PEDOFILIJA

Kriminalisti odkrili pedofilski priročnik: kako zakriti sledi spolne zlorabe

Objavljeno 06. december 2018 19.15 | Posodobljeno 06. december 2018 19.22 | Piše: N. K.

Priročnik je vseboval tudi navodila, kako pristopiti k otroku.

FOTO: Shutterstock
LJUBLJANA – Ljubljanski kriminalisti so preiskali več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok in mladostnikov prek spleta. Pretresljive podrobnosti preiskav sta na novinarski konferenci predstavila Robert Tekavec iz sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana in Vinko Stojnšek iz uprave kriminalistične policije GPU.

V zadnjih dveh letih je policija v Sloveniji zaradi suma spolnih zlorab otrok prek spleta opravila 40 hišnih preiskav in zasegla 370 elektronski naprav. Identificirali so več kot 30 slovenskih mladoletnikov, ki so bili žrtve zlorabe prek spleta, ali pa so storilci z otroki stopili v stik prek spleta, zloraba pa se je zgodila fizično.​

​Mamin sinko in moški iz višjega sloja

​Storilci tovrstnih dejanj po besedah Tekavca izhajajo iz različnih družbenih slojev. Na eni strani je najdemo storilce, ki so t. i. »mamin sinko«, ki je brezposeln in še vedno živi doma, na drugi pa so tovrstni storilci tudi posamezniki, ki so uveljavljeni v družbi, zaposleni in z družinami. »Nekih natančnih profilov ni,« je pojasnil kriminalist.

Prijeli so tudi 45-letnega osumljenca, ki je v zadnjih desetih letih dekleta prek spleta nagovarjal k pošiljanju fotografij, na katerih so bile razgaljene, z nekaterimi pa se je tudi srečeval in jih spolno zlorabil.

Policija starše opozarja, naj bodo pozorni na to, kaj njihovi otroci počnejo na spletu, pa tudi, kakšne fotografije svojih otrok sami objavljajo na medmrežju. Obseg spletne kriminalitete se namreč povečuje, največja žrtev so otroci in mladostniki.


 
Deli s prijatelji