila 2016 ji nista dajala dovolj hrane ... Prek nog in rok je bila zvezana, da ni mogla hoditi ... Ob obdukciji je bilo opaženo, da je nekdo deklici skozi zadnjik vstavil v telo 7,5 centimetra dolg pvc-balonček.«
image
Fantka, ki ga je rodila v priporu, so ji odvzeli že v porodnišnici. FOTO: MARKO FEIST

Našteti so bili zlomi, udarnine, presekanine kože pod očmi, izbit zobek, opekline od prižgane cigarete, prebodena koža z iglami, počena ustnica pa hematom desne polovice možganov kot posledica udarcev ob posteljico, nemara radiator.
Alibabićeva in Jakupi sta kazniva dejanja storila v sostorilstvu, je bilo prepričano tožilstvo, pri čemer je eden od njiju deklici zadajal poškodbe, drugi, ki jo je bil dolžan zaščititi, pa je to dopuščal.
 

Njej 23 let, njemu 21


Na kranjskem okrožnem kazenskem sodišču krivde nista priznala, slišati je bilo besede, da so poškodbe nastajale zaradi živahnosti Arine in njene nerodnosti. Pozneje sta poskušala krivdo valiti drug na drugega in se obkladala z žaljivkami.

Ob koncu sojenja je denimo makedonski Albanec vzrojil: »S polno odgovornostjo trdim, da Arine nisem nikoli udaril. Brez malice sem hodil v službo, hrano sem puščal doma za Arino.« Alibabićeva mu je vrnila: »Ne za Arino, psa si hranil z malico, ker ti je bil bolj pomemben kot otrok.« On pa: »Njen cilj pri vsem tem je bil, da bi živela brez otrok, samo za ... Penis!«
V priporu znova rodila
Konec decembra 2015 je Alibabićeva, mati štirih otrok, zapustila dotedanjega partnerja ter se z najmlajšima hčerkama preselila k novemu ljubimcu Jakupiju, sicer poročenemu očetu dveh otrok. Zaživeli so v najetem stanovanju na Slovenskem Javorniku. Po Arinini smrti sta se kajpak znašla v priporu, noseča Alibabićeva pa je marca 2017 rodila še enega otroka. Jeseniški center za socialno delo ji je novorojenčka že v porodnišnici z odločbo odvzel in ga namestil v rejniško družino. Upravno sodišče je s sodbo pozneje pritrdilo centru. Alibabićeva sicer kazen prestaja v ženskem zaporu na Igu, Jakupi je na Dobu. Odkar so ga v priporu na Povšetovi sopriporniki pretepli, se bojda drži bolj zase.


Natančno 451. dan od smrti nemočne jeseniške deklice je bil mučen proces končan in postala je znana prvostopenjska sodba v imenu ljudstva. Okrožna sodnica Milena Turuk je 28. septembra 2017 Alibabićevi izrekla 23 let zapora, Jakupiju pa dve leti manj.

Obramba se je pritožila, pritožbena seja je torej potekala 20. marca lani, tričlanskemu senatu višjega sodišča je predsedovala Maja Baškovič. Tožilstvo na sejo svojega predstavnika ni poslalo, zato so prebrali le pisni odgovor na pritožbo, ki jim ga je poslala vodja kranjskega tožilstva Marija Marinka Jeraj. Ocenila je, da je okrožna sodba pravilna in zakonita ter da je utemeljitev sodbe prepričljiva in natančna.

Drugačnega mnenja sta bila kajpak zagovornika, ki sta stavila na razveljavitev sodbe ali na vsaj nižje kazni za klienta. Zagovornica Alibabićeve je povedala, da mati do svojih otrok ni kazala empatije in ni zaznala »garantne lastnosti, ki je bila po njeni oceni okrnjena«. To je element, ki ga sodišče mora upoštevati, je menila odvetnica, saj, kako naj mati, ki zaradi svojih specifičnih lastnosti, na katere nima vpliva, sploh zazna dolžnost poskrbeti za varnost in zdravje otroka v enaki meri kot mati z običajno stopnjo empatije?
Razveljavitev sodbe bi pomenila prekinitev prestajanja kazni, za vnovično uvedbo pripora pa naj ne bi bilo pogojev.


Zagovornik Jakupija pa je poudaril pravne pomanjkljivosti v sodbi in dejal, da so bile že obtožbe nekonkretizirane in da se to kaže tudi v sodbi okrožnega sodišča. Ta sodba po njegovi oceni ni dala odgovora na vprašanje, kaj je storil Jakupi, niti na vprašanje, katero ravnanje je opustil. Krši se individualnost kazenske odgovornosti, je sklenil Pavlin.

Že po izrečeni prvostopenjski sodbi je negodoval: »Ni jasno, kako so poškodbe nastale in kdaj ter kdo jih je povzročil oziroma kdo jih ni preprečil. Premalo smo govorili o pravnih vprašanjih. Pravo ne pozna solz, joka, bolečine.«
3
leta so minila od grozljive smrti dveletne Arine.


Mesec dni pozneje je višje sodišče sporočilo, da so sodbo kranjskega okrožnega sodišča v celoti potrdili, in zdaj je torej na vrsti vrhovna sodna instanca. Če bo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnila, Alibabićeva in Jakupi še vrsto let ne bosta ugledala luči svobode, če pa bodo vrhovni sodniki zanju razveljavili obsodilno sodbo ter zaukazali vnovično sojenje, bi to po besedah odvetnika Pavlina pomenilo prekinitev prestajanja kazni, za vnovično uvedbo pripora pa naj ne bi bilo več zakonskih pogojev.

Bosta torej Arinina krvnika kmalu na prostosti? 
Deli s prijatelji