DRUŽINSKO NASILJE

Kikboksar Miran Fabjan grizel in tepel ženo

Objavljeno 16. julij 2019 16.39 | Posodobljeno 16. julij 2019 16.39 | Piše: Tomica Šuljić

Zdaj je v priporu, vložena je obtožnica. Zaradi družinskega nasilja že pogojno obsojen.

Tožilstvo mu očita, da je tepel ženo. FOTO: Facebook
BRANIK – Slovenski profesionalni športnik, promotor in organizator Miran Fabjan iz Branika je še vedno v priporu zaradi suma družinskega nasilja, ki ga je nad svojo ženo in starši zganjal 10. junija. Še več: proti njemu so že vložili obtožnico! Našo informacijo nam je potrdilo novogoriško okrajno sodišče, obtožbe zoper Fabjana pa še niso znane.
image
Fabjan v ringu FOTO: Tomi Lombar

Toda težava zanj bi lahko bile tudi dosedanje obsodbe, ki so bile izrečene v lanskem letu – po naših podatkih ima Fabjan v tem trenutku pogojno prisojeno leto in pol zaporne kazni. Pri pogojni kazni je zelo pomemben podatek, za kolikšno dolžino je izrečena; Fabjanova preizkusna doba dve leti in šest mesecev je zdaj prekinjena. Če bo zaradi družinskega nasilja obsojen, mu lahko po zakonu prejšnjo pogojno obsodbo spremenijo v zapor.
 

Ženo ugriznil in ji izpulil lase


Ko smo novembra 2017 pisali o družinskem nasilju v hiši mednarodno znanega kikboksarja Mirana Fabjana, nam je zatrdil, da žene ni pretepal. Šele po premisleku čez nekaj ur se nam je sam javil in priznal, da jo je odrinil. Ko pa smo v članku navedli izjavo našega vira »Konec oktobra naj bi doma pretepel ženo, ta naj bi bila vsa v modricah, posredovala naj bi tudi policija«, je Fabjan kmalu zatem poslal tak popravek: »Neresnično je bilo navedeno, da naj bi se konec oktobra fizično lotil svoje žene ter jo pretepel, da je bila vsa v modricah. Vse navedeno je neresnično. Z ženo se kdaj tudi sprem, kot je to običajno med zakoncema, nikoli pa je ne pretepam.«
image
Športnik naj bi družinsko nasilje zganjal pod vplivom alkohola in kokaina. FOTO: BLAŽ SAMEC

A podatki iz pravnomočne sodbe Fabjana postavljajo na laž, kajti v dogodku, ki se je zgodil 30. oktobra 2017 in po objavi katerega je zahteval popravek, je svojo ženo, tako sodišče, sprva resda odrinil s telesom – v nadaljevanju pa jo je prijel za levo roko in jo ugriznil v palec, nato pa z odprto dlanjo udaril v glavo, uničil njen telefon, v nadaljevanju pa jo dohitel na balkonu (kamor je pobegnila) ter jo »z roko udaril po glavi, da se je sesedla na tla« (kot je navedlo sodišče v sodbi Fabjanu). Sledilo je vlečenje za lase ter še več udarcev ženi, »da je padla na tla«.
image
V družinski hiši je bilo pogosto huje kot v ringu. FOTO: Marko Feist

Kikboksarjeva žena je dobila udarnino in odrgnino desnega lica, udarnino desnega senca, odrgnino na desni strani vratu, udarnino ledveno levo, ugriznino, izpulil ji je lase. Pristojna tožilka je takrat opozorila, da je na policijo takrat poklicala Fabjanova mama, h kateri se je zatekla snaha z vidnimi poškodbami!
 

Oče branil snaho


Podobno je pokalo par dni po novem letu 2018, ko Fabjanu njegova žena »zaradi vinjenosti« ni hotela izročiti avtomobilskih ključev in je neuspešno poskušala pobegniti pred pijanim kikboksarjem – dohitel jo je pri izhodu iz stanovanja ter ji glavo zabil v vrata. V nadaljevanju naj bi dvignil roko oziroma nogo tudi nad svojega očeta, ki ga je sprva z rokami odrinil, da je trčil v zid, nato s kolenom zadel očeta ter mu še grozil, da ga bo razbil; oče je naredil to napako, da se je pred lastnim sinom postavil za trpinčeno snaho.

Manj kot dva tedna zatem je ženo zjutraj v kopalnici prijel za vrat, stisnil in potisnil, nato pa jo je vprašal, ali jo je strah in ali se ga boji. Ko mu je reva pritrdila, jo je stisnil za vrat ter ponovil vprašanje, ženska pa zaradi njegove roke na vratu ni mogla odgovoriti, je očitke tožilstva v obsodilni sodbi povzelo sodišče.
Oče se je postavil za snaho, zato mu je sin grozil.


Policija je ob prvi intervenciji v letu 2018 pri Fabjanovih zaznala »vidno razburjenost osumljenca, zenice je imel močno razširjene, kar jih je napeljalo na sum, da je osumljeni pod vplivom psihoaktivnih snovi, zaznali pa so tudi vonj po alkoholu,« so pisali takrat. Sodišče je Fabjana kljub »stanju opoja z alkoholom in kokainom« ter stanju bistveno zmanjšane prištevnosti obsodilo – in to večkrat!

Za zgoraj navedena kazniva dejanja mu je bila najprej izrečena enotna kazen leta dni zapora, pogojno na dve leti in pol – torej od lanskega leta ne bi smel 30 mesecev storiti kaznivega dejanja, drugače bi moral za leto dni za rešetke. Izrečen mu je bil tudi ukrep varstvenega nadzora za čas treh let, ko mu je bilo odrejeno zdravljenje odvisnosti od alkohola in drog.
1
leto in pol pogojnega zapora je že dobil.


Zatem je bil znova obsojen za oviranje pravosodnih in drugih državnih organov, saj je kar na sodišču – ko je čakal na zaslišanje kot osumljenec kaznivih dejanj groženj – grozil oškodovancu ter ga ustrahoval. Za slednje dejanje je dobil še sedem mesecev zapora, vse kazni pa so nato združili v leto in pol zapora, pogojno na dve leti in pol. Zdaj v priporu čaka na nov postopek. 
Deli s prijatelji