Izživljanju na cestah so napovedali vojno

Na Gorenjskem je kljub skoraj praznim cestam le nekoliko manj nesreč.
Fotografija: Voznik se je v nesreči na Zgornji Sorici huje ranil. FOTO: Pu Kranj
Odpri galerijo
Voznik se je v nesreči na Zgornji Sorici huje ranil. FOTO: Pu Kranj

Čeprav so bile v zadnjem mesecu in pol ceste tako rekoč prazne, so policisti na Gorenjskem našteli le malo manj nesreč kot v enakem obdobju lani. Letos jih je bilo več kot 430, lani okoli 510, pravi tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Letos so sicer umrli trije udeleženci nesreč, 21 se jih je huje ranilo, 108 lažje. Delež povzročiteljev nesreč, ki so bili pod vplivom alkohola, se je povečal z 8 na 13 odstotkov.



Na kraj prometne nesreče s hudimi poškodbami so okoli polnoči odhiteli škofjeloški policisti tudi predvčerajšnjim. »Na Zgornji Sorici je voznik na ovinku zapeljal s ceste in po prevračanju obstal v potoku. Vozilo je uničeno,« je povedal Kos. »Udeležence v prometu pozivamo k večji previdnosti, ker stanje v prometu ni v redu,« dodaja in opozarja, da so med prekrški letos ugotovili že več hujših kršitev prometnih pravil, med njimi nevarne vožnje, visoke stopnje alkohola in enormne prekoračitve hitrosti, tudi 244 kilometrov na uro na avtocesti in 152 na uro zunaj naselja. Kršiteljem so zasegli 76 vozil in iz prometa izločili še več kot 350 udeležencev zaradi alkohola in drog. »To je izživljanje, ki ga bomo zaradi varnosti v prometu preprečili z več poostrenimi nadzori in doslednim ukrepanjem proti kršiteljem,« je oster Kos.

Težave z motoristi

Na Obali imajo dovolj kršitev mladih mopedistov. FOTO: Špela Ankele
Na Obali imajo dovolj kršitev mladih mopedistov. FOTO: Špela Ankele
Na območju PU Koper pa imajo v zadnjih dneh težave z motoristi. »Ugotavljamo, da je veliko predelanih mopedov, skrb vzbujajoče pa je tudi dejstvo, da vozniki vozijo enosledna vozila pod vplivom alkohola in ne upoštevajo množice drugih predpisov,« je povedala Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper. Zato so v sredo izvedli poostren nadzor v središču in na vpadnicah v Koper. Zasegli so šest mopedov. Napisali so štiri globe za vožnjo brez čelade, eno zaradi vožnje čez polno črto, dve, ker sta bila mopeda neregistrirana, en moped pa je bil tehnično nepopoln. Za nameček so trije vozniki mopedov vozili pod vplivom alkohola.

Dva voznika sta bežala pred policisti in pri tem padla. Prva nesreča se je zgodila ob 21.12 pri Pobegih, padla sta voznik in sopotnik. Pri tem sta staknila manjše odrgnine. Policisti so pojasnili, da je 16-letnik iz Portoroža vozil neregistriran moped gilera runner. Mladeniča čaka kazen zaradi neupoštevanja policista, vožnje po levi strani, vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja in vožnje neregistriranega vozila. Za nameček je bil moped ukraden v Italiji, zato ga čaka še ovadba.
Druga nesreča pa se je zgodila le nekaj minut kasneje, ob 21.17, pri Dekanih, kjer je 15-letnik bežal pred policisti in padel. Ker se je lažje ranil, so ga odpeljali v bolnišnico. Voznik nima vozniškega dovoljenja, zato so mu skuterja zasegli in odredili strokovni pregled na prisotnost mamil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije