PRELOŽENO

Jako Ulčnika so na sodišče pripeljali zaman

Objavljeno 09. julij 2019 20.06 | Posodobljeno 09. julij 2019 20.06 | Piše: Mojca Marot

Sojenje domnevnemu morilcu znova preloženo. Še vedno ga niso obsodili za zločin iz leta 2005.

Jaka Ulčnik na Dobu že prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi umora brata in poskusa umora njegovega dekleta, zato dodatne zaporne kazni niti ne more več dobiti. FOTO: Mojca Marot
CELJE – Na celjskem okrožnem sodišču se sojenje Jaki Ulčniku, ki je junija 2005 v domači Bistrici ob Sotli umoril brata, poskušal je umoriti tudi njegovo dekle, obtožnica pa mu očita, da naj bi tri mesece prej moril tudi v Bosni in Hercegovini, se tudi včeraj, po dveh letih, ni premaknilo z mrtve točke.

image
Hercegovskega podjetnika naj bi ustrelil v hrbet. FOTO: Guliver/getty Images

Sprva so obravnavo prestavili za eno uro, ker zaradi dopustov niso imeli na razpolago dveh pravosodnih policistov, ko se je obravnava začela, pa jo je morala sodnica Ingrid Lešnik prekiniti že po desetih minutah, saj ni bilo možnosti, da bi jo nadaljevala. Kot je pojasnila, sodišče namreč še ni prejelo novega izvedenskega mnenja še tretjega izvedenca psihiatrične stroke in klinične psihologije dr. Roka Tavčarja, saj naj bi ta obtoženega Ulčnika pregledal šele minuli teden.

30
let zapora so mu že dosodili za umor brata.

Je pa sodišče prejelo mnenje izvedenca cestnoprometne stroke Stanka Špeharja, a sta tako tožilka kot obramba predlagali njegovo neposredno zaslišanje in se torej niso želeli zadovoljiti zgolj z branjem.

Sodnica Ingrid Lešnik je sojenje preložila na naslednji teden.

Aleš Novak, zagovornik Jake Ulčnika, ki mu sodijo zaradi domneve, da je marca 2005 iz grmovja v Vitini v Bosni in Hercegovini v hrbet ustrelil hercegovskega podjetnika Miljenka Penavo, ko se je pri vhodnih vratih domače hiše zjutraj poslavljal od žene, zatem pa puško odvrgel in se odpeljal nazaj v Slovenijo, pa je dejal, da je ocena izvedenca glede časa, ki ga je predvidel za pot od Bosne in Hercegovine do Slovenije, nerealna, zato je predlagal, da izvedenec mnenje dopolni. Sodnici ni preostalo drugega, kot da sojenje preloži na prihodnji teden.

Ulčnik naj bi v hrbet ustrelil hercegovskega podjetnika Miljenka Penavo, ko se je pri vhodnih vratih domače hiše zjutraj poslavljal od žene.

Čeprav Ulčnik že vse od začetka očitkov ne priznava, so leta 2006 na tožilstvu v Širokem Brijegu potrdili preiskavo umora in dodali, da je podatkov, ki utemeljujejo sum o vpletenosti Jake Ulčnika, kar precej. Med drugim naj bi ga v času, ko se je zgodil zločin, v bližini legitimirali, na kraju dejanja pa naj bi našli puško, za katero sumijo, da je bila ukradena v Sloveniji. 
Deli s prijatelji