DOBIL TOŽBO

Juriju Zrnecu plačilo za strah in bolečine

Objavljeno 26. maj 2019 20.30 | Posodobljeno 26. maj 2019 20.56 | Piše: Aleksander Brudar

Igralec po zlomu noge na predstavi le iztožil odškodnino, čeprav je škoda še precej višja.

V predstavi Nežka se moži je upodobil uspešnega trgovca z avtomobili Tončija.
LJUBLJANA – Približno 65.000 evrov bruto bi zaslužil Jurij Zrnec, igralec, ki se je Slovencem vtisnil v spomin po številnih gledaliških in televizijskih vlogah, če se 21. septembra 2012 ne bi poškodoval v zaodrju Malega odra ljubljanske Drame. V Špas teatru ga je namreč čakalo igranje v predstavi 39 stopnic. Na oder bi moral stopiti kar 65-krat, za vsako predstavo bi dobil 1000 evrov bruto. K temu bi morali, kot je ocenil Zrnec, dodati še 75.000 evrov nepremoženjske škode. In sicer 30.000 evrov za telesne bolečine in nevšečnosti med zdravljenjem pa 40.000 zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti in 5000 evrov za strah. A vsega tega s tožbo proti Zavarovalnici Adriatic Slovenica, pri kateri ima SNG Drama sklenjeno zavarovanje za primere nesreč, ni zahteval, saj je po polici višina zavarovalne vsote za poškodbe oseb omejena na 35.000 evrov (za presežek pa odgovarja delodajalec), za čisto premoženjsko škodo pa na 20.000 evrov. Zato je na ljubljanskem okrožnem sodišču pričakoval izplačilo zavarovalnice v višini 55.000 evrov.

65
tisočakov je Zrnec izgubil, ker zaradi zloma noge ni mogel igrati.


Pred dnevi je v roke le dobil sodbo, ki jo je spisala sodnica Vanja Klavora. Pritrdila je njegovim navedbam pa tudi drugim pričam, da je bil podpornik kulise, v katerega se je spotaknil, ko je le nekaj trenutkov po začetku predstave Nežka se moži stekel v zaodrje, neosvetljen. In da ni bil primerno označen. In da ga je takrat zaslepil reflektor, ki je osvetljeval vrata. Svetil mu je namreč naravnost v oči. V Drami pa tudi niso poskrbeli za to, da bi bilo v zaodrju dovolj prostora za premikanje. Prehod bi moral biti namreč širok 1,5 metra, a je bil po ocenah Zrneca širok le dober meter ali mogoče malo več. Sodnica je verjela igralcu, kot izhaja iz sodbe, da se je nesreča zgodila, ker je bil prehod preozek in se je moral umikati soigralcu, zaradi česar je zadel ob podporni steber. S tem je bila podana krivdna odškodninska odgovornost za obravnavani škodni dogodek in škodo, ki mu je v tem dogodku nastala.
 

Pred poškodbo plaval in hodil na fitnes

Zavarovalnica je igralcu že marca lani nakazala nesporni del odškodnine za materialno škodo, in sicer 18.000 evrov. Je pa še naprej menila, da je tudi soprispeval k nesreči. A kot sklene sodnica, igralcu tudi tega ne morejo očitati. »Tožnik je bil osredotočen na to, da bo svoje delo – igranje – opravil tako, kot je treba. Za vse drugo so bili odgovorni drugi delavci zavarovanca toženke,« piše v sodbi in še, da se je moral igralec držati scenarija in da ni imel možnosti izbire, saj je igra zahtevala takšno dinamiko. Pa tudi ni mogel vedeti, da mu v zaodrju grozi nevarnost za življenje oziroma zdravje. In vplivati na okoliščine, kot je nepravilno postavljena scenografija, neoznačen podporni steber in neustrezna lokacija reflektorskega stojala, kljub temu da je opozarjal na neprimerne razmere.

image
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je boril od konca leta 2017. FOTO: Marko Feist


V nesreči je Zrnec, kot je ugotovil sodni izvedenec medicinske stroke, travmatolog Edvard Slaček, utrpel hujšo telesno poškodbo, to je zlom v spodnjem delu desne goleni. Glede na potek zdravljenja pa se je po mnenju izvedenca zlom zarasel v drugi polovici leta 2014. Noga ga je grozno bolela, kot je povedal na sodišču, tudi potem, ko so mu vstavili vijake. Bolečina je trajala eno leto, nato se je malo pomirila. Pri hoji je moral uporabljati bergle kakšni dve leti, pri igri v gledališču pa si je pomagal s palico. V bolnišnici je uporabljal voziček, pri čemer se je, kot je še povedal, počutil grozno.

Po mnenju sodišča mu za telesne bolečine in nevšečnosti pri zdravljenju pripada 17.000 evrov. Treba je dodati še 2000 evrov za strah. Ta je bil po mnenju sodišča povsem upravičen, saj so ostale trajne posledice. Zrnec je pojasnil, da je bil strah zelo močan zato, ker se je zavedal, da obstaja zelo velika verjetnost, da se zlom ponovi, in kakršna koli dodatna poškodba na tej nogi bi bila zanj usodna. Pa tudi ker se z zdravljenjem stanje nikakor ni izboljšalo.

Trpel je tudi duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnost po poškodbi. Zato mu pripada 20.000 evrov. Prej je namreč delal štiri predstave na leto, režiral drugje, se ukvarjal s televizijo, oddajami, pisal skeče, igral v njih, na zasebnem področju se je ukvarjal s športom, od plavanja, fitnesa, hoje v hribe, teka do badmintona. Pa tudi plesalec je bil.

image
Zavarovalnica Adriatic Slovenica mu je že lani izplačala 18.000 evrov. FOTO: Aleš Černivec


Premoženjska škoda je bila glede na izgubljeni prihodek v Špas teatru precej višja od zahtevanih 20.000 evrov. A v tem primeru si denarja ne more obetati, saj, kot v sodbi pojasnjuje sodnica, glede na sklenjeno zavarovanje povračilo škode zaradi izgube zaslužka v sklopu kritja čiste premoženjske škode ni zajeto. Izgubljeni zaslužek je v tem primeru posledica poškodbe tožnika, zato ga je mogoče priznati v sklopu delodajalčeve odgovornosti, ki je kot dodatno kritje opredeljena v splošnih pogojih za zavarovanje odgovornosti.

V skupnem seštevku tako Zrnecu pripada 39.000 evrov za nepremoženjsko škodo. A ker je zavarovalna vsota za poškodbe oseb omejena do 35.000 evrov, od tega pa je treba odšteti dogovorjeno odbitno franšizo v višini 10 odstotkov (lastna udeležba zavarovanca), mora na koncu zavarovalnica plačati 31.500 evrov. Potem ko je Zrnecu že lani plačala 18.000 evrov skupaj s 5349 evri obresti, mu mora zdaj izplačati še razliko 13.500 evrov. Seveda z obrestmi. Preostalih 23.500 evrov pa je sodišče s sodbo zavrnilo. 

image
V predstavi Nežka se moži je upodobil uspešnega trgovca z avtomobili Tončija.
Deli s prijatelji