PREVARA

Je Vass goljufal tudi pri nas?

Tudi Nemci še čakajo na poročilo o strmoglavljenju milijonarja Thomasa Wagnerja. Levi Vass ogoljufal Slovenca v Zagrebu.
Fotografija: Nepojasnjen padec, pravi naslov v nemškem Bildu. FOTO: Bild
Odpri galerijo
Nepojasnjen padec, pravi naslov v nemškem Bildu. FOTO: Bild

LJUBLJANA, LEIPZIG – Ob tretji obletnici smrti nemškega milijonarja Thomasa Wagnerja ob padcu letala pri Predmeji se nismo razpisali zgolj v Slovenskih novicah, ampak so se tudi pri najbolj prodajanem nemškem časopisu Bild. V svojem prispevku so poudarili naše spoznanje, da se slovenski preiskovalci iz agencije za preiskovanje letalskih nesreč, ki jo vodi Toni Stojčevski, obotavljajo z zaključnim poročilom, ki bi moralo pojasniti razlog strmoglavljenja julija 2016, v katerem so umrli štirje Nemci. Kot poudarja Bild, pa še zdaleč ni nujno, da je šlo res za nesrečo.

Podtaknila sta mu ponarejene franke

Nemški časopis je namreč razkril, da obstajajo tudi nadzorni posnetki kamer z letališča v Benetkah, od koder je poletelo letalo. Na enem naj bi se okoli Wagnerjevega letala piper 32 smukal neznanec, za katerega sicer ni jasno, kaj naj bi počel. Spomnimo, po padcu so dlje iskali horizontalni stabilizator z repa piperja. V članku pred tednom dni smo opisali našo enoletno korespondenco z glavnim inšpektorjem Stojčevskim, ki je poročilo obljubljal že oktobra lani: nato je končno poročilo obljubil še januarja in marca, maja pa je zgolj povedal, da nas bo obvestil, ko bo končano. Leto dni po prvem vprašanju obvestila od Stojčevskega še nismo dočakali. Smo pa izvedeli za prvega Slovenca v žrelu, goljufa Levija Vassa, ki je Wagnerja pred smrtjo opetnajstil za poldrugi milijon.

Nepojasnjen padec, pravi naslov v nemškem Bildu. FOTO: Bild
Nepojasnjen padec, pravi naslov v nemškem Bildu. FOTO: Bild
Bild je namreč objavil podrobnosti o dogodku v Zagrebu, ki se je zgodil dan po strmoglavljenju letala pri Predmeji: v enem tamkajšnjih hotelov so se srečali slovenski poslovnež ter dve drugi osebi, izmed katerih se je ena predstavila kot Levi Vass. Prevara je potekala enako kot druge, o katerih smo že pisali: Slovenec je prišel po kredit, zanj je moral založiti tako imenovano garancijo (po naših podatkih je šlo za znesek med 50.000 in 100.000 evri). Vass in drugi možakar sta se po izmenjavi njunega kredita za Slovenčevo garancijo hitro odpeljala v modrem jaguarju, še preden je slednji dojel, da so mu podtaknili kup ponarejenih švicarskih frankov.

O dogodku je bila obveščena tudi hrvaška policija, a Vass in njegov spremljevalec sta se udrla v zemljo – vendarle pa nista ubežala varnostnim kameram; posnetki naj bi razkrili, da ne gre za istega možakarja, ki se je prej predstavljal kot Levi Vass pokojnemu Wagnerju v Benetkah ali Nemki Sussane A. v ljubljanskem Ahotelu. Najverjetneje pod tem imenom deluje več prevarantov.

Nejasne okoliščine smrti

Dvojica, ki se je odpeljala iz Zagreba v modrem jaguarju. FOTO: Nadzorna Kamera
Dvojica, ki se je odpeljala iz Zagreba v modrem jaguarju. FOTO: Nadzorna Kamera
Na slovenski policiji so potrdili, da se prevare rip-deal dogajajo tudi pri nas. Vesna Drole z Generalne policijske uprave pojasnjuje: »Obravnavali smo posamezne primere goljufij, v smislu prevare rip-deal, goljufije s ponujanjem ugodnih kreditov, prodajo zlata ali delnic.« Naše oškodovanke oziroma oškodovanci so bili posamezniki, ki so zaradi želje po hitrem zaslužku ali potrebe po hitrih posojilih večjih zneskov ostali brez svojega denarja, ki so ga prinesli za garancijo. Ali je pri nas goljufal prav Vass, ni znano. Ali iščejo Vassa tudi pri nas, nismo izvedeli – ga pa v Nemčiji!

»Vassa še vedno iščemo,« je na naše poizvedbe odgovorila višja državna tožilka Heike Taitge z generalnega tožilstva v Dresdnu, ki je pojasnila tudi, da prav tako še ni končana preiskava Wagnerjeve smrti: »Preiskavo zaradi nejasnih okoliščin smrti gospoda Wagnerja vodi državno tožilstvo v Lepizigu.« Po neuradnih informacijah, ki smo jih dobili od nemških virov, pa tudi tam še niso prejeli končnega poročila o padcu letala. In če na slednje pri nas in v tujini čakajo v prazno, je vsaj slovenska policija zgledno sodelovala z italijanskimi in nemškimi kolegi pri preiskavi Wagnerjeve smrti in goljufij pred njo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije