NA TRAKTORJU

Jože bo za prijateljevo smrt delal v splošno korist

Višje sodišče pritrdilo prvostopenjskemu in Jožetu Murnu izreklo kazen 10 mesecev zapora. Brez vozniške in pijan prevažal Jožeta Boltesa kar na platoju traktorja.
Fotografija: Jože Muren je bil v ponovljenem sojenju obsojen. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Jože Muren je bil v ponovljenem sojenju obsojen. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO –Tri leta in pol so minila od tragične nesreče, v kateri je umrl 64-letni Jože Boltes, ki se je tistega dne po cesti od Gorenjega Suhadola proti Gaberju peljal kot sopotnik na lesenem platoju na hidravliki traktorja in padel, si hudo poškodoval glavo, 11 dni po nesreči pa je v bolnišnici izgubil boj za življenje. Sprva je bil voznik traktorja Jože Muren iz Hrušice na novomeškem okrožnem sodišču oproščen, po pritožbi tožilstva je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, v drugo pa je bil Muren obsojen. Po vnovični pritožbi na višje sodišče, tokrat s strani Murna in njegovega zagovornika odvetnika Matjaža Medleta, pa je drugostopenjsko sodišče izdalo končno sodbo: Muren je kriv. Sodba je tako nedavno postala pravnomočna.

Dve leti brez vozniške

»Višje sodišče v Ljubljani je s sodbo zavrnilo pritožbo obdolženčevega zagovornika ter potrdilo odločitev sodišča prve stopnje, ki je obdolženega Jože Murna spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti po drugem in prvem odstavku 323. člena kazenskega zakonika in mu izreklo kazen deset mesecev zapora in stransko kazen prepoved vožnje motornega vozila B- in F-kategorije za čas dveh let ter mu nato na podlagi osmega in desetega odstavka 86. in 66. člena KZ-1 izrečeno zaporno kazen nadomestilo s 600 urami dela v splošno korist z varstvenim nadzorstvom, ki jih mora obtoženec opraviti brez nadomestila v obdobju enega leta,« je na naša poizvedovanja nedavno odgovorila Urška Zorko, višja pravosodna svetovalka, strokovna sodelavka na Okrožnem sodišču Novo mesto.
Nesreča se je zgodila na cesti. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images
Nesreča se je zgodila na cesti. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images

Tožilstvo je Murnu očitalo, da je s kršitvijo predpisov o varnosti cestnega prometa iz malomarnosti 7. marca 2016 povzročil prometno nesrečo, ko se je kot voznik traktorja fiat 402 peljal po lokalni cesti Gorenji Suhadol–Gaberje, sopotnika pa je prevažal na prirejenem platoju za prevoz tovora, ki je bil nameščen na hidravličnih rokah za priklop traktorskih priključkov, kar je v nasprotju z zakonodajo. A Murna sta bremenili še dve dejstvi: vozil je brez vozniškega dovoljenja, saj mu je to prenehalo veljati na podlagi odločbe sodišča, in pijan, z najmanj 0,48 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Bila sta dobra prijatelja

Jožeta sta bila dobra prijatelja, ker je bil Boltes bolan, mu je Muren večkrat pomagal pri delih, pokojni niti traktorja ni mogel voziti, zato se je vedno peljal tako, kot se je med usodno vožnjo, tudi kadar ga je vozil kdo drug. Tudi tistega dne sta se odpravila s traktorjem oškodovanca, peljala sta se do njegove zidanice in delala v vinogradu, pri tem pa sta tudi nekaj malega spila. Končala sta in se vračala proti domu tako kot nič kolikokrat do usodnega dne: Muren je bil za volanom, Jože je stal zadaj.
Nesreča se je zgodila na cesti. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images
Nesreča se je zgodila na cesti. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images

»Ko sem peljal, sem gledal naprej, saj je bila cesta ozka in ovinkasta, kljub temu pa sem pogledoval nazaj, kjer se je peljal prijatelj. Nič nisem zaviral, ko sem nenadoma zaslišal ropot, takoj sem ustavil in mu priskočil na pomoč, tudi rešilca sem poklical,« se je usodnega ponedeljka na sodišču spominjal Muren, ki ga je smrt prijatelja zelo prizadela, in dodal, da Jože ni padel zaradi njega, saj je sam zaviral šele potem, ko je bil že na tleh, Murnov zagovornik pa je med sojenjem večkrat opozoril, da je imel pokojni epileptične napade, in prav eden takšnih bi bil lahko razlog za padec. A tudi višje sodišče je na podlagi vseh dokazov ugotovilo, da obstaja vzročna zveza med protipravnostjo ravnanja voznika traktorja in posledico, zato obsodilna sodba. Glavni vzrok za nesrečo je, da se je sopotnik peljal tako, kot se ne bi smel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije