ZDRS PROTI PREPADU

Koprski policisti doživeli hudo izkušnjo pri Kozini

Iskanje in predaja migranta je dolgo trajala in lahko bi se tragično končalo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: PU Novo mesto

V ponedeljek ob 21.06 uri so policisti pri Kozini pričeli zaustavljati osebni avto Toyota Corolla, nemške registracije, ki je, ne glede na znake za ustavljanje, peljal naprej. Bežal je mimo Petrinj in kamnoloma ter se ustavil pri deponiji, kjer so se voznik in potniki razbežali. Policisti so voznika ujeli, medtem ko je sopotnik pobegnil in policistom povzročil nemalo preglavic.

Prijeti voznik je bil 31-letni državljan Iraka z urejenim statusom v Nemčiji, in šest ilegalnih migrantov, med njimi štirje iz Pakistana in dva iz Bangladeša.

Za sopotnikom, ki je skušal pobegnila, sta se zagnala policista, ki sta bila tudi vodnika službenih psov, so sporočili s PU Kranj. Policista sta ob 23.00 uri z ročno termovizijo opazila gibanje nad prepadno steno nad avtocesto. Pripravila sta službena psa in se napotila na območje, kjer sta zaznala premikanja. Osebo sta pozivala, naj se preda policiji, vendar se pobegla oseba, skrita v grmovju, ni odzivala. Ko sta preko gostega grmovja pristopila do osebe, se je »ta aktivno uprl in poskušal zbežati«. Pri
tem mu je, na robu približno petnajst metrov globokega prepada, zdrsnilo in je pričel drseti navzdol.

Vodnik službenega psa je po pisanju koprskih policistov, skočil za moškim in ga z roko prijel za zgornji del oblačil ter tako preprečil, da bi moški padel v prepad. Ta se je kljub vsemu še vedno upiral, se poskušal iztrgati, in vlekel policista
proti prepadu.  Drugi policist je prijel prvega za uniformo in mu pomagal zadržati moškega ter ga izvleči na varno do ograje. Tam sta mu tudi odvzela prostost.

Izkazalo se je, da gre za sopotnika iz istega vozila,  37-letnega državljana Iraka.


Ilegalne migracije in čezmejno zasledovanje


Na območji PU Koper smo v zadnjih 24 urah obravnavali 12 ilegalnih migrantov in enega vodiča, državljana Iraka z urejenim statusom v Nemčiji. Na območju PP Ilirska Bistrica 4 državljane Turčije in enega državljana Afganistana, na območju PP Koper pa 4 državljane Pakistana, 2 državljana Bangladeša in enega državljana Iraka.

Včeraj so policisti PPoP Koper na tovorni ladji obravnavali tudi dva državljana Libije, ki sta takoj zaprosila za mednarodno zaščito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije